26. juuni 2014

Kikerherne-sibulaomlett


Aastaid tagasi oli üheks minu lemmikuks toekaks hommikusöögiks kohev tatrahelbepuder ja omlett. Sarnast hommikueinet söön ka viimasel ajal tihti, aga munaomletti asendab hoopis valgurikas kikerherneomlett. Kikerherneomleti valmistamise viise olen kohanud mitmeid. Mõningal juhul on sellele lisatud küpsetuspulbrit ja natuke äädikat. Proovisingi alguses sellisel viisil valmistatud omletti, aga pean tunnistama, et mulle ei istunud selle tekstuur üldse. See meenutas käsna ning oli minu jaoks liiga õhuline. Kui proovisin omletti teha ilma kergitusaineta, oli tulemus palju-palju parem ja tekstuur jäi mõnusalt matsakas ja tihke. 

Kuna olen suur sibulafänn, siis minu kõige lemmikumaks viisiks on omletitainale peoga sibulaviile lisada. Sibul on lihtsalt nii mõnusalt magusa maitsega ning praetuna levitab alati suurepärast lõhna ja annab toidule hea koduse maitse. Tahtsin omleti põhiretsepti üsna lihtsa hoida ning lisasin klassikalisi maitseaineid. Lihtsalt natuke soola ja pipart ning peoga maitserohelist juurde. Tulemus jäi võrratu. Loomulikult saab sibula asendada näiteks mõne muu köögiviljaga. Eriti suvel, soovitan lisada näiteks suvikõrvitsa kuubikuid, hakitud tomatit jne. Kui leidub kodus maitsepärmi, on ka see väga hea lisand. Vürtsikamaks elamuseks võib lisada näiteks karripulbrit või tšillihelbeid. 

Kikerhernejahu olen ma ostnud näiteks Coopist ja Maksimarketst ning seda jagub üsna pikaks ajaks. Ka tavalise herne jahu sobib siinses retseptis, aga siis jääb maitse natuke hernesem. Igatahes on tegemist ühe väga väärt ja valgurikka hommiksöögiga, mille retsept tasub endale kindlasti üles märkida. Usun, et seda omletti on hea ka näiteks matkal lõkke peal valmistada.



Kogus: ühele - kahele
Valmistamisaeg: 5 - 10 minutit 

  • 3 suure kuhjaga sl kikerhernejahu (parimad on väga peene jahvatusega jahud, näiteks PaPa ja TRS brändi omad, suurtes kilostes pakkides)
  • ½ tl (musta) soola 
  • näpuotsaga purustatud musta pipart 
  • 8 sl vett 
  • 1 väike sibul
  •  punt värsket maitserohelist (nt. tilli, rohelist sibulat ja basiilikut) 
  • 2 sl õli

Sega kikerhernejahu soola ja pipraga. Lisa vesi ja sega, kuni tekib ühtlane kreemjas omletitainas. Haki sibul peenikesteks ribadeks või kuubikuteks ja maitseroheline väikesteks tükkideks. Lisa sibulaviilud ja hakitud maitseroheline kohe omletitainale või prae sibul eelnevalt pannil õrnalt kuldpruuniks ja lisa alles siis tainale (nii jääb tulemus veelgi maitsvam). Sega kõik korralikult läbi. Aja pann kuumaks. Lisa õli ning kaabi kogu omletitainas pannile kuuma õli sisse. Aja omletikuhi pannil lusikaga ühtlaselt laiali, et jääks ilus ümmargune omlett. Prae mõned minutid (ilma kaaneta!) ja seejärel keera omlett ümber (õhukese pannilabidaga). Prae veel paar minutit ja eemalda kuumus. Lase natuke jahtuda, lõika ja serveeri leiva peal koos marineeritud kurgi või küpse tomatiga või hoopis pudru või mõne muu toidu kõrvale.