17. dets 2016

Vegan piparkoogitort


See piparkoogitort on ebanormaalselt hea ja naeruväärselt lihtne. Ma isegi ei julge seda enam väga valmistada, sest ma ei suutnud koogi söömist lõpetada. Mul on ammusest ajast olnud suur armastus pehmete piparkookide vastu. Kinnitust annab ka SEE retsept. Millegipärast hakkasin ühel päeval mõtlema, et mis oleks, kui teeks küpsisetordi, aga piparkookidega. See oli parim mõte! Tulemus on midagi väga erilist. 


Põhimõtteliselt läheb vaja ainult nelja koostisosa - taimne piparkoogitainas, kookosvahukoor, pohlamoos ja suhkur. Maitse on lihtsalt ulmeliselt hea, mulle meenutab natuke meekooki, aga veel parem. Piparkoogid annavad sellise õrna karamellise meki. Kookosvahukoor seal kihtide vahel toimib suurepäraselt ja sutsuke pohlamoosi on kirss tordil. Kook on mahlane, maitsekas ja ideaalne talvine magustoit. Mis on veel tore - sa võid selle valmis teha eelmisel või kasvõi üleeelmisel päeval, sest see läheb seistes veel paremaks. Elagu stressivabad ja hullutavalt maitsvad pühad!


Valmistamisaeg: umbes tund

Kogus: 12 torditükki

PS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Kui kasutad kookospiimasid, siis enne selle tordi valmistamist hoia kookospiimapurke üleöö külmkapis.

  • 500 g taimset piparkoogitainast (nt. Eesti Pagar) või gluteenivaba piparkoogitainast (retsept minu kokaraamatus "Gluteenivabad taimetoidud")
  • 2 x 400 g Santa Maria kookospiima (lillas purgis) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 4 sl suhkrut
  • natuke pohlamoosi (kasutasin Salvesti pohlasalatit)

+ piparkookide leotamiseks taimset piima

Valmistamine:

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Rulli tainas jahusel pinnal laiaks ja õhukeseks ristkülikuks. Lõika tainast 40 ruutu (näiteks 8 x 5). Aseta ruudud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 8 minutit. Mina küpsetasin kaks plaaditäit ruute. Jahuta piparkoogiruudud maha. Kihtide jaoks läheb vaja 36 ruutu ja 4 mitte nii ilusa kujuga ruutu võid jätta tordile peale pudistamiseks.

Võta kookospiimapurgid külmikust välja ja keera tagurpidi. Tee avajaga lahti ja vala vedel osa ära või kasuta näiteks smuutis või karris. Kaabi purkide põhja jäänud paks kookoskreem sügavamasse kaussi. Lisa suhkur ja vahusta käsimikseriga minut-paar. Kookoskreemi asemel saad kasutada ka vahustatud kaeravahukoort suhkruga.

Nüüd otsi tordi ladumiseks suurem vaagen. Või tee nagu mina - kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja lao tort sinna samma. Me laome kolm kihti küpsiseid ja igas kihis on kaksteist küpsist. Esimese kihi jaoks kasta kaksteist küpsist vedeliku sisse ja lao kandikule. Määri peale mõni supilusikatäis vahukoort ja paar-kolm teelusikatäit pohlamoosi. Mina ajasin pohlamoosi kahvliga rohkem laiali. Seejärel kasta järgmised kaksteist küpsist vedeliku sisse ja lao teine kiht. Lisa taas vahukoor ja pohlamoos. Lõpuks lao viimane kiht kastetud küpsiseid, lisa vahukoor ja pohlamoos. Mina lisasin vahukoort ka tordi külgedele (võinoaga). Võta allesjäänud piparkoogid ja pudista need tordile peale. Lase koogil enne serveerimist mõned tunnid külmas seista.