13. okt 2014

Päevalilleseemned - kreemjatest kastmetest suppideni

Usun, et taimetoit.ee püsilugejad teavad juba ammu minu suurt armastust päevalilleseemnete vastu. Olen siin blogis jaganud mitmeid maitsvaid retsepte, kus päevalilleseemned on au sees ja leiavad väga nutikalt kasutust. Neist saab valmistada näiteks kreemjat kastet ja seda kasutada ühes väga maitsvas pastaroas. Või hoopis muuta pirukatäidised toekamaks ja supid siidisemaks. Oma uues magustoitude kokaraamatus õpetan valmistama ka päevalilleseemne piima, mis tuleb kordades soodsam (ja minu arust ka maitsvam) kui paljud muud taimepiimad.

Kui rääkida päevalilleseemnete maksumusest, siis tasub mainida, et 150-ne grammine pakk kooritud seemneid maksab kõigest 50 eurosendi ringis. Tuues võrdluseks näiteks india pähklid, mille paki maksumus on alates kahest eurost ja kõvasti peale. Lisaks saavad päevalilleseemneid tarbida ka need, kellel on pähkliallergia. Mina olen juba ammu nende seemnete andunud fänn. Et väärt kraami jagada ja hoogu sisse anda, siis tegin kohe eraldi postituse, et näidata, kuidas seda taevamannat maitsvalt kasutada.



Miks päevalilleseemned on minu lemmikud?

  • Väga soodne hind. Pakk maksab 50 eurosendi ringis ja ühest pakist saab keskmise kastrulitäie koorest kastet.
  • Kättesaadavus. Ma ei teagi vist toidupoodi, kus päevalilleseemneid ei müüdaks.
  • Paindlikkus. Päevalilleseemned on üsna neutraalse maitsega ja seetõttu sobib neist valmistada nii taimset piima, sooja kastet, külma kastet, suppi, salatikastet jne.
  • Päevalilleseemneid saavad tarbida ka need, kellel muidu on pähkliallergia.
  • Tervislikkus. Päevalilleseemned sisaldavad kõvasti E-vitamiini, rauda, magneesiumit, tsinki, B-vitamiine, omega rasvhappeid, seleeni, K-vitamiini, kaltsiumit ja foolhapet.

Mulle lihtsalt nii väga meeldib see mõte, et ühest pakist seemnetest saab valmistada kastrulitäie sooja kastet, mis on luksuslikult kreemjas, aga ometi sisalda ei laktoosi ega ka gluteeni.

Jagan ka oma sooja kastme põhiretsepti, mida saad vastavalt enda maitsele muuta (lisada näiteks veel erinevaid ürte või maitseaineid).



Sooja kastme põhiretsept


neljale-kuuele inimesele

Valmistamisaeg: 15-20 minutit.
  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 480 ml vett
  • 4-5 sl sojakastet või tamarit
  • ½ tl soola
  • 1 sl paprikapulbrit
  • 1 tl karripulbrit

+ pannile 3 sl õli, 1 sibul, 3 küüslauguküünt

Leota päevalilleseemneid paar tundi või üleöö või keeda 15 minutit. Kurna, vala kannmikserisse koos vee, sojakastme soola, paprikapulbri ja karripulbriga. Blenderda minut-paar, kuni tekib ühtlaselt kreemjas kaste. 

Kuumuta pannil õli. Lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel pool minutit. Nüüd vala pannile kreemjas kaste, sega läbi ning lase minut-paar podiseda. Kui soovid, võid kastet ka kohe peale blenderdamist serveerida, ilma sibulaga pannil läbi kuumutamata.

Seda sama kastet saad kasutada nii kartulite peal, suppide sees kui ka maitsvas pastaroas:


Ning nagu eelnevalt mainisin, siis minu uuest magustoiduraamatust leiad ka retsepti, kuidas päevalilleseemnetest ise lihtsat ja maitsvad taimepiima valmistada, mida näiteks isetehtud kaera-šokolaadimüsliga serveerida:


Paar nippi veel:

  • Päevalilleseemneid võid enne toiduvalmistamist mitmetunnise leotamise asemel ka 15 minutit keeta. 
  • Kõige kreemjam kaste saab kannmikserit kasutades. Köögikombaini ja saumikseriga tuleb kaste natuke teralisem, aga samuti maitsev.
  • Et saada neutraalsem kaste näiteks külma salati jaoks, jäta retseptist karripulber ja paprikapulber välja. Soovi korral lisa hoopis natuke sidrunimahla, hakitud toorest sibulat, värskeid ürte, tomatit jne.

Kui tekkis mõni küsimus, jäta see julgelt kommentaaridesse!