3. sept 2016

Meie pere kartulisalat


Olen elus igasuguseid kartulisalateid söönud. Häid, halbu ja huvitavaid. Nii majoneesiga kui ka ilma (saksapärane). Aastate jooksul olen avastanud, et kõige parem on ikkagi meie pere kartulisalat. Eks sellega olen ma ju üles kasvanud. Ei mäleta, et sinna oleks kunagi vorsti lisatud, isegi kui veel liha sõin. Tänu sellele ajaga kujunenud standardile, olen ma teiste variantide suhtes üsna peps.

Näiteks ei meeldi mulle eriti, kui kartulisalatis on õuna või värsket kurki. Lisaks olen kohanud ka sellist kartulisalatit, kus oli konserveeritud herneste asemel kasutatud külmutatud herneid. Või mis veel harjumatum - paprikat! Viimane köögivili on mu kõige vähem lemmikum ja eriti veel salatis. Ta kipub nii hirmsasti domineerima. Mulle endale lihtsalt tundub, et majoneesisalatitesse ei sobi värske kraam (õun, kurk, paprika). Paremini lähevad ikka konserveeritud ja keedetud versioonid. Ja see on täiesti minu enda isiklik eelistus, sest ma tean, et nii palju kui on Eesti peresid, on ka erinevaid armastatud kartulisalativersioone. Aga ka minu maitsed võivad muutuda - näiteks hiljuti unustasin poest konserverherneid osta ja salatisse rändas hoopis keeduporgand. See sobis väga hästi!


Aga nüüd on aeg kirja panna see ülimalt lihtne retsept, mis on siiani ilmunud ainult minu esimeses kokaraamatus "Kodused ja maitsvad taimetoidud". Nüüd olen ma seda veel natuke kohandanud ja mõelnud just sellele, millised kastmed meil praegu kaubanduses saadaval on. Ainult taimse majoneesiga võib salat jääda liiga paks või hapu ning ainult taimse koorega jälle liiga vedel. Seetõttu on parim variant need kaks kokku panna ja lisaks veel sutsuke soola, suhkrut ja pipart lisada. Tulemus jääb võrratu!


Kuna meie pere kartulisalatis on keskmisest vähem toiduaineid, siis peavad need vähesed olema väga kvaliteetsed. Hea kartul, suured ja pehmed konservherned ning kvaliteetne marineeritud kurk. Viimane on muidugi parim, kui see on ise tehtud. Kui seda võimalust aga pole, siis soovitan näiteks Salvesti või Põltsamaa toodangut. Teised brändid on liiga äädikased või maitsetud. Kõige lõpus läheb salatisse üks väga oluline komponent - hunnik värsket tilli. Sellega ei tasu tõepoolest koonerdada.

Mõnusat salatimeisterdamist ja ma tegelikult tahaksin kommentaarides nii väga teada, millist kartulisalatit teie peres on tavaliselt valmistatud. Isegi kui see on paprikaga! :)

Valmistamisaeg: 30 minutit + kartulite jahtumise aeg

Kogus: suur kausitäis, 6 - 8 inimesele

  • 10 suuremat keetmata kartulit (u. 1300 g)
  • 660 g purk konservherneid (nt. Bonduelle või Salvest)
  • 4 - 5 suuremat marineeritud kurki (u. 200 g, nt. Salvest või Põltsamaa)
  • 3 kuhjaga sl hakitud värsket tilli
  • 450 g potsik taimset majoneesi "Kaste taimetoitlastele" või gluteenivabaks versiooniks 2 - 3 pakki Tarplani "Vegan majoneesi" (saadaval näiteks Coopis ja Rimis, sellisel juhul pole suhkrut vaja lisada)
  • 200 g pakike Plant kaerakoort või Alpro sojakoort
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • ¾ tl soola
  • 1 sl suhkrut

PS! Võid majoneesi ka ise teha selle retsepti järgi. Sellisel juhul tee seda topeltports ja koort lisama ei pea.

Valmistamine:

Pese kartulid, ära koori ja keeda need suuremas potis rohkes vees pehmeks. Mitte liiga pehmeks, aga nii, et kahvliga katsudes ilusasti keskele välja läheb. Kurna kartulid ja jahuta need maha. Siis jahtuvad kiiremini, kui need pooleks lõigata. Samal ajal saad juba herned ära kurnata ja loputada, kurgi väikesesteks kuubikuteks lõigata ja tilli peeneks hakkida. Valmista ka kaste: sega taimne majonees taimse koore, musta pipra, soola ja suhkruga läbi.

Kui kartul on jahtunud, koori see ära ja lõika väiksemateks kuubikuteks. Lisa konservherned, marineeritud kurk, värske till ja salatikaste. Sega kõik korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel soola. Salat on parim, kui see on mõned tunnid külmikus seisnud. Säilib külmas paar päeva.