24. juuli 2013

Maapähkli-porgandibrownied ehk šokolaadiruudud (+video)

Kuigi ma ei ole eriline magusaarmastaja ja pigem haaran mõne värske puuvilja, siis tunnistan ausalt, et mul on olnud umbes nädal aega hirmus magusaisu ja just mingi koogi järele. No eks ikka isude järgi need retseptid mul sünnivad. Eriline isu oli mul mahlaste ja rammusate brownide ehk šokolaadiruutude järele. Kuna ma ei tahtnud seekord margariini kasutada, siis panin selle asemel hoopis maapähklivõid ja päevalilleõli. Ja maapähklivõi annab lisaks võrratu maitsenüansi. Mina valmistan seda ise. Lihtsalt ostan soolatud ja röstitud maapähkleid ning suristan köögikombaini või saumiksriga ühtlaseks pähklivõiks. 

Riivitud porgandid annavad siin mahlasust. Ja brownide nipp on see, et lasta neil pigem vähem küpseda ja eriti hea on need eelmisel õhtul valmis küpsetada ja lasta üle öö külmkapis taheneda (okei, mina lõikasin juba siis endale tüki, kui kook oli ahjust 20 minutit tagasi tulnud ja see maitses ka siis suurepäraselt!)





Kogus: 12 šokolaadiruutu (32 x 24 cm ahjuvorm)

Tainas:

  • 100 g täistera nisujahu (Graham)
  • 50 g valget nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 4 spl kakaopulbrit
  • 10 spl pruuni suhkrut
  • 300 g porgandeid (8 keskmist)
  • 100 g tumedat šokolaadi (nt. "Pergale")
  • 100 ml vett
  • 50 ml taimeõli (nt. päevalille)
  • 1 tl (õuna)äädikat
  • 3 spl maapähklivõid

Sega kuivained omavahel läbi, lisa riivitud porgandid, veevannil sulatatud šokolaad, vesi, õli, äädikas ja maapähklivõi. Sega kõik ühtlaseks tainaks. Kata sügavam keskmise suurusega õlitatud ahjuvorm küpsetuspaberiga ja vala tainas ühtlaselt vormi. Küpseta 180 C juures 25 minutit. Samal ajal saad valmistada glasuuri:

Glasuur:

  • 100 g tumedat šokolaadi (nt. "Pergale")
  • 2 spl maapähklivõid

Sulata veevannil šokolaad, lisa maapähklivõi, sega korralikult segamini ja võta glasuur pliidilt.

Kui kook on ahjust väljas, kata see ühtlaselt glasuuriga ja lase enne serveerimist umbes 15 minutit kuni üle öö (külmkapis) jahtuda.

6 kommentaari :

  1. Tegin selle eile vastu ööd valmis, nüüd ootan siin tööpäeva lõppu, et saaks minna koju proovima! Väljanägemine ja see šokolaadine mõrumagus lõhn mis ahjuust avades kööki täitis olid igatahes suurepärased. ;)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niii tore, Liis! Ma väga-väga loodan, et oled tulemusega rahul ja koju jõudes saad maiustada! :)

      Kustuta
    2. Tehtud ja sõpradelegi maitsmiseks jagatud. ;) Super retsept, aitäh Sulle! Minu (maitse)meelest paremgi kui originaalretsept muna ja või jms-ga. Parasjagu mahlane ja magus, aga tume šoks ja soolane maapähklivõi glasuuris annavad sellise mõru tasakaalustava meki juurde. Kui sõnaraamatus on kirjas 'brownie', siis seal juures peaks olema selle retsepti pilt. :D

      Kustuta
    3. Küll on tore, et Sulle ja sõpradele maitses! Suur aitäh Sulle heade sõnade eest ja et retsepti katsetasid ja tagasisidet andsid :)

      Kustuta
  2. Kas sa lisad pähklite õli vms ka või lased otse pakist võetud pähklid maapähklivõiks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Otse pakist võetud pähklid suristan köögikombaini või saumiksriga ühtlaseks pähklivõiks. Mitte midagi muud ei ole vaja lisada. Ja pähkliteks on soolatud ja röstitud maapähklid.

      Kustuta