23. veebr 2013

Unelmate šokolaaditort (küpsetamata)


Kuigi ma ei ole tegelikult eriti magusasõber ja ampsan alati pigem midagi soolast, siis oma selle aasta sünnipäeval tahtsin ma magustoiduks midagi väga erilist pakkuda. Sain selle tordi jaoks inspiratsiooni oma sõbralt, kes ühes Norra fjordiäärses hotellis kokana töötab ja sarnast torti sealses lõunalauas pakkus. Kohe, kui ma seda nägin, olin ma kindel, et seda ma pean kindlasti proovima. Kindel soov oli mul lisada siia tordi sisse ka kamaluga kirsse ja see oli väga hea mõte. Tegelikult on sellel tordil ju tohutult variatsoone. Näiteks võib vahukoore teha ilma kakaopulbrita ja lisada hoopis vanilli. Saab ilusa valge vahukooretordi, mille sisse sobivad imehästi ka näiteks värsked maasikad. Või katsetada hoopis mango- või astelpajupüreega ja teha kaunis kollane tort.

Ja nüüd väga tähtsa osa juurde - see tort sisaldab ühte geniaalset komponenti. Nimelt kookosvahukoort, mis on lihtsalt võrratu maitse ja konsistentsiga ning koguseliselt saab seda paras ports. See imeline leid leevendab minu kurbust, et hetkel ei müüda enam Eesti poelettidel taimset vahukoor ja vaniljekreemi, mida muidu usinasti küpsetamisel kasutasin. Kookosvahukoore põhimõte on ülimalt lihtne - osta purk kookospiima, jahuta see külmikus maha, keera purk tagurpidi, tee avajaga lahti, vala vedel osa ära ja vahusta järelejäänud paks kookoskreem tuhksuhkru ja endale meeldivate lisanditega ning saad võrratu vahukoore, mis sobib igale poole. Järelejäänud äravalatud kookosvedelikku saad kasutada mõne teise roa või  näiteks kokteili tegemisel.

Aga asume nüüd retsepti juurde. Kuigi varased küsijad on retsepti robustsel kujul juba kätte saanud, siis nüüd on aeg see ka natuke korrektsemalt kirja panna. Ehk pole veel hilja ja see tort leiab oma koha näiteks teie vabariigi aastapäeva või hoopis naistepäeva laual. Igatahes on see ääretult sobilik tort pidulikule lauale, ükskõik, milline sündmus. Kuigi tuleb tunnistada, et mina sööksin seda vist igal argipäeval :)


26 cm läbimõõduga tort

PS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Põhi:

  • 300 g digestiivküpsiseid või gluteenivabu küpsiseid
  • 150 g taimset margariini või natuke kookosrasva

Tee küpsised puruks. Seda saab teha näiteks köögikombainiga või aseta küpsised väikesesse kilekotti ning mudi ja peksa mõnuga tainarulliga või mõne muu vahendiga. Sulata margariin ja sega küpsisepuruga läbi. Määri ümmargune koogivorm õli või margariiniga ning aseta vormi põhja ümmargune küpsetuspaber (mina lõikasin vormi järgi välja). Vala margariiniga läbi segatud küpsisepuru koogivormi põhja ja pressi kätega ühtlaselt laiali. Kata vorm toidukilega ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.

Kate:

  • 2 x 400 g purk Santa Maria kookospiima (seisnud külmikus vähemalt üleöö) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 3 - 4 sl tuhksuhkrut
  • 3 sl kakaopulbrit
  • 200 g tumedat vegan šokolaadi (nt. Pergale või Laima või Bitter)
  • 1 pakike torditarretise pulbrit (RUF) või 1 tl agar-agari pulbrit
  • purk kivideta kirsse
  • purustatud mandleid

Sulata šokolaad veevannil ning jäta toatemperatuurile jahtuma. Samal ajal võta maha jahutatud kookospiimapurgid külmikust välja, keera tagurpidi ning tee avajaga lahti. Vala vedel osa pealt ära. Kaabi lusikaga paks kookoskreem purkide põhjast sügavamasse suuremasse kausi. Lisa tuhksuhkur ja kakaopulber ning vahusta miksriga kohevaks. Lisa toatemperatuurini maha jahtunud sulašokolaad ja mõne supilusikatäie veega korraks keema aetud ja läbi mikserdatud tarretise- või agar-agaripulber (mina mikserdasin agari-veesegu veel eraldi läbi enne) ning vahusta kogu kraam veel korralikult läbi.

Võta jahtunud koogipõhi külmikust välja ja aseta sellele kurnatud kirsid. Lisa ka paar supilusikatäit kirsimahla põhja niisutamiseks. Seejärel kaabi lusika või spaatliga kausist kogu vahukoor koogipõhja peale ja silu laiali. Raputa peale veel purustatud mandlid ning aseta kook (kata toidukilega) ööks või päevaks külmkappi tahenema. Kook on võrratult mahlane ja maitsev ka päev-paar peale valmistamist.



44 kommentaari :

  1. Kas kyidagi oleks vöimalik pöhja teha vähema rasvaga?

    VastaKustuta
  2. Äkki jätta margariin ära ja segada küpsisepuru lihtsalt mõne spl veega läbi ja teha selline nätske mass. Või siis panna lihtsalt vähem margariini või teha põhi hoopis purustatud datlitest-pähklitest?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mina olen näiteks selle kookospiima vedela osaga seganud või siis, jah, veega. Ja kreeka pähkli-mandlipuru-datlipõhi on tõepoolest hea.

      Kustuta
  3. Huvi pärast arvutasin kokku, kui energiatihe see kook on. Kokku sain ca 6650 kcal terve koogi kohta, ehk 554 kcal ühe tüki (kaheteistkümnendiku) kohta. Seega teist tükki võtta ei tasu, palju küllastunud rasva.

    VastaKustuta
  4. Jaaa, päris dekadentlik kook :) Aga mina lõikasin tordi 16-ks, et tükid olid veel väiksemad ning saab veel väiksemaks lõigata, kui soovi on :)

    VastaKustuta
  5. Kui oleks soovi torditarretis agar-agariga asendada, siis kui palju seda viimast võtma peaks?

    VastaKustuta
  6. Äkki piisaks 2 teelusikatäiest? Kui kasutad agar-agarit, siis jäta agari ja natukese vee segu 10-15 minutiks seisma ning seejärel aja keema ja keeda, kuni segu täiesti vahutab ja mullitab. Seejärel vala see vahukooremassi sisse ja vahusta veelkord üle.

    VastaKustuta
  7. Sain koogi tehtud ja maitse on lihtsalt VÕRRATU!! Piilusin seda nn robustset retsepti ja olen väga rahul, et sain meie vabariigi aastapäeva lauale midagi nii maitsvat. Kompotikirsid sobivad niiiii hästi koogi sisse.
    RUF tarretisepulbritega ja Agar agariga pean veel harjuma, olen nendega varem hätta jäänud. Antud koogi puhul läks ka napilt, kuumutuasin Ruf torditarretise keemiseni, mispeale muutus see klobiks, kallasin "olluse" ruttu kreemi sisse ja vahustasin korralikult, õnneks segunes see kreemiga kenasti ja tulemus sai sama, mis ülal pildil näha:)
    Siin lehel käin eelkõige oma munaallergikust lapse tõttu.
    Tänan väga, et on aega ja tahtmist siin oma tegemisi jagada. Soovin jõudu ja rohkelt uusi ideid (eriti magusaid ideid):-)

    VastaKustuta
  8. Nii-nii tore, Riina! Mul on superhea meel, et kook selle retsepti järgi õnnestus ja maitses. Ma ise jäin ka tulemusega ülirahule, kuigi tegelikult pole üldse magusasõber. Aga seda torti sõin mõnuga ja siiamaani igatsen seda viimast tükki :) Aga mul jäi see RUF pulber tegelikult samamoodi selline klomp, aga vispeldasin ta korraks korralikult veel läbi ja siis lisasin vahukoore hulka ja vahustasin. Tundub, et miksriga vahustamine päästab igasugused olukorrad :) Suur aitäh heade soovide eest, nii tore, et katsetasid ja et oma kogemust jagasid! Palju tervitusi!

