8. aug 2016

Mida teha oma aia andidest ehk toidud värsketest köögiviljadest


Modell: minu ema aed
Fotod ja retseptid: mina

Kui kuuldakse, et ma elan maal, siis on üks kõige esimesi küsimusi tavaliselt, et kas mul oma aed on? Ja mida ma seal kasvatan? Aga alati pean ma ütlema, et veel ei ole, kuna oleme üsna ringiliikuva eluviisiga ja pole veel jõudnud. Ning pealegi on minu emal suurepärane ja rikkalik aed, millega ta on nii palju vaeva näinud. Selle aia andidest on kogu meie perel alati terve suve ja sügise rõõmu. Ema kasvatatud värsketest köögiviljadest tehtud hoidised on aga talvised hitid.


Kevadeti saab rõõmustada esimeste krõmpsuvate rediste ja värske murulaugu üle. See on alles algus. Siis hakkab varsti saama punaseid ja magusaid maasikaid, värsket hapukurki, kõikvõimalikke aromaatseid ürte, suvikõrvitsakaikaid, värskeid kartulumugulaid, herneid, isa tehtud soolaube ja muidugi kõige kauem oodatud külalist - oma kasvuhoones kasvanud pirakaid küpseid tomateid. Poetomatid ei maitse isegi hooajal neile ligilähedaselt.


Siit on näha osa ema ürdipeenrast. Kas pole lopsakas? Varsseller vohab nagu poleks homset. Sealt piilub ka pune ja salvei. Viimane sobib eriti hästi seenetoitude, pirukate ja pastadega.

Värskeid ürte saab muidugi ka kuivatada, aga üks võimalus on neid sügavkülmutada. Siis on talvel peaaegu nagu päris. Isegi roheline sibul mekib nii hea. Aga eriti hästi toimib sügavkülmutamine tilli ja peterselli puhul.

Kui sind on õnnistatud oma aiaga või ligipääsuga värsketele kvaliteetsetele hooajalistele köögiviljadele, siis selleks puhuks on mul sulle oma retseptivaramust nii mõnigi hea pärl pakkuda. Mida kõike head-paremat ja tervislikku saab kokata värsketest köögiviljadest? Vaatame kohe järele.


PEEDID



Siin värvilises juurviljapirukas saad lisaks peedile ka muid aedvilju kasutada.


Hirsisushi röstitud juurviljade ja brokolikreemiga on midagi hoopis erisugust ja maitsvat. Lisaks peedile saad siin kasutada kaalikat, juursellerit ja porgandit.


Elamusterohke ahjuroog kartuli, peedi ja tofuga on üks minu vanu lemmikuid. 


Ahjupeedi-köögiviljakarri on üks väga maitsev viis, kuidas peeti ära kasutada. 


Kellel on võimalus kasutada lehtpeeti, saab selle susata siia kartuli-lehtpeedipatta koos kikerhernestega.


See peedi-läätsesupp on nii maitsev ja toitev, et ma ei olegi enam peedisuppi ilma läätsedeta valmistanud.


Kui sa oled mänginud videomängu Skyrim, siis see kapsa-peedi-õunahautis peaks kohe eriti isutama. Aga isegi kui sa ei ole videomängur, tasub selle lihtsa hautise tegu ette võtta.




Vana hea kasukas on taimses kuues lausa meeliülendavalt maitsev!


Kodutehtud vinegrett-salat on ikka hoopis midagi muud, kui poest ostetud variant.


Olen juba ammu avastanud, et peet ja maapähkel sobivad kuidagi eriliselt hästi kokku. Proovi näiteks neid peedi-maapähklipihve, mida saad edukalt ka grillida.


Peedipunased kaerakotletid on eriti lihtne ja maitsev viis kasutamaks ära hommikust järelejäänud putru.


Need pirakad peediburgerid on minu menüüs väga tihti. Toimiv, lihtne ja maitsev retsept!


PÕLDOAD JA AEDOAD


Kui on juba piisavalt soolaube keedetud ja küüslauguga aedube söödud, siis võib viimaseid proovida näiteks selles imelises moussaka lasanjes! Karulaugupesto võid karulaugu puudumisel ära jätta või mõne muu pestoga asendada.


