9. nov 2012

Ahjupeedi-köögiviljakarri

Ma armastan peete. Need on magusad, rauarikkad, hingematvalt kauni värviga ja lausa kriminaalselt soodsad. Sõitsime parasjagu autoga ning mulle turgatas pähe äkki selline esmapilgul veider roog - peedikarri. Küsisin veel kallima käest, et kuidas talle selline mõte tundub. Ütles, et kõlab huvitavalt ning tasub katsetada.

Ja siin ma nüüd olen oma peedikarriga. Millegipärast on nii, et kui mina juba peetidest midagi teen, siis peaaegu alati ahjus. Esiteks küpsevad nad nii kõige kiiremini ja teiseks muutuvad nad ahjukuumuses eriliselt maitsvaks.

Tegemist on väga toitva roaga ning lisaks on see üks tõeline rauapomm. Sisaldab ju peeti, brokolit ja granaatõunaseemneid. Et seda toitu nautida, ei pea mitte samal päeval olema veredoonoriks käinud. Sobib hästi ka lihtsalt nädalavahetuseks või argipäevaõhtut rikastama. Maitselt jääb see roog magusvürtsikas ja sobib eriti hästi koos kvaliteetse riisiga (tegin metsiku väljamineku ja ostsin kvaliteetset basmati riisi). Kärab muidugi ka soodsama riisiga :) Kellel soovi, võib veel huvitavamaks maitsenüansiks lisada näiteks natuke vürtsköömneid ja jahvatatud koriandrit.



4-6 inimesele

Valmistamisaeg: 45 minutit.

  • 2 suurt peeti
  • 2-3 spl õli
  • natuke soola
  • 2 suurt porgandit
  • pöidlasuurune jupp ingverit
  • pool pead küüslauku
  • 400 g punaseid ube
  • 3 tl karripulbrit
  • värske brokolipea (või kvaliteetsem külmutatud)
  • 400 ml kookospiima
  • 4-5 spl sojakastet
  • serveerimiseks granaatõunaseemneid ühest granaatõunast

Koori peedid ja tükelda kuubikuteks. Võta sügavam ahjuvorm, vala sinna peedikuubikud koos 2-3 supilusikatäie õli ja natukese soolaga. Sega kätega hoolikalt läbi ja pane ahju 200 kraadi juurde pooleks tunniks küpsema. Samal ajal kui peedid küpsevad, pese ja riivi porgandid ja ingverijupp. Haki valmis ka küüslauk ja kurna ning loputa oad. Kui peet on pehme, vala peedikuubikud koos ahjuvormis oleva õliga sügavama põhjaga potti ning aseta koos potiga pliidile podisema. Lisa riivitud porgandid, ingver ja küüslauk. Sega kõik korralikult läbi ja kuumuta paar minutit. Seejärel lisa karripulber ja brokoliõisikud, sega läbi ning lisa kookospiim. Lase paar minutit podiseda.  Lõpuks lisa sojakaste ja oad, sega läbi, keera kuumus maha ja lase paar minutit kaane all haududa. Serveeri riisiga.

9 kommentaari :

  1. Peet on juurviljade kuningas! Kindlasti katsetan nimetet`karriga, ahvatlev!

    VastaKustuta
  2. Täiesti nõus. Peet on super ja väärib igati kuningatrooni! :)

    VastaKustuta
  3. [...] tutvustavat fotot küsimata näppama, seega lisan lihtsalt selle retsepti lingi. Laske heamaitsta! Ahjupeedi-köögiviljakarri (klikka lingil, retsept avaneb uues [...]

    VastaKustuta
  4. Tänu sellele retseptidel avastasin ahjupeedi ja paljud mu tuttavad said ka nakkuse :D

    VastaKustuta
  5. Nii tore, Katri! :) Ahjupeet on minu suur-suur lemmik!

    VastaKustuta
  6. Sain karri valmis! Järjekordne lemmik on sündinud!
    Mina panin laste pärast karrit 1tl ja tulevikus plaanin ilma ubade ja sojakastmeta teha - just selles etapis maitses karri mulle kõige rohkem, selline magus-vürtsikas. Sojakaste veidi tappis seda maitset.

    VastaKustuta
  7. Suurepärane, Katri! Ja vabalt võib ilma sojakastmega isegi parem olla.

    VastaKustuta
  8. Peedist veel, Tallinnas NOP´is on imehea peedirisotto kitsejuustuga, väga hea, mina katsetasin kodus ja ei oleks uskunud, kui hästi (pruun) riis peediga kokkukäib.

    VastaKustuta
  9. Kõlab hästi! Olen ise ka peedirisottot teinud, väga hää sai :)

    VastaKustuta