18. aug 2014

Juustune makaroni-suvikõrvitsavorm


Praegu on veel pirakaid suvikõrvitsakaikaid saada, nii-et tasub üks hullutavalt juustune ja mahlane vorm ahju pista. Seda vormi tegin ma esimest korda kuu-paar tagasi ning see sai kohe minu ja mu kallima suureks lemmikuks. See on tõesti väga "juustune" tänu rammusale kookospiimale ja maitsepärmile ning suvikõrvits lisab siin kõvasti mahlasust aga samas jääb mõnusalt tagasihoidlikuks. Siia rooga läks lausa terve kilo suvikõrvitsat! Kujutan ette, et see toit peaks väga ka lastele peale minema, sest milline laps ei armastaks juustuseid makarone? Aga aitab reklaamist, tasub järele proovida ja ma vannun, et see on üks parimaid makaronivorme, mis sa elus söönud oled!

Vaata siit veel lisaks maitsvaid suvikõrvitsa retsepte.


Valmistamisaeg: 20 minutit aktiivset, 20 minutit ootamist. Kokku: 40 minutit.

4 - 6 inimesele (32 x 24 cm ahjuvorm)


  • 500 g makarone
  • 3 sl õli
  • 1 suurem sibul
  • 1 suurem või paar keskmist suvikõrvitsat (kokku 1 kg)
  • 2 x 400 g täisrasvast kookospiima
  • ½ tl soola
  • 6 sl maitsepärmi (toit õnnestub ka ilma, aga maitsepärm annab tõeliselt juustuse meki)
  • 1 sl paprikapulbrit
  • 1 sl sojakastet



Keeda makaronid kergelt soolases vees pehmeks ja kurna. Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema ja määri keskmine sügavam ahjuvorm õliga. Aja suurem ja sügavam pann või paksu põhjaga pott kuumaks. Lisa õli ja hakitud sibul ning pool teelusikatäit soola. Prae sibulaid, kuni need on kergelt kuldpruunid. Pese suvikõrvits ja riivi koos koorega, kasutades jämedamat riivi. Lisa riivitud suvikõrvits praadivatele sibulatele ning hauta 10-15 minutit, kuni suvikõrvits on kõvasti kokku tõmmanud ja vedelik vähenenud. Lisa kookospiim, ülejäänud sool (2 tl), maitsepärm, paprikapulber ja sojakaste. Sega kõik läbi ning lase segul paar minutit podiseda. Sega makaronid pannil valminud kastmega, vala kõik ahjuvormi ning raputa peale veel natuke maitsepärmi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Kuna tegemist on üsna rammusa roaga, siis sobib kõrvale serveerida näiteks värsket salatit või mõnda hapukamat-vürtsikamat hoidist või kastet.

15 kommentaari :

  1. Mida voin kasutada maitse parmi asemel? Elan Ameerikas ja pole veel kuulnud maitse parmist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Küllike, Ameerikas on maitsepärmi nimeks "nutritional yeast" või "nutritional yeast flakes". Neid peaks seal kindlasti saada olema.

      Kustuta
    2. Kust on Eestis võimalik osta maistepärmi?

      Kustuta
    3. Eestis on maitsepärm müügil näiteks ökopoodides. Mina ostan ise Tartust, Via Naturalest. Korra olen näinud ka Kaubamaja toiduosakonnas. Soodsamalt saab tellida ka otse tootjalt: http://bonsoya.ee/est/tooted/kuivsegud-ja-pulbrid/61/maitseparm (alla kerides on link "Telli koju")

      Kustuta
  2. Tere, Sandra! Sai tehtud, ülihea :)

    VastaKustuta
  3. Appi kui hea retsept see oli + mega kerge teha, mehega sõime terve koguse ühe päevaga ära :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul nii-nii hea meel, et maitses! Me pistsime ka mehega selle kahekesi nahka :D

      Kustuta
  4. Ülimaitsev. Lihtne valmistada. Valmistasin poole väiksema koguse ja muutsin vaid nii palju, et lisasin 400g kookospiima asemel 200. Muidu tundus, et läheb veel liiga heaks :) Aga tõesti supersuper retsept! Marie

    VastaKustuta
  5. Kasutasin tavaliste makaronide ja suvikõrvitsa asemel täistera makarone ning muskaatkõrvitsat. Maitsev tuli ikkagi :).

    VastaKustuta
  6. esimesel korral kasutasin gluteenivabasid makarone ja kirsstomateid sest poest ei leidnud suvikõrvitsat ja tuli nii imehea! seekord leidsin suvikõrvitsat ja teen nüüd uuesti jõuluõhtuks. :)

    VastaKustuta
  7. Vastused
    1. Jee, tore, et meeldis! :) See on tõesti üks väärt vorm!

      Kustuta