9. sept 2011

Läätsepirukas


See rikkalik läätsepirukas on olnud absoluutne hitt minu pere, sõprade ja cateringi menüüs juba aastaid. Mõnusalt toeka kattega pirukas sobib lausa pearoaks. Läätsed, marineeritud kurk, suvikõrvits ja karripulber sobivad imehästi kokku. Ahjust tulnud pirukale võib peale puistata veel ohtralt värskelt hakitud peterselli.

terve suur ahjuplaaditäis, 20-25 pirukaruutu

Pärmitainas:

•    25 g presspärmi või 11-12 g kuivpärmi
•    250 ml käesooja vett
•    natuke soola
•    380 g nisujahu (võib ka täisterajahuga pooleks panna)
•    paar spl õli
•    + lisasin seekord ka natuke kuivatatud tüümiani


Sega kausis pärm käesooja vee, soola ja tüümianiga. Lisa jahu. Sõtku taigent kas kausis või jahusel laual edasi. Lisa paar spl õli ning sõtku veel. Jäta tainapall kaussi puhta räti alla sooja kohta kerkima umbes 45-60 minutiks (kuni taigen on kerkinud poole suuremaks). Sõtku veel natuke taignapalli (vajadusel lisa jahu kui liiga käte külge kinni jääb) ning seejärel rulli taigen laiemaks. Tõsta lapik taigen õliga määritud ahjuplaadile ning venita ja silu taigna ääred ahjuplaadi äärteni.


Läätsekate:

•    üks pirakam suvikõrvits
•    paar sibulat
•    paar küüslauguküünt
•    250 g rohelisi või pruune läätsi (kuivatatud)
•    1-2 spl karripulbrit
•    natuke purustatud pipart
•    150 ml tomatimahla
•    1 tomat
•    paar marineeritud kurki
•    köögiviljapuljongit, sojakastet või soola

Paned läätsed magedasse vette keema. Samal ajal pruunista pannil tükeldatud sibul. Kasuta köögikombaini või riivi/tükelda suvikõrvits ribadeks. Lisa see pannil praadivale sibulale. Lisa tükeldatud küüslauguküüned, tükeldatud tomat ja marineeritud kurk, tomatimahl ja maitsestamiseks karripulber ning köögiviljapuljongit, sojakastet või soola. Hauta segu, kuni läätsed valmivad. Kurna läätsed ning lisa segule. Maitse segu, lisa vajadusel veel maitseaineid. Hauta veel, kuni vedelikku on vähemaks jäänud.

Lisa täidis ahjuplaadil ootavale taignale (mul jäi täidist paras ports üle, saan seda niisama süüa või mõnes teises toidus kasutada). Soovi korral keera taignaääred segu peale. Küpseta pirukat 200 kraadi juures, kuni taignaääred on kuldpruunid ja pirukas valmis (umbes 30 minutit).

13 kommentaari :

  1. proovisin järgi ja väga maitsev! ka mitte-veganid kiitsid :)

    VastaKustuta
  2. [...] Läätse-köögivilja plaadipirukas on ääretult maitsev ja ülimalt toitev mahlane pirukas, mis siiamaani on kõigile maitsenud: [...]

    VastaKustuta
  3. düdüdü, see on väga tore pirukas. taigen tänu tüümianile sobis täidisega väga armsalt.

    VastaKustuta
  4. Tänud, Teele!:) Vahel on jah mõnus pärmitaignale erinevaid ürte lisada.

    VastaKustuta
  5. Plaanin ka õhtuks väiksemale tõlkijate seltskonnale seda pirukat küpsetada. Kuid millal sa tomatimahla lisasid ja umbes millisel temperatuuril võiks seda küpsetada?

    VastaKustuta
  6. Lisasin nüüd retseptile ka info juurde. Tomatimahla võib lisada koos teiste maitseainetega ning pirukat küpsetada 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Mõnusat kokkamist ja maitsvat õhtut!:)

    VastaKustuta
  7. Numnumnummm! Viimase koolituse tagasisideks teatas üks õpetaja, et söögid olid eranditult kõigi koolituste toitlustusest, mida ta kohanud on, parimad! Ja mina lõpetasin ülejäänud läätsepirukad just kodus väikese hamburgerina, lisandiks lutserni idud ja lehtsalat :)

    VastaKustuta
  8. Niiiiii tore on lugeda seda, Tiina-Katrina! Suur tänu! :):)

    VastaKustuta
  9. Juba teist aastat kostitan sünnipäeva puhul selle pirukaga kolleege, pakkudes kõrvale krõmpsuvaid värskelt hapendatud kurke. Kiidulaulul pole otsa ega äärt! See pirukas on kindla peale minek - maitsev ja toitev!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No küll on tore, et pirukas kõigile peale läks! Suur aitäh kokkamast ja rõõmu teistegagi jagamast! :)

      Kustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly