6. okt 2014

Salat päevas ehk suur toorsalatieri

Tegin endale eesmärgiks valmistada iga päev lisaks oma põhitoidule üks suur kausitäis toorsalatit. Värsket kraami pole kunagi liiga palju ning praegusel ajal kuluvad vitamiinid väga ära. Poes müüdavad toorsalatid on minu arust üsna kehvad ja pealegi kallid. Tahtsin, et minu salatite põhikomponendid oleksid soodsad ja lihtsalt kättesaadavad. Siis pole mingit vabandust salatit mitte valmistada. Kas lööd minuga kampa? Et elu eriti lihtsaks teha, pakun sulle kohe ka viis salatiretsepti. Muidugi võid neid vastavalt oma maitsele täiendada. Kõikide salatite kogused on mõeldud kolmele-neljale inimesele.














Hea salat valmib muidugi heast värskest toorainest. Lisandiks sobivad eriti hästi sidrunimahl, natuke kvaliteetset külmpressiõli ja peotäis seemnesegu. Mul oli kindel soov, et seemnesegu peab sisaldama linaseemneid (omega rasvhapped ning A- ja E-vitamiin), päevalilleseemneid (magneesium, seleen, raud, kaltsium, tsink, foolhape ja E-, B- ja K-vitamiin), kõrvitsaseemneid (magneesium, raud, A- ja B-vitamiin) ning seesamiseemneid (kaltsium ja omega-9). Nagu tellitult, leidsin Konsumist Seemneleiva segu, mis sisaldas täpselt neid samu seemneid!


Lisaks võib salatid põnevamaks muuta näiteks sellise väikese vidinaga, mille ma soetasin Tartu Kaubamaja kodutarvete osakonnast. Polnud väga kallis ka, kuskil 5 euro ringis (võrreldes nende suuremate spiraalitajatega) ja firmaks on Victorinox. Sellega saab mugavalt teha juurviljaribasid ehk juurviljanuudleid. Eriti hästi töötab see piklike viljadega nagu porgand, kurk ja suvikõrvits. Ümarate köögiviljadega on asi natuke keerulisem. Aga loomulikult saab ka ilma selle tööriistata häid salateid valmistada. Appi tuleb vana hea riiv.




Porgandi, kurgi ja tomati salat punase sibulaga

Seda salatit sõime terve suvi läbi. Ema saatis meile enda kasvatatud porgandit, kurki, tomateid ja sibulat ning mina hakkisin jälle suure kausitäie salatit kokku. See kooslus on lihtsalt nii maitsev, et võibki sööma jääda. Krõmps porgand, mahlane kurk, hapukas-magus tomat ja särtsakas punane sibul. 



  • 2 suurt porgandit
  • 1 keskmine värske kurk
  • 250 g / paar peotäit kirsstomateid
  • pool punast sibulat
  • natuke jahvatatud musta pipart
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • ½ tl soola
  • paar sl seemnesegu


Riivi või ribasta porgand ja kurk. Lõika kirsstomatid ja punane sibul viiludeks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.  

Juurselleri, õuna ja kaalika salat

Seller ja õun sobivad ikka omavahel hästi kokku. Eriti veel juurseller ja õun. Lisa veel riivitud kaalikas ja seemned ning ongi üks tervistav ja maitsev salat taas sündinud. 



  • 1 suurem õun
  • 200 g riivitud kaalikat
  • 120 g riivitud juursellerit
  • ½ tl soola
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • paar sl seemnesegu


Koori õun, lõika südamik välja ja ülejäänud õun viiluta. Sega õunaviilud teiste koostisosadega läbi.

Kõrvitsa ja porru salat natukese karriga

Üks erakordselt mahlane salat. Karripulbrit olen ma juba ammu harjunud osadele salatitele lisama. See annab mõnusalt sooja hõngu ja väga hea lisamaitse. Kõrvitsat tasub palju rohkem ka toorelt süüa, sest see sisaldab hulgaliselt kasulikke aineid (näiteks karotiini on kõrvitsas rohkem kui porgandis). Ja kui peaksid köögis süüa valmistades ennast ära kõrvetama, siis aseta toores kõrvitsatükk põletada saanud kohale. Olen proovinud, toimib väga hästi!


  • 1 porru
  • 400 g riivitud kõrvitsat
  • 1 ½ tl karripulbrit
  • ½ tl soola
  • 1 sl kvaliteetset õli
  • 1 sl sidrunimahla

 Haki porru ratasteks ja sega ülejäänud koostisainetega.


Kapsa, kurgi ja küüslaugu salat soolatud maapähklitega

Kui kapsas lihtsalt viiludeks lõigata ja salatisse segada, siis peab seda ikka tükk aega järama, et söödud saaks. Siin on aga üks nipp. Nimelt kui oled kapsa soolaga seganud, siis mudi ja pigista seda parasjagu, et see pehmemaks muutuks. Hoopis mõnusam on kohe süüa. Kapsas on üldse üks väärt salati põhitoiduaine, sest see on nii soodne, alati igalpool kättsesaadav ning muidugi pungil kasulikke aineid (korralik kogus C-vitamiini ning väga hea seedimisele). Lisa salatisse veel mahlane kurk, supertoit küüslauk ja soolatud maapähklid ning ongi jälle üks väga hea kooslus sündinud.


  • 500 g peakapsast
  • ½ tl soola
  • 1 keskmine värske kurk
  • paar peotäit soolapähkleid
  • 1-2 sl sidrunimahla
  • 1 küüslauguküüs


Lõika kapsas peenikesteks ribadeks ning sega soolaga läbi. Pigista ja mudi kapsaribasid, et need pehmemaks muutusid. Lõika värske kurk viiludeks ja lisa salatisse koos ülejäänud koostisainetega. Sega kõik korralikult läbi.


Suvikõrvitsa, brokoli ja peedi salat

Peeti ei pea alati keetma ning ka toorena sobib see hästi salatisse. Nii peet kui ka brokoli sisaldavad hulgaliselt kasulikke vitamiine ja mineraale. Suvikõrvits annab siin kõvasti mahlasust.


  • 400 g suvikõrvitsat
  • 1 väike toores peet
  • paar peotäit brokoliõisikuid
  • 1 sl sidrunimahla
  • ½ tl soola
  • paar sl seemnesegu
  • 1 sl kvaliteetset õli

Riivi suvikõrvits ja peet. Haki brokoliõisikud vajadusel väiksemaks. Sega kõik koostisained omavahel läbi.

Kas tuli nüüd värske kraami isu? Siis pole muud, kui salatit hakkima ja kahe suupoolega head-paremat vitsutama!

Vaata salateid ka videost:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...