18. nov 2012

Pehme piparkook maapähklise šokolaadiglasuuriga

Mulle hirmsasti meeldivad need poes müüdavad pehmed piparkoogid. Eriti, kui nad on šokolaadi sisse kastetud. Mõtlesin, et miks mitte ise üks jõulune ja pehme kook valmistama. Kui maitsev see sai! Mina, kes ma olen rohkem soolasesõber ja naljalt magusat ei söö, pugisin seda nagu poleks homset. Kook oli ise pehme ja piparkoogine ning see glasuur seal peal samuti pehme ja paks, nii-et hammustamisel jäid mõnusad hambajäljed sisse.

Soovi korral võid koogitainasse lisada veel hakitud kuivatatud puuvilju, pähkleid, rosinaid, mandleid ja kõike, mis sinu arvates sinna jõulumekiga koogi sisse sobiks.



24 cm läbimõõduga kook

Kook:
  • 300 g nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 2 tl piparkoogimaitseainet
  • 150 g suhkrut
  • 100 ml õli
  • 300 ml taimset piima + 1 tl õunaäädikat

Glasuur:
  • 200 g tumedat vegan šokolaadi
  • 2 spl maapähklivõid

Pane ahi 180 kraadi juurde eelkuumenema ja määri ümmargune koogivorm õliga. Sega nisujahu küpsetuspulbri, sooda ja piparkoogimaitseainega läbi. Teises kausis sega jõuliselt õli ja suhkur läbi. Kolmandas kausis sega piim äädikaga ja lase pool minutit seista. Vala piima-äädikasegu õli-suhkrusegule ja sega korralikult läbi. Kui ahi on soovitud temperatuuri saavutanud, sega kuivained märgade ainetega läbi, vala koogivormi ja küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit või kuni tikuga kooki torgates tuleb tikk puhtana koogist välja. Pane kook jahtuma.


Glasuuri valmistamiseks sulata veevannil šokolaad. Lisa maapähklivõi, sega ning lase veel natuke sulada, et kõik ilusasti seguneks ning tekiks ühtlane glasuur. Eemalda kook koogivormist ning määri ilusasti glasuuriga kokku (mina glasuurisin ka koogi ääred). Lase enne serveerimist natuke jahedas tahkuda.

14 kommentaari :

  1. Just panin koogi ahju! :) Vahva idee pühapäevaõhtuks, nii hea lõhn juba toas! Usun, et kukub hästi välja. Panin muidu tavalise nisujahu pooleks täisteranisujahuga.

    VastaKustuta
  2. Nii tore, Annika! Kindlasti tuleb maitsev. Ja täisterajahu on väga hea mõte!

    VastaKustuta
  3. Kõlab nagu väga maitsev kook. Järgmine kord, kui külalised tulevad, pakun seda (: Aga enne teen korra iseendale, et saaks ikka head retsepti katsetada.

    VastaKustuta
  4. Sai tõesti maitsev! Usun, et Sa ei pettu, kui katsetad :)

    VastaKustuta
  5. Kas 200g šokolaadi on õige kogus? Minul läks koogi peale vaid u. 110g ja sellest jäi ka veel korralikult üle kausi põhjast maiustamiseks. Seejuures sai kook ikka korralikult šokolaadivanni sisse kastetud..
    Maitseb muide suurepäraselt! Aitäh :)

    VastaKustuta
  6. Minul isegi kulus 200 g šokolaadinööpe. Panin tõesti kõik ära ja jätsin korralikult tahenema, siis sai selline paks glasuur. Aga tegelikult täiesti piisab ka poole väiksemast kogusest.

    VastaKustuta
  7. Kook tuli imemaitsev, Sandra, aitäh retsepti eest! Esimese advendi puhul lauale vägagi sobilik:)
    Ma teisendasin kogused pisemale vormile ümber selle teisendustabeli järgi: http://thredahlia.blogspot.com/2008/08/retsepti-teisendamine.html, aga mul sai kooki vist sellest hoolimata nii palju headust sisse, et see ei tahtnud ära mahtuda ja kook kerkis keskelt kahekordseks + peale tekkis väike lõhe, samas servad jäid ligikaudu sama kõrgeks kui Sinu pildil. Huvitav kas seda on võimalik kuidagi toidutehnoloogiliselt ära seletada, et mille tõttu ta nii tegi ja edaspidi ära hoida? Kuigi ega seenesest ei olnud sellest hullu midagi, maapähklivõi-šoksikatte alla saades nägi ta lihtsalt välja nagu šokolaadist mägi, mitte nii väga kook, et noh - väga efektne muidugi. :P

    VastaKustuta
  8. Hei-hei Liis! Nii vahva, et seda kooki küpsetasid :) Pean ausalt ütlema, et ma ei kujuta ette, miks täna Sinu koogil just selline tuhin sees oli. Minul on millegipärast ka tihti nii, et tegelikult ei tea kunagi, kuidas koogil parasjagu tuju on ja kuidas ta kerkib. Isegi, kui alati panen samad kogused ja kuumused, on millegipärast mõnikord ikka kook vähe kerkinud või siis vastupidi - samuti mäekõrguseks kasvanud. Mõnikord oleneb see ka ahjude eripärast.

    VastaKustuta
  9. [...] Pehme piparkook maapähklise šokolaadiglasuuriga on ideaalne jõululauale! Soovi korral võid šokolaadiglasuuri alla eelnevalt määrida ka mõnda hapukamat keedist, näiteks sõstardest. [...]

    VastaKustuta
  10. Tegin kah täna seda kooki jõulude puhul! Ja kuna mul üldse ümmargust koogivormi ei ole, siis kasutasin umbes samasuurt klaasist lasanjevormi. Ja tekkis täpselt samasugune olukord nagu Liis eelpool kirjeldas. Aga tõesti eks ahjud ole kõik erinevad (minul nt üldse ilma temperatuurinäidikuta gaasiahi)
    Mina kasutasin 3,5 dl nisujahu ja 3,5 dl täisterajahu ja peale läks mul 200g šokolaadi, üsna piisav kogus. Aga kuna sisse said ju kõik head asjad ja peale ka, siis on tegu väga maitsva vaheldusega krõbedatele piparkookidele. Teine kord lisaksin sisse nt kirsikompoti kirsse või miskit muud hapukamat.

    Aga väga hea jõulune retsept!

    VastaKustuta
  11. Tegim seda jõululaupäevaks ja alguses oli selline tunne, et tegin liiga maitsetu, aga kui glasuuri peale panin siis õhtul oli see toorjuustukoogu ja marja-vahukooretordi kõrval ikkagi minu lemmik :P (PS: sain jõuludeks sinu kokaraamatu ja nüüd olen eluhäppi ja excited kõike asju proovima)

    VastaKustuta
  12. Super, et kook ikka mokkamööda oli ja eriti vahva, et minu kokaraamat Sinuni jõudis!! :)

    VastaKustuta
  13. Proovisin ka seda kooki ja ka minul kerkis see taevastesse kõrgustesse ja lõhe tuli peale?! Nägi välja nagu tuhamägi ja šokolaadi peale saamine oli tükk tegu tänu sellele :) Ainult, et maitset üldse ei olnud... Sai vist kahtlane piparkoogimaitseaine sisse :( Millist te kasutasite?
    Igatahes pole hullu- proovin uuesti, sest see natukene piparkoogimaitse, mis õrnalt ja olematult läbi kumas andis märku, et tegemist oleks olnud imehea koogiga :D

    VastaKustuta
  14. Hehe, no minul tulevad ka koogid peaaegu alati isemoodi, isegi kui teen täpselt sama retsepti järgi. Palju oleneb ka konkreetsest ahjust, kus kooki valmistan ja võib-olla ka siis tähtede seisust :P :D Aga teinekord kui pealt liiga ümaraks kerkib ja on raske glasuurida, siis soovitan õhukese kihi pealt ära lõigata, jääb ilus ühtlane. Põhimõtteliselt see koorik siis noaga ühtlaselt ära lõigata. Aga võib-olla ei olnud see piparkoogimaitseaine tõesti värske/või hea partii seekord? Mul on kook alati aromaatne ja maitsekas jäänud, parajalt vürtsikas. Olen kasutanud Santa Maria piparkoogimaitseainet. Loomulikult võib piparkoogivürtsid ka ise kooki lisada.

    VastaKustuta