1. aug 2016

Lihtne ja maitsev kukeseenekaste


Augusti esimene päev. Terve päeva on ainult vihma kallanud, aga nii kohutavalt mõnus on olnud. Kogu pere on koos ning minul ja mu kallimal on aastapäev (12!). Kokkasin karrit ja oleme lihtsalt tubast olekut nautinud. Hommikul küpsetas ema krõbedaid pannkooke värske õunamoosiga. Vahepeal kütsime ahje ning kohe-varsti hakkame Star Warsi vaatama. Mõnus!

Aga nüüd tänase retsepti juurde. See kohe peab siin blogis olema. Vedel kuld. Niimoodi kutsun ma kukeseenekastet. Kas saab sellest üldse kunagi isu täis? Minul pole seda veel juhtunud. Kukeseened lihtsalt on nii võrratult omamoodi maitse ja tekstuuriga ning juba see teadmine, et neid nii harva saab, muudab kogu elamuse veel erilisemaks.

Minu kallim on nii mõnigi kord metsast jälle kotiga seeni koju lohistanud. Siis on rõõmu alati palju ja asun neid kohe puhastama ja kartulit juurde keetma. Ja ma tean, et mu emal on juba mitmeid karpe seentega süvakülmas, et neist talvel siis maitsvaid pirukaid ja pitsasid küpsetada. Näiteks see kukeseene-suvikõrvitsapitsa on praegu väga hooajaline ja muidugi ka maitsev!

Kaste ise on naeruväärselt lihtne ja saab väga ruttu valmis. Jääb siis ainult seentekorjamise ja puhastamise vaev. Kõige parem on siia kõrvale muidugi värske kartul. 



Valmistamisaeg: 10 minutit

Kogus: kahele

  • 2 sl õli
  • 1 sibul
  • 100 g värskeid kukeseeni
  • 200 ml tummisemat taimset koort (nt. Plant kaerakoor või Alpro sojakoor) või tee koor ise
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • ¾ - 1 tl soola
  • 120 ml kuuma vett 

Valmistamine:

Aja kastrul kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul ja lase paar minutit praadida. Lisa puhastatud ja hakitud värsked kukeseened. Prae veel paar minutit. Lisa koor, pipar, sool ja kuum vesi. Lase viis minutit kõrgemal kuumusel podiseda. Serveeri värske keedetud kartuliga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar