10. dets 2016

Vegan piparkoogiglasuur


Kui me ükspäev emaga telefonis jõululauda planeerisime, siis ema rõõmustas, et oli poest leidnud täiesti taimse piparkoogitaina. Eesti Pagari tainas pidavat olema nii hea, et see aasta ise tainast ei valmistagi. Olin elevil ja tahtsin kohe järgi proovida. Juba eelmisel aastal katsetasin ka taimset piparkoogiglasuuri, aga millegipärast jäi retsepti postitamine soiku. Sel aastal seda viga enam ei tee! Niisiis käisin poes ja varusin nimetatud piparkoogitainast. Tõepoolest - see oli lihtsalt rullitav, väga maitsev, kerkis ilusasti ja tulemus oli krõbe ja mõnus!

Parandus: selgus, et ema fännas hoopis Eesti Leivatööstuse tainast! Aga mina katsetasin Eesti Pagari omaga ja oli ka super. Nii-et veganitel on variante mitmeid! :)


Glasuuri jaoks läheb vaja ainult kahte kootsisosa -  tuhksuhkrut ja sidrunimahla. Maitsemaailm.ee saatis mulle hiljuti jälle paki väärt kraami ja seal leidus üks minu lemmikuid - rafineerimata tuhksuhkur. See jääb sellise ilusa õrna karamellivärviga. Kui tahta glasuurile ka natuke erksamaid värvi lisada, võib katsetada looduslikke variante. Näiteks mina lisasin ühele satsile natuke jõhvikajahu. Ostsin selle Biomarketist (Taarapõllu toodang). Appi, kui hea jäi jõhvikaga glasuur! Õrnalt hapukas ja sobis ideaalselt krõbeda magusa ja vürtsika piparkoogi peale. Lisaks on värskelt ahjust tulnud piparkookide lõhn üks ajatuid elurõõme.


Rääkides elurõõmudest, siis olen viimasel ajal jälle palju Sims 2-te mänginud. Olen seda mänguseeriat armastanud sellest ajast peale, kui olin 11. No lihtsalt nii äge on ehitada maju ja peresid ja ärisid ja loomi ja reisida ja teha kõike, mida hing ihaldab. Mäletan, kuidas esimeses Simsis kogu aeg võõrad minu kööki sööma tulid ja pärast pesuväel asfaldil magasid. Või kuidas muidugi majad kogu aeg maha põlesid. Oh neid aegu ja topeltelusid!

Tragikoomiline on ka see, et Simsi looja Will Wright saigi mängu väljamõtlemiseks inspiratsiooni just põlengust. Nimelt põles tema kodu 1991.aasta Oaklandi põlengute ajal maha. Ta pidi oma elu uuesti üles ehitama ja see isiklik tragöödia inspireeris teda oma kogemused loominguga siduma. Lisaks oli ta kaua mõelnud mängust, mis kujutaks endast nö. interaktiivset nukumaja. Sündiski The Sims. Loomulikult on seal mängus palju põlenguid, mida on raske kustutada. Alguses oligi tal plaanis sellest arhitektuurimäng teha, aga keegi soovitas, et mängus võiksid olla ka majaomanikud oma mõjutatavate elukvaliteetidega. Kui ta lõpuks oma mänguideed enda firma Maxise juhatusele näitas, siis sealt öeldi, et mis jama see nüüd on. Mees on arust ära. Nukumajad on tüdrukutele ja tüdrukud ei mängi videomänge. Maxise omanik EA oli aga positiivsem ja andis rohelise tule. Tänaseks on The Simsi frantsiis müünud ligi 200 miljonit mängu. Selline väike ajaloonurgake. Igatahes soovitan ma soojalt nädalavahetusel nii Simsi mängida kui ka piparkooke küpsetada.
Kas siis mängult või päriselt :)



Valmistamisaeg:  1 minut + kaunistamisaeg

Kogus: kahele plaaditäiele piparkookidele


+ soovi korral lisa natuke jõhvikajahu või muud looduslikku värvainet

Valmistamine:

Sega tuhksuhkur (kui on palju tükke, siis sõelu) sidrunimahlaga. Peaks jääma ilus kreemjas glasuur, mis ei ole liiga vedel ega liiga paks. Vala glasuur pritskotti või tavalisse väikesesse kilekotti ja lõika otsa väike auguke. Kanna glasuur piparkookidele. Lase mõnda aega taheneda. Naudi :)

PS! Kui tundub, et glasuur jääb liiga vedel, lisa veel tuhksuhkrut. Kui aga liiga paks, lisa tilgake sidrunimahla.


Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar