2. dets 2014

Kuidas katta taimne jõululaud


Olen juba üle kümne aasta taimseid jõule pidanud. Usun, et inimene, kes pole veel võrratu taimetoidumaailmaga väga tuttav, kujutab ette nüüd tühja taldrikut ja nukrat Sandrat selle taga vesise suuga istumas. Oh ei, kui sa vaid teaks. Taimsed jõulud ja üldse vegani elu on midagi nii imelist ja maitsvat, et ma tähistan seda aastaringselt suurepärase taimse toiduga. Mu keha, vaim ja südametunnistus on selle eest väga tänulikud. Kindlasti ka nii mõnigi loom, lind ja kala. Aga mida taimset siis panna jõululauale? Pole üldse vaja pead murda, sest sinu ees on nüüd üks väga eeskujulik nimekiri järeleproovitud retseptide ja nippidega, et pühad maitsvalt mööda saata!
Alustame kõigepealt soojast lauast. Meie peres on kombeks pühade ajal nii sooje kui ka külme roogi manustada. Ikkagi terve pere koos ja laud peab lookas olema. Ja järgmisel päeval on nii mõnus veel näiteks kasuka salatit nihverdada, mis seistes aina paremaks läheb või taimset pikkpoissi leiva peale lõigata ja koos maheda sinepiga süüa...mmm...

SOOJAD TOIDUD:



Kuidas saaks mainimata jätta neid imehäid taimseid jõuluvorste ehk "verivorste". Eks mõnikord tahab ikka inimene tuttavaid, häid ja turvalisi maitseid, mida ta on harjunud elu jooksul teatud sündmustel sööma. Ka mina pole erand. Seetõttu sai loodud taimsete jõuluvorstide retsept. Spetsiaalsete ürtidega maitsestatud odratangupudru-praesibula-oatäidis on keeratud nori lehe sisse, pealt õliga pintseldatud ja ahjus krõbedaks küpsetatud. Kõrvale sobib suurepäraselt pohlamoos. Siin pildil on veel lisaks soe kaste päevalilleseemnetest, vegan sardell, keedukartul ja taimeõliga praekapsas, mis on ilma searasvata ja sobib hästi kiireks variandiks. Muidugi minu ema hapukapsaste vastu ei saa miski. Mul hakkab suu vett jooksma, kui nendele mõtlen.


See läätse pikkpoiss kapsaga on minu lemmik pikkpoisi retsept. Põhimõtteliselt on see üks suur kapsarull ja kapsarullid on üks minu kõigi aegade lemmiktoite. Kapsalehed hoiavad pikkpoisi mõnusalt mahlase. Kui sa kapsaga mässata ei viitsi, võid läätsepoisi ka lihtsalt pealt näiteks grillkastme või vegan majoneesiga määrida ja ahju susata.


Seitani steigid on minu vaieldamatud lemmikud! Teen neid juba mitmendat aastat jõululaua pearoaks. Kõige toredam on see, et need maitsevad kõigile väga! Spetsiaalset seitanijahu ehk gluteeni saad osta näiteks Veggost, Tallinnast Gemossist või suurematest Maksimarketitest.


Või soovid oma pühadelauale midagi hoopis teistsugust? Need ahjusibulad kreemja seene-sidrunitäidisega üllatavad kindlasti meeldivalt. Täidises on toitvad päevalilleseemned, maitsvad seened ja hõrk sidrun. Selline toit ei jäta kindlasti keda külmaks.


Kui aga soovid kartulitest midagi lihtsamat valmistada, siis enam lihtsam retsept ei saa olla, kui need kauboikartulid. Ainukeseks vaevaks on kartulite pesemine ja sektoriteks lõikamine. Ei mingit koorimist ega mässamist.


Lihtne sibula-koorekaste sobib suurepäraselt kartuli kõrvale. Kergelt piprane ja muskaadine ning täiesti gluteenivaba. Soovitan valida mõne rammusama taimse koore, näiteks Alpro sojakoore või Planti kaerakoore (müügil Coopides ja Prismades).


Soovid äkki kartulit ja kastet ühes? See maailma parim kartulivorm on nii hõrk ja mahlane!


Prae juurde on ju ka maitsvat kastet vaja. Minu jaoks on see seene-ploomikaste number üks ja kindlasti valmistan seda ka sellel aastal jõululauale. Nii mõnusalt rammus ja tummine. Kes seenesõber pole, võib nende asemel rohkem sibulat panna.


Võib-olla soovid pühadelaual ka suppi pakkuda? Eriti hästi sobib see koorene sibula-ploomisupp. Elegantne, rammus ja hõrk. Kõrvale passib hästi värske kodutehtud kukkel.


Või on sul hoopis virn kõrvitsaid ootamas? Siis pole pääsu ja tuleb see kõrvitsa ja ingveri püreesupp podisema panna!

Soojad road said nüüd mainitud, asume külma laua kallale.

KÜLMLAUD:


Ma usun, et ma pole ainuke, kes tahaks siia salatipokaali kohe suure supilusika sisse lüüa. See mahlane kihiline köögiviljasalat ehk kasukas on täiesti üks-ühele võrdne klassikalise versiooniga ja minu arust maitseb tegelikult isegi paremini. Majoneesiks sobib hästi Bon-i "Soja salatikaste" või Tarplani vegan majonees. 


