4. aug 2011

Seitani põhiretsept

Seitan on Aasias populaarne lihaasendaja, kuna ta on maitsev ja valgurikas (seitan on tuletatud nisujahu valku sisaldavast osast). Ka Eestis saab seda edukalt koduste vahenditega valmistada ning kuigi alguses võib retsept tunduda üsna suure mäsuna, on lõpptulemus seda väärt! Foto autor Vallo Kruuser.







•    3 kruusi nisujahu
 •    2 tl soola
•    1 kruus vett

Võta üks suurem kauss, vala sinna nisujahu ja sool ning sega need läbi. Seejärel lisa vesi, sega ning vormi ühtlane taignapätsike. Mässi see toidukilesse ning jäta 30 minutiks toatemperatuurile seisma. Seejärel võta kauss ning aseta kilest eemaldatud pätsike sinna sisse, lisa vesi ning hakka taignapätsikest pesema. Vesi muutub piimjaks ja läbipaistmatuks. Loputa senikaua (tavaliselt 3 kausitäit vett), kuni tärklis on jahust eraldunud, vesi juba läbipaistvam ning taignapätsist on järele jäänud vaid väike elastne pallike. PS! Vahepeal võib pätsike pesemise ajal tükkideks pudeneda, pressi need tükid kõvasti tagasi palliks. Seejärel lõika pallikesest sellised tükid, nagu toidus kasutada soovid ja pane need potti keema. Seitan on valmis, kui tükid on pinnale tõusnud. Kurna seitani tükid ning seejärel võid neid näiteks marineerida, grillida, praadida, frittida jne. Ühest seitaniteost saab valmistada ühe toidu. Näiteks kastme, pajaroa, grillvardad või burgerid.

9 kommentaari :

  1. Ja õnnestuski :D alustades, eeldasin vasupidist. Nüüd pean ainult välja mõtlema, millist lihatoitu nüüd teha tahan! :)

    VastaKustuta
  2. Jessss, nii lahe!:) Soovitan soojalt seitani strooganovi või lihtsalt praadida sojakastmega pannil nö.seitanisteike. Tegelikult on kõik maitsev, kus seitan sees:)

    VastaKustuta
  3. Olen mitu korda püüdnud seitanit teha, kuid selle kirjelduse järgi pole õnnestunud. Lõpptulemusena ei teki sellist vintskemat tükki, mida lõigata või viilutada.
    Otsisin abi youtube'ist ja nüüd esimest korda õnnestus! Selgus, et pean tainast hoolega sõtkuma (u. 15-20min), et gluteen aktiveeruks. Pärast pesu lasen sellel külmas veel paar minutit taheneda ja tulemus oli täpselt selline nagu olema peaks. Mida ma veel teisiti teen on keetmine. Ma keedan neid 30-45min ja tükid suurenevad kordades!

    VastaKustuta
  4. Hei Eret! Imelik, ise olen mitu aastat seda sama retsepti järginud ja alati on seitan õnnestunud. Tainast sõtkun ainult minut-paar, lasen toidukiles 30 minutit seista ja seejärel pesen külma vee all tärklise välja. Järele jääb ilus nätske pallike. Seejärel keedan, kuni tükid on pinnale kerkinud, mitte üle 10 minuti. Aga tore, et Sul lõpuks vähemalt õnnestus seitanitegu:)

    VastaKustuta
  5. Suurimad tänud selle suurepärase info eest :) Kuidas see taigna pesemine täpselt välja näeb? Sain aru, et peab olema pallike kuid kas seda v6ib siis muljuda ka? Tuleb kindlasti odavam seda ise valmistada, kui poest osta.

    VastaKustuta
  6. Jagan rõõmuga:) Tainapalli lausa peabki muljuma ja pesema nagu peseks käsitsi pesu. Tuleb pesta niikaua, kuni tainapallist on tärklis ehk see sama piimjas vesi eraldunud ning järelejäänud vaid elastne gluteenipallike, mis ongi seitan. Anna aga teada, kui veel küsimusi tekib! Loodan väga, et Sul õnnestub, sest see on kindlasti vaeva väärt:)

    VastaKustuta
  7. [...] Proovi näiteks neid võrratuid seitani steike, mille valmistamiseks pead ka seitani põhiretsepti kiikama: [...]

    VastaKustuta
  8. Tere Sandra! Olen nüüd mitu korda seitanit teinud kuid ta on jäänud kuidagi maitsetu. kuidas oleks õige seitanit maitsestada? Olen praadinud ning jääb mõnus krõbe, kuid jah, siiski veidi maitsetu? Oleks Sul mingi hea nipp mida jagada siinkohal?
    Aga muidu, suur suur tänu selle toreda lehekülje eest! Olen siit tõesti palju inspiratsiooni ammutanud.
    Tuult tiibadesse!
    Silvia

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei Silvia! Eks sojakaste on alati kindlapeale minek. Või siis tugevad vürtsid ja maitseained (küüslauk, erievad piprad ja vürtsisegud). Tasub julgemaid maitseainete koguseid ka katsetada.

      Kustuta