26. juuni 2014

Kikerherne-sibulaomlett


Aastaid tagasi oli üheks minu lemmikuks toekaks hommikusöögiks kohev tatrahelbepuder ja omlett. Sarnast hommikueinet söön ka viimasel ajal tihti, aga munaomletti asendab hoopis valgurikas kikerherneomlett. Kikerherneomleti valmistamise viise olen kohanud mitmeid. Mõningal juhul on sellele lisatud küpsetuspulbrit ja natuke äädikat. Proovisingi alguses sellisel viisil valmistatud omletti, aga pean tunnistama, et mulle ei istunud selle tekstuur üldse. See meenutas käsna ning oli minu jaoks liiga õhuline. Kui proovisin omletti teha ilma kergitusaineta, oli tulemus palju-palju parem ja tekstuur jäi mõnusalt matsakas ja tihke. 

Kuna olen suur sibulafänn, siis minu kõige lemmikumaks viisiks on omletitainale peoga sibulaviile lisada. Sibul on lihtsalt nii mõnusalt magusa maitsega ning praetuna levitab alati suurepärast lõhna ja annab toidule hea koduse maitse. Tahtsin omleti põhiretsepti üsna lihtsa hoida ning lisasin klassikalisi maitseaineid. Lihtsalt natuke soola ja pipart ning peoga maitserohelist juurde. Tulemus jäi võrratu. Loomulikult saab sibula asendada näiteks mõne muu köögiviljaga. Eriti suvel, soovitan lisada näiteks suvikõrvitsa kuubikuid, hakitud tomatit jne. Kui leidub kodus maitsepärmi, on ka see väga hea lisand. Vürtsikamaks elamuseks võib lisada näiteks karripulbrit või tšillihelbeid. 

Kikerhernejahu olen ma ostnud näiteks Coopist ja Maksimarketst ning seda jagub üsna pikaks ajaks. Ka tavalise herne jahu sobib siinses retseptis, aga siis jääb maitse natuke hernesem. Igatahes on tegemist ühe väga väärt ja valgurikka hommiksöögiga, mille retsept tasub endale kindlasti üles märkida. Usun, et seda omletti on hea ka näiteks matkal lõkke peal valmistada.




Kogus: ühele - kahele PS! Kui teed suurel pannil, tee tainast topeltkogus!
Valmistamisaeg: 5 - 10 minutit 

  • 3 suure kuhjaga sl kikerhernejahu (parimad on väga peene jahvatusega jahud, näiteks PaPa, suures kiloses pakis)
  • ½ tl (musta) soola 
  • näpuotsaga purustatud musta pipart 
  • 8 sl vett 
  • 1 väike sibul (või nt.paprikat, brokolit, suvikõrvitsat)
  •  punt värsket maitserohelist (nt. tilli, rohelist sibulat ja basiilikut) 
  • 2 sl õli

Sega kikerhernejahu soola ja pipraga. Lisa vesi ja sega, kuni tekib ühtlane kreemjas omletitainas. Haki sibul peenikesteks ribadeks või kuubikuteks ja maitseroheline väikesteks tükkideks. Lisa sibulaviilud ja hakitud maitseroheline kohe omletitainale või prae sibul eelnevalt pannil õrnalt kuldpruuniks ja lisa alles siis tainale (nii jääb tulemus veelgi maitsvam). Sega kõik korralikult läbi. Aja pann kuumaks. Lisa õli ning kaabi kogu omletitainas pannile kuuma õli sisse. Aja omletikuhi pannil lusikaga ühtlaselt laiali, et jääks ilus ümmargune omlett. Prae mõned minutid (ilma kaaneta!) ja seejärel keera omlett ümber (õhukese pannilabidaga). Prae veel paar minutit ja eemalda kuumus. Lase natuke jahtuda, lõika ja serveeri leiva peal koos marineeritud kurgi või küpse tomatiga või hoopis pudru või mõne muu toidu kõrvale.

17 kommentaari :

  1. nonii, tuleb minna kikerherne jahu ostma. lugedes läks juba k6ht tyhjaks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Soovitan soojalt! Ma satun üsna harva ökopoodi, aga kui satun, siis kikerhernejahu on kindlasti nimekirjas. Mõnus, kui kodus on pakk olemas ja saan iga kell endale ühe maitsva taimse omleti valmistada :)

      Kustuta
    2. Kas lihtsalt hernejahu ka sobib?

      Kustuta
    3. Peaks sobima ilusasti. Siis jääb ainult natuke rohkem herne maitset.

      Kustuta
  2. Nämm! Proovime. Vahest on igatsus lihtsa, kiire ja maalähedase söögi järele ja siis tuleb Sandra blogi uurida, alati leiab midagi uut ja põnevat :D

    VastaKustuta
  3. Super maitsev kombinatsioon, Sandra! Olen selle retsepti avastamise hetkest seda endale iga päev teinud kuigi ma ei ole vegan ega isegi mitte taimetoitlane. Lihtsalt selles maitsete kombinatsioonis on midagi nii nii soltuvust tekitavat:) Olen Sinu blogist mitmeidki teisi retsepte proovinud ja koik on jäänud repertuaari - hakka voi veganiks, sest sinu vegan retseptid on lihtsalt maitsavamad kui tavalised toidud:) Igalujuhul suur tänu Sulle, lisaks maitsvatele retseptidele leiab Sinu blogist alati super ilusaid pilte, mida aeg ajalt loogastumiseks sirvida:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on nii-nii tore seda kommentaari lugeda. Tõsiselt, see tähendab mulle väga palju! Aitäh, et mu retsepte oled katsetanud ja suur aitäh Sulle tagasiside eest. See on suur rõõm ja motivatsioon :) Loodan, et tuled teinekordki siia lehele külla!

      Kustuta
  4. Lihtsalt super toit! Minu uus lemmik, ainult seda söökski! Aitäh :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõistan täiesti, ka mul on see omlett väga tihti menüüs :) Suur aitäh katsetamast ja kommenteerimast!

      Kustuta
  5. Omlett oli väga maitsev. Kahjuks lagunes omeltt pannil ümber pöörates, kuigi olin väga ettevaatlik selle ümberpööramisel ning konsistents jäi pigem munapudru sarnaseks. Aga sellest polnud hullu, kuna maitse oli hea.
    Teeksin ka ühe märkuse koguse kohta. Antud kogusest jätkus ühele inimesele hommikusöögiks, millele oli veel lisatud salatit ja leiba juurde. Oleneb muidugi ka inimese toiduvajadusest, kuid mulle tundub, et 2-4le jätkuks seda siis, kui oleks midagi toekamat veel juures.
    Kuid retsept läheb kindlasti kordamisele. Aitäh selle retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tore, et maitses! Mul kippus omlett siis laiali lagunema, kui praadisin seda kaane all või liiga vähe. Aga ilma kaaneta piisavalt ühelt poolt praadides peaks see ilusasti ümber keerates koos püsima. Aga mine tea, ju siis ei olnud õige päev :) Aga tõsi on see, et ma olen tavaliselt selle omleti juurde näiteks tatrahelbeputru ka keetnud. Ehk siis midagi toekamat veel juurde.

      Kustuta
  6. Väga maitsev omlett!
    Mul oli samuti ümber pööramisel probleem, et omlett lagunes ära. Lahenduseks oli teise tootja kikerhernejahu. Lisaks ma praen omletti kauem, kui retseptis, isegi üle 5 minuti keskmisel kuumusel, siis ei kõrbe ära, aga jääb tugevam.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jette, kusjuures jaaa, täiesti vahe on sees, mis tootja kikerhernejahu on! Avastasin ka selle mingi aeg, kui mõtlesin peale uue paki ostmist, miks minu vana hea retsept enam üldse ei toimi. Aga firmas hoopis asi. Millise firma oma Sina kasutad?

      Kustuta
  7. Omletid tulevad normaalselt välja PaPa kikerhernejahuga, ostetud Hortesest Tallinnas. Maaletooja peaks olema umami.ee

    VastaKustuta
  8. Oioi kui imeline see on! Ma olen aastaid vegan olnud ja ei saagi nüüd aru, miks ma ei ole enne kikerherne jahu ostnud ja omletti valmistanud. Järjekordne imelihtne, imemaitsev ja taskukohane retsept! Marie

    VastaKustuta
  9. Jeee, nii super, et maitses, Marie!! :)

    VastaKustuta