Suu läheb vett täis ainuüksi seda pilti vaadates. Praetud seitan marinaadis on külmlaua klassika, aga taimses kuues. Need marineeritud porgandid ja sibulad on juba omaette hõrgutised, eriti kartulisalati kõrvale!


Kartulisalatist ei saa üle ega ümber. See lihtne, aga maailma parim kartulisalat on iga kord omal kohal ja kõigi lemmik. Kuna koostisosi on vähe, siis vali need võimalikult kvaliteetsed!


Mõelda vaid, et isegi taimset sülti saab väga edukalt valmistada. Lõika sülti näiteks leiva peale koos natukese sinepiga või söö hoopis salati kõrvale. Igatepidi maitsev!


Hõrgu sidrunimekiga sinepimarinaadis baklažaani rollmops on väga põnev ja väga maitsev lisand külmale lauale ning sobib suurepäraselt "meretoite" esindama :)


Need lihtsad ja mahlased läätsepallid sobivad lauale nii külmalt kui ka kuumalt. Mõnusad ja toitvad ampsukad. Eriti meeldib mulle neid suitsuse mekiga grillkastme sisse kasta või hoopis selle hõrgutava taimse juustukastme sisse.


Silm ju lausa puhkab selle piduliku salati peal! Kui sa pole veel seda maailma parimat karrist ja kreemjat kikerherne-avokaadosalatit proovinud, siis jõulud on selleks maailma parim aeg!


Või äkki sa ei viitsi pärmitainaga mässata, aga tahad ikkagi ühte jõuluhõngulist soolast pirukat pakkuda? Sel puhul tuleb appi see imelihtne praekapsa-tofupiruka retsept. 


Külmas lauas ei saa üle ega ümber ka juba klassikaks muutunud seenepasteedist. Hõrgu sidruni- ja tüümianimekiga võie sobib väga hästi pehme kukli või leiva peale.

Kas pole soolaste toitude valik lausa luksulik? On kätte jõudnud magustoitude aeg.

MAGUSTOIDUD:


Vegan piparkoogitort. Täiesti ulmeliselt hea ja väga lihtne valmistada. Võid selle juba eelmisel või üleeelmisel päeval valmis teha, kuna tort muutub seistes aina paremaks!


Vegan piparkoogiglasuur. Ainult 2 koostisosa! Kui soovid roosat glasuuri, lisa natuke jõhvikajahu. Poodides on müügil mitmeid piparkoogitainaid, mis juhtuvad täiesti vegan olema. Minu lemmik on Eesti Pagari oma.


Kõrvitsapuding. Kui koogiisu pole, sobib jõululauale särama see kärtsoranž kõrvitsapuding. Hea võimalus siin kõrvitsat ära kasutada!


Ma lõin selle jäätise-piparkoogikokteili retsepti juba aastaid tagasi oma esimese jõuluteemalise kokakoolituse jaoks. See on siiani minu suur lemmik. Iga kord, kui seda taas valmistan ja maitsen, ei suuda ma ära uskuda, et nii hea magustoit saab olemas olla. Sobib jõululauale lihtsalt perfektselt ja valmib sekunditega!


Need kodused Raffaellod on nagu pisikesed lumepallid. Kõigest neljast koostisainest valmivad kookostrühvlid on mõnusalt kerged ja kreemjad.


Eelmisel aastal valmistasin neid kirsi-mandlitrühvleid oma perele kingiks. Igaüks sai väikese kotikese oma isiklike trühvlitega. Kirss, šokolaad ja mandel sobivad omavahel suurepäraselt ja šokolaadiarmastaja kindlasti hindab seda maiust.


Veel šokolaadi! Tahad enda jõululauale maailma parimat õhulist šokolaaditorti aga ei viitsi küpsetada? Proovi seda unelmate šokolaaditordi retsepti. Lihtsalt I M E L I N E!


Oled suur šokolaadiarmastaja? Proovi seda NELJAST koostisainest valmivat küpsetamata šokolaaditorti. Sellega ei ole võimalik mööda panna, ma luban!



See pehme piparkook maapähklise šokolaadiglasuuriga on väga mõnus vaheldus või lisa tavalistele piparkookidele. Oi, kuidas tahaks sellest praegu ampsu võtta!


Kui aga tekib isu küpsetada klassikalisi piparkooke, siis võrratu taimne retsept on saadaval minu uues kokaraamatus Taimsed magustoidud. Sealt leiab kokku 70 imemaitsvat vegan küpsiste, muffinite, koogikeste, tortide, smuutide ja lusikamagustoitude retsepti. Mul on ilmunud kokku viis kokaraamatut, millest üks on inglisekeelne. Usun, et need sobivad suurepäraselt ka kingikotti!

Vaata minu raamatuid lähemalt


Kui sul tekkis küsimusi, anna aga julgelt kommentaarides teada. Kõige maitsvamaid ja toredamaid pühi!

Sandra