20. aug 2016

Pitsa "Neli aastaaega" ehk Quattro stagioni (pärmivaba)


Mul on mälestused ühest pitsast, kui ma veel väike põnn olin. See oli sügavkülmutatud ja vahel vanemad ikka ostsid seda. Pitsal oli uhke nimi - "Neli aastaaega". Põhimõtteliselt oli see jaotatud neljaks osaks ja igas sektoris oli omamoodi kate. Kindlasti võis sealt leida seeni, sinki ja brokolit. Neljas sektor ei tulegi praegu meelde. Mina ihusin juba siis brokolile kõige rohkem hammast. Mulle pakkus lihtsalt palju elevust mõte, et pitsa peal võib olla selline toiduaine nagu brokoli. Roheline ja mahlane. Tavaliselt leidis ju sealt ikka vorsti, singi, seened või hakkliha. Brokoliga lõik oli alati parim!

Millegipärast on see pitsa mind jälle kummitama hakanud. Olgu ta selle eest tänatud! Lõin täiesti uue ja värske enda versiooni. Tulemuseks oli üks tõeliselt eriline ja üle mõistuse maitsev küpsetis. Ning te lihtsalt ei kujuta ette, kui LÕBUS oli seda pitsat kaunistada ja küpsetada. Muidugi pärast oli veel lõbusam meelepäraseid lõike valida ja süüa. Nii-et kui tahad endal tuju heaks teha ja ühtlasi ka kõhu täis saada, siis see retsept on sulle!



Äge on veel see, et enamus pitsakattest on täiesti kodumaine ja hooajaline. Peedid minu ema aiast, brokoli ka eestimaine ning seened korjasime ise. Ainult oliivid on siin nagu must lammas, aga anname andeks. Sest ma lihtsalt armastan oliive pitsa peal! Kukeseente asemel võid aga kasutada ükskõik milliseid söögiseeni.

Mul on veel selline kiiks, et mulle üldse ei meeldi, kui pitsale on pandud toored toiduained. Näiteks toores sibul või küüslauk või suvikõrvits või paprika või seened. Ahjus jäävad need sellisel juhul kuivad ja mõnikord üsna ebameeldiva ja tugeva maitsega. Ma pean alati kõik pannilt korraks läbi laskma ja korralikult maitsestama. Iga nüanss on tähtis! Lõbusat kokkamist ja nautlemist :)


Valmistamisaeg: 45 - 50 minutit

Kogus: 12 - 16 lõiku ehk 3 - 4 inimesele

Pitsapõhi:

  • 90 g täisteranisujahu
  • 160 g nisujahu
  • ½ tl soola
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 150 ml külma vett
  • ½ sl õli

Lihtne pitsakaste:

  • 2 sl õli
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • ½ tl kuivatatud basiilikut
  • ½ tl soola
  • 1 kuhjaga tl (rafineerimata) suhkrut
  • 200 ml tomatipastat või purustatud tomateid

Kate:

  • üks kogus india pähkli mozzarellat
  • 100 g värskeid väikeseid brokoliõisikuid
  • 100 g hakitud kukeseeni
  • 1 väike keedupeet
  • mõni supilusikatäis rohelisi ja/või musti oliive (nt. Kalamata)
  • praadimiseks natuke õli ja soola
  • + natuke õli tainale määrimiseks

Valmistamine:

Kõigepealt valmista pitsapõhi. Selleks sega jahud soola ja tüümianiga. Lisa vesi ja sega veel. Hakka tainast sõtkuma. Lisa poole peal õli ja sõtku veel, kuni tekib ühtlane elastne tainapall. Jäta pallike praegu seisma.

Nüüd valmista pitsakaste. Selleks aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud küüslauguküüned. Prae pool minutit. Lisa ürdid, sool ja suhkur. Prae veel mõned sekundid. Viimaks lisa tomatipasta või purustatud tomatid. Sega ning lase paar minutit podiseda. Jäta kaste praegu kõrvale.

Nüüd pane india pähkli mozzarella jaoks india pähklid keema. Samal ajal, kui pähklid keevad, pane juba ahi 250 kraadi peale kuumenema. Hakka pitsakatteid valmistama. Kõigepealt prae pannil paar minutit brokoliõisikuid natukese õli ja soolaga. Vala need kaussi. Siis prae seal samas pannil paar minutit hakitud kukeseeni natukese õli ja soolaga. Jäta kukeseened praegu kõrvale. Koori ka peet ja lõika õhukesteks ratasteks. Pane oliivid samuti valmis. Kui india pähklid on 15-minutit keenud, valmista india pähkli mozzarella vastavalt juhistele. Juust võib seekord üsna vedel jääda, ei pea väga paksuks kuumutama.


Nüüd võta tainapall ja aseta see suurele jahusele pinnale. Rulli pallike suureks, laiaks ja ümaraks pitsapõhjaks. Põhi peab jääma hästi õhuke, sest ahjus see ei kerki ja jääb täpselt nii õhuke, kui õhukeseks sa ta rullid. Läbimõõt võiks olla umbes 40 sentimeetrit. Tõsta pitsapõhi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mina rullingi põhja tavaliselt nii suureks, et see mahub täpselt ahjuplaadile.

Nüüd määri põhjale umbes supilusikatäis õli. Siis määri põhjale ühtlaselt india pähkli mozzarella. Nüüd lisa pitsakaste. Soovitan kastet kahvliga natuke laiali ajada. Jaga pitsa mõttes neljaks ja igale sektorile aseta vastav kate. Esimesse näiteks brokoliõisikud, teise praetud kukeseened, kolmandasse oliivid ja neljandasse peediviilud. Mina sapsutasin peedviiludele natuke soola ja chipotle tšillipulbrit ka peale. Kui ahi on kuum, küpseta pitsat 250-kraadi juures 12 minutit või kuni ääred on kuldpruunid ja krõbedad.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar