29. sept 2014

Soolane kõrvitsa ja kaera ahjuroog

Küsisin oma kallima käest, mida ta arvab sellisest uuest retseptist: rohke kõrvitsaga koorene pastavorm, ainult, et pasta asemel on kaer. Ta oli väga nõus ja ütles, et kaeratoite võiks isegi rohkem olla. Olen temaga ühel meelel. Seda enam, et pastat sööme niikuinii päris tihti ja kodus ootas kapis terve pakk kaerahelbeid ja ema kasvatatud kõrvits. Tegelikult olen juba ammu-ammu tahtnud postitada mõnda retsepti, kus kaer ei oleks lihtsalt tavalise pudruna. Mulle meeldib väga süüa kaeraputru veel mõne toeka lisandiga. Mäletan, et näiteks oad tomatis või praetud sibulad on olnud minu kaerapudru kaaslasteks. Samuti pole mul mingit probleemi süüa terve päev tatrahelbeputru, kuhu lisan näiteks natuke oliiviõli ja pärmihelbeid. Kõrvale veel tomatisalat ja näiteks see toekas kikerherne-sibulaomlett ja ongi toitev hommiku- või lõunasöök laual.

Kooreseks teeb selle roa taaskord kookospiim. Mäletan, kuidas aastaid tagasi ma päris kõvasti võõrastasin seda pähklipiima. Nüüd aga silm ka ei pilgu, kui kookospiimaga näiteks seda ülihead juustust makaroni-suvikõrvitsavormi valmistan või seda mõne muu soolase toidu sisse koore asemel lisan. Siia roale lisasin maitset veel tüümiani, päikesekuivatatud tomatite ja hästi natukese karripulbriga. Ema saadetud kõrvits oli nii imeliselt pehme koore ja mahlase sisuga. Seda oli väga hõlbus koorida, erinevalt ühest poe kõrvitsast, mille koorimine oli täielik õudukas. Kuna kõrvits on praegu hooajaline, siis tasub vaadata ka teisi maitsvaid kõrvitsaretsepte.

PS! Kui soovid seda toitu gluteenivabalt valmistada, siis kasutada spetsiaalse märgistusega gluteenivabu kaerahelbeid ja sojakastme asemel tamarit või lihtsalt natuke rohkem soola.


kuuele inimesele

Valmistamisaeg: 30 minutit aktiivset, 30 minutit passiivset. Kokku: 1 tund.

  • 3-4 sl päikesekuivatatud tomatite õli
  • 3 sibulat
  • 2 tl soola
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 1,1 kg riivitud kõrvitsat
  • 250 g täistera kaerahelbeid (mitte kiirkaerahelbeid)
  • 480 ml vett
  • 10 päikesekuivatatud tomatit õlis (umbes pool purki)
  • 400 g purk kookospiima
  • 2 sl sojakastet või tamarit
  • 1 tl karripulbrit

Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Aja paksema põhjaga potis või suures sügavas pannis õli kuumaks. Lisa peeneks hakitud sibulad, teelusikatäis soola ja tüümian. Sega ning lase paar minutit praadida. Lisa riivitud kõrvits ja lase 10 minutit podiseda. Lisa kaerahelbed ja vesi ning lase 5 minutit podiseda. Lisa veel teelusikatäis soola, hakitud päikesekuivatatud tomatid, kookospiim, sojakaste ja karripulber. Sega ning lase veel 5 minutit podiseda. Vala kogu segu õliga määritud ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Vaata ka retsepti videoõpetust:


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...