9. veebr 2015

Minu lemmik taimne majonees


See retsept on juba paar päeva minu hingel olnud ja ma ei jõudnud ära oodata, et saaksin seda teiega jagada. Vahepeal oli mul väga tihe ja väga kosutav nädalavahetus. Reede õhtul tulid külla armsad sõbrad, kellega sai koos vahvelid küpsetatud, videomänge mängitud ja sauna tehtud. Laupäeval pidasin Eesti Tervishoiu Muuseumis loengut teemal "Taimetoitlus kui elustiil". Kohale oli tulnud täitsa korralik arv inimesi ja ma tänan teid südamest, kes võtsid oma aja, et tulla kuulama, mis mul öelda on. Peale loengut sõime lõunat Mahemarketis, kus oli seekord menüüs suurepärane kartulivorm rohke vegan juustuga. Õhtuks olin taas koha broneerinud Vegan Restoranis V, kus proovin alati käia, kui me Tallinnas oleme. Sõime seitaniburgerit maapähklikastmega ja šokolaadi-apelsinitorti. See burger oli lihtsalt imeline. Ja muidugi kogu teenindus ja atmosfäär. Lisaks oli päeval minu loengul käinud tore naine mulle restorani ühe kingituse jätnud, milleks olid tema enda tehtud kaunid kõrvarõngad kirjaga "Go veg". Mõnus lõpetus toredale päevale! Järgmine hommik tegin privaatse kokakoolituse, mis oli seekord ingliskeeles. Menüü sai väga rikkalik ja seltskond oli inspireeriv.

Kui me eile õhtul koju sõitsime, olin küll päris rampväsinud. Kuskil poolteist kilomeetrit enne oli tee täiesti kinni tuisanud. Muud ei jäänud üle, kui parkisime auto naabri juurde ära, võtsime seljakoti selga ja sumpasime läbi lume koju. Loomulikult pigistasin ma kotti ka linnast ostetud vegan sardellid, et koju jõudes saaks ahjukartuleid-vorste ja kuuma sauna. Ja selle pika-pika heietusega jõuan siiani, et olen nüüd korralikult välja puhanud ja saan seda suurepärast retsepti jagada. 



Kõik minu retseptid on üldjuhul originaalretseptid ehk minu enda välja mõeldud. Siinkohal teen aga erandi. See majoneesi retsept oli nii ideaalne, et ma ei hakanud ise jalgratast leiutama. Tegin lihtsalt retsepti mõned kohandused, et see oleks veelgi lihtsam. Isa Chandra on üldse üks ajatu ja võrratu vegan kokk, kelle retseptid on alati kindlapeale minek. Antud majonees on väga universaalne. Olen sellega teinud nii kartulisalatit kui ka rosoljet. Lisaks veel erinevaid külmi kastmeid või kasutanud lihtsalt seal, kus muidu majoneesi kasutaks. Tekstuurilt mõnusalt paks ja rammus. Selline tõeline klassikaline majonees. Seda paksemaks ta muidugi läheb, mida rohkem sa õli lisad. Ka külmas seistes muutub see veidi paksemaks. Pean kindlasti ka märkima, et näiteks minu kehvapoolsem blender selle majoneesiteoga hakkama ei saanud. Küll tegi seda aga suurepäraselt minu vana hea Philipsi 600 W saumikser. Nii-et õige võimsusega kodutehnika on siin samuti tähtis.
Head katsetamist!


Valmistamisaeg: 5 minutit

Kogus: 350 ml majoneesi

Koostis:

  • 120 ml soja- või mandlipiima (lahjemad taimsed piimad ei pruugi toimida)
  • 2 tl suhkrut
  • 1 tl mahedat sinepit
  • ¼ tl soola
  • 2 sl veini- või õunaäädikat
  • umbes 180 ml õli (mina kasutasin päevalilleseemne õli)

Valmistamine:

Blenderda kõik koostisosad peale õli läbi. Mina kasutasin saumikserit. Seejärel hakka vaikselt õli lisama. Lisa üks ports ja blenderda. Lisa veel ja blenderda. Jätka, kuni õli on otsas. Nüüd peaks sul juba päris paks majonees olema. Kui sul on veel ikka vedel kooremoodi vedelik, siis võib-olla asi selles, et sinu blender või saumikser pole piisavalt võimsad. Kui sul on aga mõnusalt paks majonees, siis ongi õige tulemus käes. Kui soovid veel paksemat majoneesi, lisa veel õli ja blenderda veel. Säilita külmkapis.



6 kommentaari :

  1. Marie Pullerits23. aprill 2015 22:29

    Põnev, tahan proovida! Kui kaua see külmkapis purgikesse pistetuna säilida võiks?

    VastaKustuta
  2. Kuskil nädalakese peaks kindlasti vastu pidama :)

    VastaKustuta
  3. Kas on mingi võimalus äädikas ja sinep(ei saa neid süüa) millegi muuga asendada? Või kui need koostisosad ära jätta/asendada, siis ei tule sellest majonees välja?

    VastaKustuta
  4. Monika, millegipärast praegu ei näita siin Sinu kommentaari, kuigi ma lugesin seda ja avaldasin selle. Aga vastuseks Sinu küsimusele - äädika asemel võid katsetada sidrunimahlaga ja sinep üldse välja jätta.

    VastaKustuta
  5. Hei, Sandra!


    Alustuseks - aitäh! Sina ja su retseptid on lõputuks inspiratsiooniallikaks! :)


    Mul oleks üks selline üleüldine küsimus. Otsin endale uut blenderit ja no kohe üldse ei oska valida, äkki on sul soovitusi? 2 viimast korda olen alt läinud, no ei peenesta leotatud pähkleid korralikult. Just tahaks väga pähklikastmeid ja -kreeme teha. Või hoopis mõelda saumikseri peale? Püreesuppide tegemiseks muidugi mugavam kui blender..
    Hinnaklassist nii palju, et heade asja olen loomulikult nõus investeerima aga päris Vitamix jääb küll nähtavasti minu skaalast välja.


    Milliseid ise kasutad?


    Tänades ja tervitades,
    Helen

    VastaKustuta
  6. Hei Helen!

    Suur aitäh Sulle heade sõnade eest, neid oli suur rõõm lugeda!

    Mina ostsin endale hiljuti Philips Pro Blend 4 blenderi Prismast. Näeb välja selline: http://tinyurl.com/pcdbu6w

    Maksis 30 euro kanti. Võimsust on tal 400W. Minu jaoks oli tähtis, et see purustaks leotatud päevalilleseemned hästi kreemjaks kastmeks ja seda ta teeb, nii-et olen praegu rahul. Hinnaklassilt ka soodne ja mulle meeldis disain ka väga. Aga näiteks datleid smuuti sees ta 100% ei purusta, jäävad mõned üksikud tükid. Samas kui datleid tõesti üleöö leotada ja smuuti sisse panna, siis tuli jälle ilus kreemjas smuuti.

    Saumikser on parim just suppideks ja kaunvilja- või seenepasteetide jaoks. Aga saumiksriga ei saa kahjuks just kreemjaid pähklikastmeid teha, jääb üsna tükiline. Selleks on tõesti blender parim.

    Igatahes mina olen Philipsiga siiani rahul olnud ja julgen isegi soovitada.


    Tervitusi Sulle!

    VastaKustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly