9. sept 2011

Läätsepirukas


See rikkalik läätsepirukas on olnud absoluutne hitt minu pere, sõprade ja cateringi menüüs juba aastaid. Mõnusalt toeka kattega pirukas sobib lausa pearoaks. Läätsed, marineeritud kurk, suvikõrvits ja karripulber sobivad imehästi kokku. Ahjust tulnud pirukale võib peale puistata veel ohtralt värskelt hakitud peterselli.

terve suur ahjuplaaditäis, 20-25 pirukaruutu

Pärmitainas:

•    25 g presspärmi või 11-12 g kuivpärmi
•    250 ml käesooja vett
•    natuke soola
•    380 g nisujahu (võib ka täisterajahuga pooleks panna)
•    paar spl õli
•    + lisasin seekord ka natuke kuivatatud tüümiani


Sega kausis pärm käesooja vee, soola ja tüümianiga. Lisa jahu. Sõtku taigent kas kausis või jahusel laual edasi. Lisa paar spl õli ning sõtku veel. Jäta tainapall kaussi puhta räti alla sooja kohta kerkima umbes 45-60 minutiks (kuni taigen on kerkinud poole suuremaks). Sõtku veel natuke taignapalli (vajadusel lisa jahu kui liiga käte külge kinni jääb) ning seejärel rulli taigen laiemaks. Tõsta lapik taigen õliga määritud ahjuplaadile ning venita ja silu taigna ääred ahjuplaadi äärteni.


Läätsekate:

•    üks pirakam suvikõrvits
•    paar sibulat
•    paar küüslauguküünt
•    250 g rohelisi või pruune läätsi (kuivatatud)
•    1-2 spl karripulbrit
•    natuke purustatud pipart
•    150 ml tomatimahla
•    1 tomat
•    paar marineeritud kurki
•    köögiviljapuljongit, sojakastet või soola

Paned läätsed magedasse vette keema. Samal ajal pruunista pannil tükeldatud sibul. Kasuta köögikombaini või riivi/tükelda suvikõrvits ribadeks. Lisa see pannil praadivale sibulale. Lisa tükeldatud küüslauguküüned, tükeldatud tomat ja marineeritud kurk, tomatimahl ja maitsestamiseks karripulber ning köögiviljapuljongit, sojakastet või soola. Hauta segu, kuni läätsed valmivad. Kurna läätsed ning lisa segule. Maitse segu, lisa vajadusel veel maitseaineid. Hauta veel, kuni vedelikku on vähemaks jäänud.

Lisa täidis ahjuplaadil ootavale taignale (mul jäi täidist paras ports üle, saan seda niisama süüa või mõnes teises toidus kasutada). Soovi korral keera taignaääred segu peale. Küpseta pirukat 200 kraadi juures, kuni taignaääred on kuldpruunid ja pirukas valmis (umbes 30 minutit).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly