18. jaan 2017

Lihtne ja mahlane kartulivorm


Olen viimaste nädalate jooksul juba mitu korda seda hõrku ja mahlast kartulivormi valmistanud. Kõige imelikum on see, et viimati sõin vist kartulivormi lapsepõlves. Minu mamma oskas seda väga hästi valmistada. Nipp on siin kindlasti kartul võimalikult õhukeseks lõigata, siis vormiroog lausa sulab suus. Millegipärast ei olnud ma ise sellise klassikalise kartulivormi tegemist kätte võtnud. Viimane aeg, ma ütlen! Eriti talvehooajal on see lihtne ja toitev vorm ideaalne.


Siin vormiroas on tavalise rõõsa koore ja muna asemel hoopis suur kogus isetehtud rammusat india pähkli koort. Viimane asendab edukalt muidu kasutatud loomseid koostisosi. Pealegi on seda koort väga lihtne kodus valmistada. Lisaks on siin vormis väga suur kogus sibulat. Esiteks sellepärast, et ma armastan sibulat ja teiseks sellepärast, et selles toidus muutub sibul kuidagi eriliselt heaks ja magusaks. Kui oled sibulapelgur, võid seda ka vähem lisada. Ka näpuotsatäis muskaati rändas siia toitu. See vürts annab kartulile alati suurepärase meki. Koorekastme sisse läks maitspärm, aga olen vormi ka ilma teinud ning ka siis jäi väga hea. Ühesõnaga kui sul kodus leidub maitsepärmi, lisa see kindlasti. Kui aga pole, saab ka selleta väga maitsev. Antud toiduga tuleb kõige rohkem just kannatust varuda. Esiteks tuleb kartulid võimalikult õhukeseks lõigata ning teiseks peab vorm kindlasti tunnike ahjus küpsema. Muidu on tegemist väga lihtsa toiduga ja tulemus on ootamist väärt!


Jaanuar ise on siiani üsna kenasti läinud. Reedel oli mul üks väga meeleolukas privaatne kokakoolitus, kus tundus, et oleksin ka ise justkui peol, mitte tööl. Igatahes andis see väga positiivse laengu! Olen ka joogas ja ujumas käinud ning tubaseid YouTube'i trenne teinud. Enda liigutamine on ikka üks kuldaväärt asju! Kui see lõbus ka on, siis seda parem. Ennast ei tasu ka liialt piitsutada. Korralik puhkus on samuti kuldaväärt. Ning kui peale trenni saab veel seda ahjuvormi süüa, siis on eriti super :)


Valmistamisaeg: 20 - 30 minutit aktiivset, tund passiivset. Kokku: umbes poolteist tundi.

Kogus: 6 - 8 inimesele, (32 x 24 cm kandiline sügav ahjuvorm)

India pähkli kaste:

  • 200 g india pähkleid (keeda 15 minutit või leota paar tundi) või 100 g päevalilleseemneid
  • 1 ½ tl soola
  • 1 ½ tl purustatud musta pipart
  • ¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 4 sl maitsepärmi ehk pärmihelbeid (võib ka ära jätta!)
  • 500 ml vett

Kartulite jaoks:

  • 1400 g väiksemaid kartuleid
  • 3 suurt sibulat
  • 1 ½  - 2 tl soola

Valmistamine:

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Kui sa india pähkleid leotada ei jõua, siis keeda neid 15 minutit. Samal ajal koori kartulid ja lõika võimalikult õhukesteks ratasteks. Aseta kartulirattad õliga määritud keskmisse sügavamasse ahjuvormi. Koori sibulad, lõika pooleks ja viiluta. Lisa sibulaviilud kartulitele koos soolaga. Sega kõik kätega hoolikalt läbi ja vajuta pealt ühtlaseks.

Nüüd valmista india pähkli kaste. Selleks kurna ja loputa india pähklid. Aseta need kannmikserisse koos soola, pipra, muskaatpähkli, maitsepärmi ja veega. Purusta minut-paar, kuni tekib ühtlane kreemjas kaste. Vala kaste ühtlaselt kartulitele. Küpseta 200 kraadi juures tund või kuni kartul on kahvliga katsudes täiesti pehme.