23. mai 2015

Suitsused grillitud porgandi hot dogid kreemja kikerhernesalatiga


Need rikkalikud ja mahlased porgandi hot dogid jõudsid just suviseks grillihooajaks. Nad on palju ägedamad kui tavalised hot dogid ja seda mitmel põhjusel:

1) Nad on täiesti taimsed.
2) Porgandid on nii mahlased ja perfektsed, kui nad on keedetud, marineeritud ja grillitud.
3) Nad sisaldavad lisaks grillitud porgandile hunniku kreemjat kikerherne, marineeritud kurgi ja sibula salatit.
4) Neid on nii lõbus valmistada!
5) Neid on veel lõbusam süüa!

Mul oli juba tükk aega isu hot doge just sellisel kujul valmistada. Ma kujutasin ette nii palju erinevaid versioone. Tavaliselt, kui ma loon uut retsepti, ei saa ma enne und, kui kõik on minu peas 100 % valmis mõeldud. Ma pean täpselt teadma, kuidas ma neid järgmine päev valmistan. Iga detail, maitse ja tekstuur peab mõttes paigas olema juba enne kokkama asumist. Nii-et tavaliselt ei taba mind uut toitu maitstes mingid üllatused, sest ma teadsin juba mõttes, kuidas see maitsema hakkab. Seekord oli täpselt sama lugu ja ma olen nii rahul tulemusega! Ülipehme kodune sai, hästi maitsestatud suitsused grillitud porgandid ja kuhi kreemjat kikerhernesalatit kõige peal.

Alguses olin natuke mures, kui ma ei näinud üheski poes hot dogi saiu. Pidin saiateo ise ette võtma ja ma olen väga rõõmus, et ma nii tegin! Saiad said pehmed nagu padjad ja hästi kohevad. Ma kasutasin lihtsalt seda sama pärmitaina retsepti. Keri lehte allapoole, et näha nippe eriti pehmeteks hot dogi saiadeks!

Nende luksuslike ampsude meisterdamine võtab natuke rohkem aega, aga ma luban, et see saab lõbus olema. Miks mitte neid sel nädalavahetusel proovida? Naudi neid koos sõprade, pere, kallima või lihtsalt iseendaga. Lõbusat grillimist!



Kogus: 8 hot dogi

Koostis:

Porgandite jaoks:
  • 8 suurt porgandit
  • 1 sl õli
  • 1 ½ tl soola
  • 1 tl kuivatatud punet ehk oreganot
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • 2 kuhjaga tl paprikapulbrit
  • 1 ½ sl sojakastet
  • 120 ml vett

Kikerhernesalati jaoks:
  • 400 g purk kikerherneid
  • 3 keskmist marineeritud kurki
  • 1 väike sibul
  • suur peotäis lehtsalatit
  • 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
  • ½ tl kuivatatud punet
  • ½ tl soola
  • purustatud musta pipart vastavalt maitsele
  • 120 ml taimset koort (nt. Alpro Soya) või hapukoort päevalilleseemnetest või isetehtud taimset koort

+ poest ostetud hot dogi saiu või valmista need ise, kasutades seda pärmitaina retsepti (nipid allpool)
+ (ketšupit serveerimiseks)


Valmistamine:

Pese porgandid, aga ära koori. Keeda soolata vees pehmeks, aga mitte pudruks. Kurna ja lase maha jahtuda. Sega õli soola, ürtide, paprikapulbri, sojakastme ja veega läbi. Koori porgandid ja aseta väiksesse kilekotti. Vala peale marinaad ja aseta porgandid külmkappi mõneks tunniks või üleöö marineeruma.

Kikerhernesalati jaoks kurna ja loputa kikerherned. Tee need kahvliga kergelt puruks, aga mitte pudruks. Jäta mõned kikerherned terveks. Lisa peeneks hakitud marineeritud kurk, sibul ja lehtsalat. Lisa äädikas, pune, sool, pipar ja taimne koor või päevalilleseemne hapukoor. Sega kõik segamini. Jäta salat külmikusse, kuni on aeg porgandeid grillida.


Ideaalselt pehmete hot dogi saiade jaoks kasuta seda pärmitaina retsepti. Tee tainas valmis ja lase sel tunnike soojas kohas räti all kerkida. Siis sõtku tainast veel ning jaota see kaheksaks võrdseks tükiks. Vormi igast tükist piklik hot dogi sai (kui tainas kleepub, tee käed kergelt õliseks) ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Saiad tasub asetada üsna üksteise lähedale. Nii kleepuvad need küpsedes külgepidi kokku ja küljed jäävad pärast palju pehmemad. Lase saiadel veel soojas kohas räti all umbes 40 minutit kerkida. Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Küpseta saiu 20 minutit. Ära neid üle küpseta, vaid lihtsalt nii palju, et need oleks pealt ja alt kergelt kuldpruunid. Võta saiad ahjust välja ja pintselda neid veega. Kata niiske köögirätikuga ja lase neil jahtuda, kuni porgandeid grillid.

Nüüd võta marineeritud porgandid ja suska need grillvarraste otsa. Grilli, kuni nad on juba palju tumedamad. Lõika hot dogi sai pikkupidi pooleks ja määri sisemised pooled ketšupiga. Lisa salatileht, grillitud porgand ja kõige peale hunnik kikerhernesalatit. Naudi!

PS! Proovi ka neid lõbusaid porgandipirukaid.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar