3. veebr 2015

Lihtsad herne-kapsapihvid


Hernepihvid on vist üks toitudest, mida ma olen oma elus lugematul arvul valmistanud. Küll endale söögiks, küll külakostiks, teemoonaks, cateringile või kokakoolitusel. Siiamaani hoian alati endal kapis pakki kuivatatud kollaste hernestega, et saaks igal ajal jälle laari pihve küpsetada. 

Need siin on vanad head hernepihvid, aga natuke uuemas kuues. Hernestele lisaks on pihvides ka ohtralt kapsast. Ma avastasin juba tükk aega tagasi, et kui lisada hernepihvi tainale ka mõnda köögivilja (näiteks kapsast, juursellerit või porgandit), saavad pihvid veel maitsvamad ja mahlasemad. Minu lemmikvariandid ongi kapsa või juurselleriga. Hernepihv ise on minu köögis juba kindel klassika. Õnnestub iga kord ja maitseb väga paljudele. Sobib nii burgeri vahele kui ka kartuli-kastme või riisi kõrvale. Maitselt mahedad, tekstuurilt krõbedad, hinnalt väga-väga odavad ja pealegi korralikult toitvad. Üks minu lemmikuid viise neid pihve süüa on leiva peal koos maheda sinepi ja marineeritud kurgiga. Mmm...

Väga tihti olen  hernepihve ka reisile kaasa teinud. Nad taluvad hästi transporti ning säilivad kaua. Viskad pihvi kiirelt leivale ja ongi mõnus ja maitsev vahepala olemas. Siinses retseptis ei pea pihvitaina jaoks herneid eelnevalt keetma, vaid ainult leotama. Olen samamoodi valmistanud ka põldoakotlette, aga hernepihvid maitsevad mulle isegi rohkem. Nii-et pihvitegu on väga lihtne: purustad leotatud herned koos kapsa ja maitseainetega ühtlaseks massiks ning saadki pihve praadima asuda. Pihvitainas ise jääb palju vedelam, kui sa oled võib-olla harjunud. Ei tasu ära ehmuda, nii peabki. Pannil küpsevad need krõbedaks ja hoiavad kenasti koos.

Valmistamisaeg: 25-30 minutit + herneste leotamine

Kogus: 25 pihvi

Koostis:

  • 300 g kuivatatud kollaseid herneid (nt.poolikuid)
  • 350 g kapsast, hakitud keskmisteks tükkideks
  • 240 ml vett
  • 2 tl soola
  • 3-4 tl karripulbrit
  • 150 g täistera nisujahu või kaerajahu
  • 1 sibul, hakitud

Valmistamine:

Leota herneid rohkes vees 10-12 tundi. Kurna ja loputa korralikult. Vala kurnatud herned köögikombaini koos kapsatükkide, vee, soola ja karripulbriga. Purusta paar minutit, kuni tekib ühtlane mass. Lisa jahu ja peeneks hakitud sibul ning sega kõik korralikult läbi. Pane pann pliidile kuumenema. Vala kuumale pannile õli. Aseta kuhjaga supilusikatäis tainast peo peale ja "viska" tainast paar korda ühest peost teise. Seejärel aseta kuhjake kuumale (!) pannile õli sisse küpsema. Küpseta pihvid mõlemalt poolt kuldrpuuniks. Enne pihvide ümberkeeramist lase neil ühelt poolt piisavalt küpseda. Mina praen pihve korraga kahe panniga, siis saab topeltkiiremini valmis :)

PS! Pihvitaina saad teha ka saumiksriga. Sellisel juhul tuleb kapsas eelnevalt lihtsalt väiksemateks tükkideks lõigata ja alles seejärel koos herneste ja muu kraamiga purustada.



6 kommentaari :

  1. Kas kuivatatud kollaste herneste asemel võib ka kuivatatud rohelisi herneid kasutada?

    VastaKustuta
  2. Tere, Sandra! Oled Sa pihve ka ahjus küpsetada proovinud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, olen küll, just ükspäev tegin ahjus. Eks nad jäävad ikka palju kuivemad, kui pannil. Sellised küpsiste moodi :D Aga rohke kastme ja salatiga burgeri vahel võib hea olla!

      Kustuta
  3. Väga mõnus asi. Isa oli nii üllatunud, et maitseb täitsa nagu liha. Et uskumatu, et selline asi on võimalik. Sõi päris palju kotlette. :)
    Ja suur boonus on, et need on imeodavad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, meie perele on ka need pihvid alati hullult meeldinud! Neid on saanud teha tõesti odavalt ja suuuure laadungi selle raha eest.

      Kustuta