    VastaKustuta
  9. Ahjaa, jään huviga ootama ideid, mida alles jäänud kookospiima vedelikuga head võiks valmistada:)

    VastaKustuta
  10. Õigus jah! Mul tuli meelde, et mul see sama vedelik veel külmikus :D Kindlasti sobib mõne karri sisse või siis teha näiteks ananassimahla ja rummiga koos kokteil. Või ilma rummita :)

    VastaKustuta
  11. Kas ehk pöhja saaks ka teha kypsiste ja banaanimassiga, banaan seob hästi?!

    VastaKustuta
  12. Usun küll. Samuti saaks põhja teha purustatud datlitest-pähklitest näiteks.

    VastaKustuta
  13. [...] tänase juurde tagasi. Igatahes retsepti esimest korda nähes, üllatus-üllatus, Taimetoit.ee leheküljel, siis teadsin ka mina, et pean seda tegema! Avastasin täna, et külmkapis on mul korralik pakk [...]

    VastaKustuta
  14. Mina panin põhja lihtsalt murendatud küpsiseid ja niisutasin hoolega kompotivedelikuga. Samuti kasutasin tavalist zelatiini. Väga maitsev jäi. Samuti saab ju samadest komponentidest teha seda magustoitu kihilisena- küpsised, mõni toormoos, kookosvahukoor, jälle küpsised jne. Jääks ära see tarretisepulbriga mässamine ja saaks korraga ka väiksema koguse teha näiteks ühest purgist kookospiimast.

    VastaKustuta
  15. Anne, sellise kihilise magustoidu mõte on suurepärane. Kõlab ääretult maitsvalt ja lihtsalt!

    VastaKustuta
  16. Tundub väga maitsev olevat.

    VastaKustuta
  17. Soovitan soojalt proovida, Asta! Siiani on kõigile väga-väga meeldinud :)

    VastaKustuta
  18. Nii! Kook on külmkapis ootel ja läheb täna õhtul maitsmisele. Õnneks olin siit seda RUF-torditarretisepulbri-saagat lugenud ja ei lasknud end sellest klompiminekust heidutada. :D
    Tahtsin küsida nüüd, et kas kui seda kookosevedelikku püüda panna pannkoogitaina sisse, sojapiima/vee asemel, kas see võiks ka enam-vähem toimida? Homme, vaba päeva hommikul oleks siis ju nüüd hea kohe seepeale kooke küpsetada:)

    VastaKustuta
  19. Nii äge, et seda kooki tegid! Loodan väga, et jääd tulemusega rahule :) Ja see kookosvedelik sobib ideaalselt pannkoogitainasse, sest mina teen pannkooke isegi tavaliselt lausa veega, nii-et kookosvedelik on suisa luksus :D

    VastaKustuta
  20. Kook osutus täielikuks hitiks, aitäh Sulle! :) Mitte keegi ei suutnud ainult ühe tükiga piirduda. Nii kreemjas ja parajalt tasakaalus maitsetega - ei liiga magus, ei liiga hapu ega mõru. Ja põhi täpselt parajalt pehme, et lusikas läheks kenasti läbi, aga samas püsis väga kenasti koos. Super!
    Ja nüüd täna hommikul kookosvedelikuga + mitmeviljajahu & mandlijahuga pannkoogid maasika toormoosiga kadusid ka laualt nagu siuh-vilksti, nii võib teinekordki, tõesti;)

    VastaKustuta
  21. SUPER!!! Mul on niii-niii hea meel!! :) Ja kohutav isu tuli selle koogi järele :D

    VastaKustuta
  22. Sooviksin seda retsepti katsetada, aga mul pole siin Taanis seda RUFi saada. See-eest on mul kodus agar-agarit. Mis Sa arvad, kui palju seda võiks minna?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Umbes 2 tl agar-agari pulbrit segada paari spl veega, ajada keema, vispeldada läbi ning lisada vahukoore-šokolaadisegule. Kui kasutad agari helbeid mitte pulbrit, siis helbeid kulub 2 spl.

      Kustuta
    2. Aitäh kaasamõtlemise eest! :) Sedapuhku pean aga tõdema, et agar-agarit peab palju rohkem panema, kui alguses arvata oskaks. Nimelt tegin kaks korda torti, esimesel korral tarretamine ei õnnestunud, panin koogi sügavkülma ja serveerisin jäise šokokoogina :) Teisel korral õnnestus kenasti. Kasutasin muidu Rapunzeli toodet: http://www.mahekauplus.eu/agar-agar-pulber-60g-rapunzel-/

      Mõlemal korral tegin antud retseptist pool kogust väikesesse koogivormi (18 cm).
      Esimese korra koogitamises panin alguses 1 tl agar-agarit, aga kuna tundus, et sellest on vähe, lisasin veel 2 tl, kokku siis 1 spl. Kahjuks jäi kook vedelaks ja panin selle enne serveerimist jäässe.
      Nädal hiljem tegin uuesti pool kogust väikesesse vormi, lisasin 2 spl agar-agarit ja kõik õnnestus.

      Megahea kook, täiesti imeline retsept!!! Külalised olid sillas mõlema variandi puhul, ainult et jäised kirsid pole nii mõnusad hamba all kui tavalises külmkapis olnud.

      Kustuta
    3. Annika, aitäh kogemust jagamast. Ma just tegin neid torte ka Taimetoidumessi jaoks ja mul kulus ikka umbes 2 tl agaripulbrit ühe tordi kohta. Äkki see Rapunzeli oma on lihtsalt natuke teistmoodi ja seda peab rohkem lisama? Igatahes hea teada. Kas kookosvahukoor oli muidu ikka üsna paks, kui selle koogile jaotasid? See peab juba eos jääma üsna paks, siis on ka koogi õnnestumine kindel.

      Kustuta
    4. Ma nägin jah pilte ja suu hakkas jälle vett jooksma, kuigi eile alles sõime seda šokokooki :) Nii hea lihtsalt! Ja jube kahju, et ma ise messile ei saanud.
      Muidu kookospiimaga oli kõik okei, läks täiesti kõvaks. Kasutasin ka Santa Maria oma. Nii et mine tea, äkki olenebki agar-agarist. Loodustoode ikkagi...
      PS. Olen ka avastanud selle asja, et külmkapi keskel on tunduvalt jahedam ja sellest tulenevalt kõvastub kookospiim keset kappi kenasti ära. Kui aga panna purk külmkapi ukse külge, siis võib purgi sisu vedelamapoolseks jääda.

      Kustuta
  23. Taimset vahukoort peaks saama suhkrukunst.ee leheküljelt ja poest (Tallinnas). Kookosevahukoor tundub küll tervislikum ja maitsvam variant olevat, pean katsetama kohe! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, kookosvahukoor on imeline! Mina olen täielik fänn. Esiteks on kookospiim peaaegu kõikides toidupoodides saadaval, teiseks on see tervislik ja kolmandaks üsna soodne ja lihtne valmistada. Ning maitseb tõeliselt dekadentlikult ja kreemjalt, just nii nagu vahukoor peaks olema. Kui veel šokolaadi lisada, ongi unelmate maius valmis :)

      Kustuta
  24. Väga maitsev tort! Kuid ma ise paneksin vähemalt poole võrra vähem võid põhja. Natuke imestan, miks see või kogus retseptis küll nii suur on, sest küpsisepuru ujus või sees. Tavaliselt selliste põhjade puhul piisab vaid sellest, et küpsised oleksid natuke niisked. Samuti panin ma vähem šokolaadi ning suurendasin kahekordselt kirsside kogust. Siis sai vähem rammusam. Mulle endale kookospiim väga ei meeldi aga selles tordis vahukoorena oli see väga maitsev. Aitäh hea idee eest! Teen seda kindlasti veel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Super, et tort maitses! Ja olen sinuga täiesti nõus margariini koguse osas. Ei teagi, miks algselt seda retsepti tehes margariini nii palju panin. Aja jooksul olen ka palju väiksema kogusega teinud ja muutsin nüüd lõpuks retseptis ka koguse ära.

      Kustuta
  25. Tere!
    Mul on küsimus vegan šokolaadi kohta.
    Ma ei ole toidupoodides veel sellist šokolaadi ega ka mitte kakaod näinud, kus poleks piima- või vadakupulbrit. Muidugi on olemas ka tooršokolaad, aga seda müüakse väiksemas koguses ning see läheks ju liiga kalliks maksma?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Enamus tumedad šokolaadid (70% kakaosisaldusega) peaksid olema vegan ehk ei sisalda midagi loomset. Näiteks Kalevi, Pergale, Laima omad jne. Samuti on Fazeri ja Vilma kakaopulbrid vegan.

      Kustuta
  26. Isegi ämm ja äi kiitsid. Väga hea oli!
    Tervitustega Airi.

    VastaKustuta
  27. Tere! Tort tundub väga maitsev..Kas oskate öelda, millised Eestis pakutavad margariinid vegan on?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere! Tort on tõesti ülihea, tasub kindlasti katsetada :) Eestis laiatarbepoodides on osad küpsetusmargariini vegan (tasub lugeda, kas sisaldab piimarasvu või muud loomset) ning näiteks tumesinine Keiju margariin. Prismas on hea oliiviõli baasil BIO margariin. Ökopoodides on veel kindlasti parem valik. Margariini puudumisel võib purustatud küpsised segada ka lihtsalt natukese vee või taimse piima ja moosiga.

      Kustuta
  28. Tere

    MInu jaoks on siis retseptis asju mida pole varem kasutnaud. Seetõttu tahaksin natuke veel nõu küsida:)

    purk täisrasvast kookospiima (nt. Santa Maria) - kas ka sellist toodet on sojatootena müügil (pean tarbima laktoosivabu tooteid). Ja veel ei saa aru kuida sselle kookospiimaga toimida, Peaks külmkappi panema ja siis tagurpidi keerama, aga kuidas ma siis korgi pealt võtan, kas siis kõik välja ei voola?

    200 g tumedat vegan šokolaadi - kas oleks võimalik näiteks pilti näha milline see šokolaad välja näeb, et oskaks poest otsida?

    1 pakike torditarretise pulbrit (RUF) või 1 tl agar-agaripulbrit - milline see agar-agaripulber on ja milliste toiduainete juures ta poes üldjuhul asub?

    Ja kui koogi põhi teha pähkli-datli segust, siis kuidas peaks siin toimima? kas need peaks ntx köögikombainiga lihtsalt purustama ja ongi segu valmis ja kohe koogivormi põhja panema või peaks datleid leotama ja miskit veel tegema?

    Suured tänud info eest!

    VastaKustuta
  29. Tere

    Kas keegi võiks jagada infot, et kauaks see kookospiim peaks külmikus hoidma? Et kui liiga kaua hoida, kas siis liiga kõvaks ei lähe ja äkki seda vedelat osa ei jäägi?

    Tänud :)

    VastaKustuta
  30. Kas külmutatud kirsse võib ka kasutada?

    VastaKustuta
  31. Liina, usun küll. Ainult, et need võivad natuke vesisemad ja hapumad jääda. Soovitan korralikult üles sulatada, vedelik ära valada ja äkki need soovi korral natukese agaavisiirupi või muu magustajaga läbi segada?

    VastaKustuta
  32. Tegin nii! Kasutasin suurema osa sulanud "kirsimahlast" põhja niisutamiseks ja rasvainet panin ülivähe. Loodame, et ülejäänu tuli kah hea. Homme saab sünnipäeva puhul maitsta!

    VastaKustuta
  33. Kõlab ülihästi! Ja palju õnne läheneva sünna puhul, mul ka ülehomme sünnipäev :D

    VastaKustuta