Mmm...küpseoad tomatikastmes sobivad suurepäraselt kartulipudru, pasta või riisiga.


Tomatine põldoa-sibulapada on üks väga lihtne ja maitsev viis põldubade kasutamiseks.


Põldoasupp paprikaga valmib kruupide asemel hoopis kartuliga ja maitseb imeliselt!


Küüslaugukartulid punaste ubadega. Antud retseptis on kasutatud küll punaseid ube, kuid tegelikult sobivad siia kõik keedetud või konserveeritud oad. Eriti kiirelt valmib toit siis, kui sul on keedukartuleid eelmisest toidust järgi jäänud.


Aedoa-tofupallipada on üks vana retsept, aga kuna tofupallid on endiselt müügil, siis miks mitte neid siin roas koos ubadega katsetada?


HERNED


Koorene-hernespinatipada sobib suurepäraselt koheva kartulipudruga.


Maapähkli-köögiviljakarri on rammus ja kreemjas ning sobib eriti hästi basmati riisi või riisinuudlitega.


Kevadine riisinuudlisalat hernekreemiga maitseb tegelikult aasta ringi hästi!


Ahjukartulilaevukesed herne-praesibulatambiga. Efektne, maitsev ja soodne toit!


Rikkalikku tatravormi saad lisada kõiki meelepäraseid köögivilju ja kaunvilju, sealhulgas herneid.


Köögivilja-hakksojasupis saad ära kasutada nii värsked herned kui ka köögikapis leiduva pooliku hakksojapaki.


Imelihtne hernesupp on vana klassika. Valmis 10-minutiga!


SUVIKÕRVITS


Tagliatelle pasta suvikõrvitsa ja tomatiga on minu selle suve suurim lemmik! Nii lihtne, kerele kerge ja muidugi ülimalt maitsev.


Just paar päeva tagasi tegin jälle seda juustust makaroni-suvikõrvitsavormi, kuhu sisse saad vähemalt TERVE KILO suvikõrvitsat riivida! Maitses kogu perele :)


Suvise aedviljakarri sisse saad lisaks suvikõrvitsale ka muid värskeid köögivilju lisada!


Koorene pajaroog suvikõrvitsa ja tšilliubadega on samuti üks kosutav ja soojendav roog, mis sobib hästi nii riisi, kartuli, tatra kui ka pastaga!


Sojakastmes suvikõrvitsarattad sobivad eriti hästi värske rukkileiva peale koos tomatiga.


Kindlasti ei saa mainimata jätta neid imelisi oa-suvikõrvitsakotlette. Minu kõige lemmikumad taimsed kotletid!


Suurepärase läätsepiruka muudab mahlaseks just paras hunnik suvikõrvitsat!


Selle mahlase suvikõrvitsapiruka retsepti leiad minu uuest kokaraamatust "Taimsed õhtusöögid"!


TOMAT


Seda koorest tomatisalatit söön ma aastaringselt, sest tihti ei jõua suve ära oodata. Nüüd tomatihooajal saab selle maitse muidugi hoopis uued mõõtmed!


Terve kevade toitusin ma sellest kreemjast riisinuudlisalatist praeseentega. Üli-ülimahlane ja praetud seened lisavad siin soolakust ja põnevat tekstuuri.


Värske salat küpsetatud oapallide ja maheda sinepikastmega on just see retsept, kus saad kasutada kõike värsket ja toidu toekamast muuta valgurikaste oapallidega.


Brokoli ja nuudli salatisse sobivad tomatid samuti ülihästi.


Maapähkli tomatikaste on rammus ja krehvtine ning sobib nii külmalt kui kuumalt. Eriti hea praetud riisiga.


Maguskartuli-riisinuudlisupi mahedat maitset aitavad tomatid ideaalselt tasakaalustada.


Tomati-kikerhernekarri kookospiimaga on blogilugejate suur lemmik. Kui sa seda siiani proovinud pole, soovitan soojalt!


Nende lihtsate baklažaani-tomatipirukate tainas valmib vaid jahust ja veest. Ei mingit pärmiga mässamist!


