24. nov 2014

Hapukoor päevalilleseemnetest


Ma olen juba ammu avastanud, et päevalilleseemned on uued india pähklid. Nüüd on mul kodus pea alati pakk või paar kooritud seemneid, millest saab välja võluda imesid. Ükskõik, kas sul on isu kreemja supi või mõnusa sooja koorese kastme järele, tulevad appi päevalilleseemned. Ka pitsakatteks ja lasanjekastmes olen üliedukalt päevalilleseemne kreemi kasutanud. Nüüd aga tahan teile tutvustada oma viimase aja hitti - hapukoor päevalilleseemnetest. Täiesti võrratu supi sees ja eile valmistasin sellega edukalt makaronisalatit. Lisa kastmele ka näiteks peeneks hakitud tooreid sibulaid või marineeritud kurki ja saad suurepärase burgerikastme. Samuti sobib see hapukoor ka näiteks tomati-kurgisalati jaoks. Ühesõnaga igale poole, kus sa muidu hapukoort kasutaksid. Lisaks on päevalilleseemned ülitervislikud, odavad ja allergiavabad. Asume nüüd maailma lihtsaima retsepti juurde:


  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • ½ tl soola
  • 1 tl karripulbrit (võib ka ära jätta)
  • ½ sl sojakastet (või selle asemel natuke rohkem soola)
  • 2 sl õunaäädikat või valge veini äädikat
  • 240 ml külma vett (lisa vähem, kui soovid paksemat hapukoort)

Kui sul on võimas kannmikser, saad kõik koostisosad kohe blenderdada. Kui ei, siis keeda päevalilleseemneid rohkes vees 15 minutit või leota paar tundi. Kurna ja loputa korralikult külma veega. Pane seemned kannmikserisse koos soola, karripulbri, sojakastme, õuna- või veiniäädika ja külma veega. Blenderda kõik ühtlaseks kreemjaks hapukooreks. Selleks kulub paar minutit. Säilita külmkapis.

Kastet saab valmistada ka saumikseri või köögikombainiga, aga siis võib konsistents natuke teralisem jääda.