14. aug 2014

Baklažaani rollmops

Liiga kaua on möödunud minu viimasest retseptist. Pean mainima, et juulikuu oli minu jaoks väga sündmusterikas ja kahjuks mitte meeldivas võtmes. Nimelt sattusin ma lausa haiglasse, kust minult üks igavene masuurikas nimega pimesool välja opereeriti. Ei pea vist mainima, et sellise kuumaga ja üldse haiglas olla, eriti veel nädal peale oppi, ei olnud meeldiv. Nii-et kui sul veel pimesool alles on ja sul kõht ikka terve päev hirmsasti valutab ja lõpus paremat põlve üles tõstes paremal all kõhus valus on, siis tasub otsejoones kiirabi kutsuda või haiglasse minna! Aga nüüd olen juba kosunud, taas inimeseks saanud ja ootan suure põnevusega oma uue magustoiduraamatu ilmumist!

Senikaua aga pakun teile ühe uue võrratu soolase ampsu. Vanasti olin ma suur rollmopsi fänn. Mõnus rasvane amps leival oli tihti kiireks näljakustutuseks. Vegan maailmast on mul silma jäänud, et baklažaan on uus kala, nii-et otsustasin oma vanale lemmikule uue taimse võimaluse anda. Ma olin ausalt öeldes täiesti hämmingus, kui ma hommikul seda sama rollmopsi leiva peal proovisin. Rull oli öö jooksul ilusti tugevalt kinni jäänud ning marinaad oli võrratult sisse imbunud. See kõik oli välimuselt ja maitselt lausa hirmuäratavalt identne. Kui sa peaksid ka rollmopsi igatsema või soovid lihtsalt baklažaani põnevalt kasutada, siis soovitan soojalt järele proovida!




neljale

Rollmops:

  • baklažaan (keskmise paksusega ja pikem)
  • 1 marineeritud kurk

Marinaad:

  • 2 sl sidrunimahla
  • poole sidruni riivitud koor
  • 3 sl sojakastet või tamarit
  • 4 sl mahedat sinepit (nt. Meira)
  • pundike värsket tilli, hakitud
  • 100 ml õli (nt. päevalille-, oliivi- või linaõli)
  • 50 ml vett
  • (pool sl suhkrut või agaavisiirupit)




Pese baklažaan. Lõika pikkupidi laiad viilud ning need viilud omakorda kolmeks pikaks ribaks. Aja suuremas potis vesi keema ja lisa natuke soola. Aseta baklažaaniviilud keevasse vette ning keeda kaane all 5 minutit. Tõsta keedetud baklažaaniviilud ettevaatlikult vahukulbiga sõelale ning loputa kergelt külma veega üle.

Tee valmis marinaad: vispelda kõik koostisained ühtlaseks kreemjaks vedelikuks. Maitse marinaadi ja lisa vajadusel natuke suhkrut või agaavisiirupit. Haki ka marineeritud kurk kuubikuteks. Nüüd võta karbike või näiteks keeksivorm ning asu rollmopse rullima. Selleks võta üks keedetud baklažaaniriba, aseta riba otsa marineeritud kurgi kuubik ning keera riba rulli. Aseta kõik rulli keeratud rollmopsid karbi või keeksivormi põhja. Jätka, kuni baklažaaniribad on otsas. Vala kõik marinaadiga üle ning jäta üleöö külmkappi seisma. Serveeri näiteks värske leivaga või keedukartuli juurde.