2. juuli 2013

Kukeseene-suvikõrvitsapitsa


Praegu on täiesti võrratu aeg, sest igasugused maitsvad viljad hakkavad valmima ning toidupoodi naljalt polegi enam asja. Koduaiast ja metsast saab korvi pungil head-paremat täis ja jälle on söögikord muretu. Ja millised maitsed! Oma kasvuhoone tomat, kuldsed kukeseened, prisked suvikõrvitsad, magusad maasikad, rammusad sibulapealsed, hullutavalt lõhnav basiilik...
See pitsa valmib äärmiselt lihtsalt. Pitsapõhja põhikoostisosadeks on vaja ainult jahu ja vett. Ei mingit pärmiga mässamist. Ja põhi on ka üsna tervislik, kuna sisaldab kolmandik täisterajahu. Lisaks on ta veel krõbe ja paberõhuke, saabki rohkem täidist nautida :)

koguseliselt saab ühe suure ümmarguse pitsa (2-4 inimesele)

Valmistamisaeg: 25-30 minutit

Pitsapõhi

  • 200 g täistera nisujahu 
  • 100 g nisujahu 
  • 0,5 tl soola 
  • 1 tl kuivatatud ürti (nt.pune, tüümian, basiilik või rosmariin) 
  • 2 spl õli 
  • 175 ml külma vett 

PS! Põhja võid valmistada ka ainult täistera nisujahust.

Pitsakate:

  • 1-2 sl õli
  • paar peotäit värskeid kukeseeni või muid seeni
  • 1 keskmine suvikõrvits
  • (3-4 salveilehte)
  • maitse järgi soola ja pipart
  • 1,5 sl õli pitsapõhjale määrimiseks
  • 3 sl tomatikastet või kvaliteetset ketšupit
  • värsket basiilikut


Vala suuremasse kaussi jahu, lisa sool ja ürdid ning sega näppudega segamini. Seejärel lisa õli ja sega taas näppudega kergelt segamini. Lisa vesi. Sega ja hakka vaikselt pallikest vormima. Võid palli valmis vormida seal samas kausis või siis tõsta ta kausist välja jahusele pinnale ja seal vormida. Kui tainas enam käte külge kinni ei jää, mässi pallike toidukile sisse ja jäta kümneks minutiks seisma. Pane ahi 250 kraadi juurde kuumenema ja samal ajal valmista ette pitsakate:

Katte jaoks vala kuumale sügavale pannile paar supilusikatäit õli. Rebi näppudega salveilehed kuuma õli sisse. Sega ja lisa õhukesteks poolikuteks ratasteks hakitud suvikõrvits ja prae mõned minutid. Seejärel pudista näppudega hulka puhastatud kukeseened. Lisa maitse järgi soola ja pipart, sega ning prae veel kuni 5 minutit. Maitse ja lisa vajadusel soola.

Võta pitsatainas kilest ja aseta pallike jahusele pinnale. Vormi kõigepealt kätega pallikest natuke lapikumaks ja ümaramaks ja seejärel rulli lapikut tainast õhemaks, kuni tuleb suurem õhuke ring. Tõsta lapik tainaring ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri tainale õli ja seejärel määri peale tomatikaste või ketšup. Lisa pitsakate ja aja see näppudega ühtlaselt pitsa peal laiali. Küpseta pitsat ahjus 250 kraadi juures vähemalt 10 minutit. Ahjust tulnud pitsa peale rebi näppudega värsket basiilikut.



6 kommentaari :

  1. Väga ahvatlev. Võtan tegemise homme ette väikeste variatsioonidega. Kukkeseeni pole, aga tomat ja suvikõrvits, vürtsbasiilik täitsa olemas. Tore pitsapõhjaga mingit hullu puterdamist eiole :)

    VastaKustuta
  2. Kindlasti saab tomati, suvikõrvitsa ja basiilikuga ka väga maitsev! Ja põhi on tõesti väga lihtne :)

    VastaKustuta
  3. Oh wow, pakkusin eile seda pitsat (lisasin ka sojahakkliha) ja Sinu unelmate šokolaaditorti külalistele... Kõik olid vaimustuses ja küsisid retsepte! Imeline.

    VastaKustuta
  4. Jess, mul on nii hea meel!! :) PS! Su blogi on väga kaunis!

    VastaKustuta
  5. See retsept inspireeris mind kokkama kuna tundus et see valmib imekiiresti, proovisin eile ja tuli suuuuper maitsev! :) Ma lisasin omalt poolt veel võiga praetud baklažaani tükke ning seentele ja suvikõrvitsale lisasin praadides veidi balsamikoäädikat et mahlasem sisu tuleks + basiiliku asendasin rukolaga.

    Väga kiireti valmiv ja väga maitsev pizza! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lihtsalt super, et inspiratsiooni said, Janne! Mul on nii hea meel, et rahule jäid :)

      Kustuta