7. sept 2016

Praetud seitan marinaadis


Alles ma olin Vahemere lainel isetehtud pasta ja "Nelja aastaaja" pitsaga. Nüüd aga tundub, et viimase kartulisalati retseptiga sai retrohõnguliste peolauatoitude isu alguse. Näiteks täna on mul teile  pakkuda täielik külmlaua klassika. Seda küll muidugi aga taimses kuues. Selle roaga on jälle selline lugu, et lihasööjana ei pidanud ma sellest üldse lugu, aga nüüd taimselt oli see väga mokkamööda. Ma isegi ei mäleta seda hetke, kus mul tuli idee see toit veganiseerida. Võib-olla siis, kui uue laari seitanijahu sain? Või mängivad juba natuke jahedamad ilmad siin rolli?


Ma pean lihtsalt mainima, et vähemalt hetkel on mul nii hea meel sügise üle. Ametlikult muidugi suvi veel kestab, aga sügisehõng on täiesti olemas. Ma nii naudin seda kargemat õhku ja mahlaseid õunu ja sügise lõhnu ja muutuvat loodust. Ma ei jõua ära oodata neid ülivärvilisi jookse sügislehtedes ja ma kaifin seda, et nüüd saab joostes tuuleka selga panna. Ja seda, et sääski pole! Okei, mõni üksik on, aga juuniga ei anna võrreldagi. Sellised rõõmud. 


Ning kohe kui hakkab kasvõi natukegi sinna aastalõpu poole kiskuma, siis tekivad teatud isud. Näiteks tahaks juba neid taimseid "verivorste" teha ja hapukapsast vohmida. Kartulitoidud on ka rohkem jälle au sees. Näiteks eile tegin kartuliputru külma kastme ja ahjulillkapsaga. Nii hea! 

Aga tagasi siia retsepti juurde. Maitselt ja tekstuurilt on see paneeritud, praetud ja marineeritud seitan täiesti õige kraam. Hästi maitsekas ja ideaalne kartulisalati kõrvale või hoopis leiva peale või keedukartulite juurde. Nii mõnus amps ja mina sõin viimse kui ühe porgandi ja sibula ka siit kausist ära, sest kõik oli hea! Kui tavaliselt peab seitani eraldi keetma, siis seekord tegin elu eriti lihtsaks ja keetsin seitani koos sibulate ja porganditega selles samas marinaadis, mis talle ka hiljem peale läheb. Nii jäi see eriti maitsev. Marinaad jääb üsna soolakas, aga mulle just meeldis. Mõnusat katsetamist!


Valmistamisaeg: 35 - 40 minutit + marineerimise aeg

Kogus: 12 tükki, neljale-kuuele inimesele

Seitan:

  • 165 g seitanijahu (seitani võid ka ise valmistada selle retsepti järgi!
  • 3 sl maitsepärmi 
  • ½ tl soola 
  • 180 ml külma vett 
  • 1 sl sojakastet

Marinaad:

  • 1200 ml vett
  • 4 loorberilehte
  • 2 sl suhkrut
  • 1 - 2 sl soola
  • 2 suuremat porgandit
  • 2 suurt sibulat
  • + hiljem 2 ½ sl õunaäädikat

Paneerimiseks:

  • 2 ½ kuhjaga sl kartulitärklist
  • 2 ½  kuhjaga sl nisujahu
  • näpuotsaga soola
  • näpuotsaga purustatud musta pipart
  • 120 ml külma vett
  • + riivsaia

Valmistamine:

Sega seitanijahu ehk nisugluteen maitsepärmi, soola, külma vee ja sojakastmega läbi. Tekib veniv tainapall. Sõtku seda minutike ja jäta praegu seisma.

Vala suurde potti vesi ja lisa loorberilehed, suhkur ja sool. Lase veel keema tõusta. Samal ajal koori porgandid ja sibulad. Lõika porgandid ratasteks ja sibulad pooleks ning seejärel viiluta. Lisa porgandid ja sibulad keevasse vette. Keeda 5 minutit. Maitse ja lisa vajadusel soola, sest marinaad peab üsna maitsekas jääma.


Tambi või rulli seitanitainas natuke õhemaks ning lõika see 12-ks tükiks. Võid igat tükki veel natuke laiemaks venitada. Madalda marinaadi kuumust, kuni see ainult õrnalt mullitab. Lisa seitaniviilud. Kata pott kaanega ja lase vaiksel tulel õrnalt podiseda umbes 10 - 15 minutit, kuni seitan on rohkem tahenenud ja pole enam nii lödi (proovi kahvliga tükike). Eemalda kuumus ja tõsta seitanitükid marinaadist välja. Soovitan need panna suuremale taldrikule, kus need saab kiiremini maha jahutada. Nüüd sega marinaadi sisse õunaäädikas ja jahuta ka marinaad täiesti maha. 

Kui nii seitan kui ka marinaad on jahtunud, valmista paneeringusegu. Märja segu jaoks vispelda kartulitärklis nisujahu, soola, pipra ja veega läbi, kuni tekib kreemjas segu. Teise kaussi pane ka portsuke riivsaia valmis. Kasta seitanitükke märja segu sisse ja seejärel veereta neid riivsaia sees. Aja pann kuumaks ja vala sinna paras ports õli. Prae paneeritud seitan mõlemalt poolt kuldpruuniks. Jahuta praetud seitan maha. Seejärel lao seitanitükid laiemasse kaussi ja vala peale marinaad. Lase vähemalt 12 tundi külmikus seista. Serveeri ja naudi.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar