9. veebr 2015

Minu lemmik taimne majonees


See retsept on juba paar päeva minu hingel olnud ja ma ei jõudnud ära oodata, et saaksin seda teiega jagada. Vahepeal oli mul väga tihe ja väga kosutav nädalavahetus. Reede õhtul tulid külla armsad sõbrad, kellega sai koos vahvelid küpsetatud, videomänge mängitud ja sauna tehtud. Laupäeval pidasin Eesti Tervishoiu Muuseumis loengut teemal "Taimetoitlus kui elustiil". Kohale oli tulnud täitsa korralik arv inimesi ja ma tänan teid südamest, kes võtsid oma aja, et tulla kuulama, mis mul öelda on. Õhtuks olin taas koha broneerinud Vegan Restoranis V, kus proovin alati käia, kui me Tallinnas oleme. Sõime seitaniburgerit maapähklikastmega ja šokolaadi-apelsinitorti. See burger oli lihtsalt imeline. Ja muidugi kogu teenindus ja atmosfäär. Lisaks oli päeval minu loengul käinud tore naine mulle restorani ühe kingituse jätnud, milleks olid tema enda tehtud kaunid kõrvarõngad kirjaga "Go veg". Mõnus lõpetus toredale päevale! Järgmine hommik tegin privaatse kokakoolituse, mis oli seekord ingliskeeles. Menüü sai väga rikkalik ja seltskond oli inspireeriv.

Kui me eile õhtul koju sõitsime, olin küll päris rampväsinud. Kuskil poolteist kilomeetrit enne oli tee täiesti kinni tuisanud. Muud ei jäänud üle, kui parkisime auto naabri juurde ära, võtsime seljakoti selga ja sumpasime läbi lume koju. Loomulikult pigistasin ma kotti ka linnast ostetud vegan sardellid, et koju jõudes saaks ahjukartuleid-vorste ja kuuma sauna. Ja selle pika-pika heietusega jõuan siiani, et olen nüüd korralikult välja puhanud ja saan seda suurepärast retsepti jagada. Kõik minu retseptid on üldjuhul originaalretseptid ehk minu enda välja mõeldud. Siinkohal teen aga erandi. See majoneesi retsept oli nii ideaalne, et ma ei hakanud ise jalgratast leiutama. Tegin lihtsalt retsepti mõned kohandused, et see oleks veelgi lihtsam. Isa Chandra on üldse üks ajatu ja võrratu vegan kokk, kelle retseptid on alati kindlapeale minek. Antud majonees on väga universaalne. Olen sellega teinud nii kartulisalatit kui ka rosoljet. Lisaks veel erinevaid külmi kastmeid või kasutanud lihtsalt seal, kus muidu majoneesi kasutaks. Tekstuurilt mõnusalt paks ja rammus. Selline tõeline klassikaline majonees. Seda paksemaks ta muidugi läheb, mida rohkem sa õli lisad. Ka külmas seistes muutub see veidi paksemaks. Pean kindlasti ka märkima, et näiteks minu kehvapoolsem blender selle majoneesiteoga hakkama ei saanud. Küll tegi seda aga suurepäraselt minu vana hea Philipsi 600 W saumikser. Nii-et õige võimsusega kodutehnika on siin samuti tähtis.
Head katsetamist!


Valmistamisaeg: 5 minutit

Kogus: 350 ml majoneesi

Koostis:

  • 120 ml soja- või mandlipiima (lahjemad taimsed piimad ei pruugi toimida)
  • 2 tl suhkrut
  • 1 tl mahedat sinepit
  • ¼ tl soola
  • 2 sl veini- või õunaäädikat
  • umbes 180 ml õli (mina kasutasin päevalilleseemne õli)

Valmistamine:

Blenderda kõik koostisosad peale õli läbi. Mina kasutasin saumikserit. Seejärel hakka vaikselt õli lisama. Lisa üks ports ja blenderda. Lisa veel ja blenderda. Jätka, kuni õli on otsas. Nüüd peaks sul juba päris paks majonees olema. Kui sul on veel ikka vedel kooremoodi vedelik, siis võib-olla asi selles, et sinu blender või saumikser pole piisavalt võimsad. Kui sul on aga mõnusalt paks majonees, siis ongi õige tulemus käes. Kui soovid veel paksemat majoneesi, lisa veel õli ja blenderda veel. Säilita külmkapis.