Ehk tuleb veel mõni palavam päev ja saab seda kiiret külmsuppi valmistada?


See sibula-tomati-ürdipirukas on üks esimesi taimseid retsepte, mille aastaid tagasi välja mõtlesin. Lihtne ja soodne!


KAPSAS JA PORGAND


Nende krõbedate ahjus tehtud kevadrullide sisse sobivad kapsas ja porgand suurepäraselt.


Kapsas ja porgand rändavad koos seentega ka siia idamaiste riisinuudlite peale.


Lihtne riis köögiviljade ja maapähkli-tomatikastmega on võrratu kooslust riisist, kapsast, porgandist, maapähklitest ja tomatist.


Põnevate taimsete kalakotlettide seest leiab samuti paraja portsu kapsast. Serveeritud külma Kalamata kastmega. 


Lihtsad herne-kapsapihvid on mahlased just tänu värskele riivitud kapsale.


SIIT retseptist leiad nippe, kuidas teha ühte eriliselt head kapsasalatit. Kindlasti mitte tavaline sööklasalat, millega võib-olla siiani harjunud oled.


Seda kartuli ja porgandi juustukastet sööksin ma lõpmatuseni. Külmalt ideaalne dipikastmeks, kuumalt pastale ja pitsale.


See kreemjas pastasalat krõmpsude porgandiviilude ja kikerhernestega on suurepärane ka kooli-tööle kaasavõtmiseks!


Keedetud, marineeritud ja grillitud porgandid sobivad ülihästi pehmete isetehtud hot-dogi saiade vahele koos kreemja kikerhernesalatiga. Vaata retsepti SIIT!


Tervelt 300 g porgandeid saad ära kasutada nendes mahlastes maapähkli-porgandibrownides.


KÕRVITS


Siin riisiroas saad ära kasutada nii suvikõrvitsat kui tavalist kõrvitsat. Põneva nüansi lisavad rosinad!




Kiire ja lihtne ehk kõrvitsa ja hummuse vrapid.


Kõrvits sobib suurepäraselt lasanje sisse, eriti koos magusate roheliste hernestega.


Läätse-kõrvitsapikkpoiss. Maitsev, toitev ja gluteenivaba. 


Soolane kõrvitsa ja kaera ahjuroog. Selle maitsva gluteenivaba roa teevad eriti heaks rammus kookospiim ja krehvitsed päikesekuivatatud tomatid. Soovitan soojalt!


Toores kõrvits sobib hästi salatisse koos karri ja porruga.


KUKESEENED


Ei saa üle ega ümber imelisest kukeseenekastmest!


Kukeseene-suvikõrvitsapitsa. Kas saab praegu veel midagi hooajalisemat olla? Põhi valmib ainult jahust ja veest.


Riisi ja kukeseene pätsikesed. Kui sul jääb riisiputru üle, katseta nende pätsidega. 



MARJAD, ÕUNAD JA RABARBER


Lihtsad vaarikamuffinid. Nendega ei anna mööda panna! Tean, et on olnud edukaid katsetusi ka ainult kaerajahuga.


Lihtne, maitsev ja mahlane õunakook. Selle koogi jaoks ei ole peaaegu kunagi vaja eraldi poodi minna, kuna niikuinii on kõik koostisained kodus olemas.


Gluteenivaba ahjuõunatort. See mahlane tort on kaunistatud rammusate kreeka pähklite ja sooja hõnguga kaneelipulbriga ning maitseb nagu unelm! Õunade asemel võib kasutada ka marju ning kaneelipulbri asemel kookoshelbeid.


Imeline rabarberikook. Parim retsept. Ka sel aastal sai seda üle mõistuse palju küpsetatud!




Purukook õunamoosiga. Üks uskumatult universaalne retsept. Täistera nisujahu asemel võid kasutada ka kaerajahu, õunamoosi asemel värskeid õunu või marju.

Loodan, et leidsite siit postitusest kasvõi natukegi inspiratsiooni, mida kogu selle imelise värske köögiviljakupatusega peale hakata. Lõppu veel mõned ilusad lillepildid :)

JA PS! Siit leiad veel lisaks baklažaaniretsepte ja kaalikaretsepte.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly