14. nov 2016

Lihtne sibula-koorekaste (gluteenivaba)


Kuidas teie november siiani läinud on? Siin Valgamaal sajab praegu laia lund, millel ei pasta lõppu tulevat. Käes on kõige pimedam aeg, nii-et kui ma tahan loomulikus valguses retsepte pildistada, siis enne kella kahte päeval peab see kindlasti tehtud olema. Vähemalt on see pime aeg nüüd lõpuks käes ja ei pea toda enam pelgama. Pealegi saab tegeleda mõnusate tubaste tegevustega.

Hiljuti lugesin Nepali reisi ootuses läbi "Himaalaja jutud" ja kohe otsa ka teist korda "Minu Nepaali". Viimast lugedes on korduv südamest naer garanteeritud. Kaks niivõrd head aga erinevat raamatut! Lisaks raamatulugemisele olen kõvasti äsja ilmunud Civilization 6-te mänginud (ilus ja äge, aga eelmine Civ meeldib praegu natuke rohkem) ja igasugu ägedaid sarju vaadanud. Näiteks The Last Man on Earth (ääretult kosutava huumoriga ja nii absurdne), Narcos (uskumatuna näiv tõsielul põhinev sari Pablo Escobarist) ja siis igasugu vanemaid klassikuid nagu The Walking Dead, Family Guy jne. Mõne osa vaatasin uut Sarah Jessica Parkeri sarja Divorce ka, aga sealne kohmakas huumor ei sobinud mulle eriti. Võib-olla annan veel võimaluse.

Aga nii palju siis lobajutust. Asume tänase retsepti kallale. Kõledate ilmadega ja vaikses pühadeootuses tuleb vahel ikka isu rammusama toidu järele. Kartulipuder sooja kastmega on kindla peale minek. Ja ei tasu ära ehmatada, sest pildil on ikkagi taimne steik. Mäletan, kuidas keegi kunagi juba vihastas, et tema vegan "feedi" ilmus suur lihakäntsakas, aga tegelikult oli see minu seitani steik. Ja siis ta oli nii rõõmus, et taimne versioon olemas on. PS! Äge uudis on see, et Tallinnast Gemossist saab seitanijahu ehk gluteenijahu osta kolme kilogrammi kaupa (hind üle seitsme euro).

Muidugi võib kartuli ja kastme kõrvale serveerida ka näiteks taimseid kotlette või neid mõnusaid läätsepallikesi. Aga see soe sibula-koorekaste on täpselt see, mida ootad ühelt soojalt kastmelt. Maitsekas, koorene, õrnalt piprane ja muskaadine. Lisaks valmib see ilma jahuta, nii-et täiesti gluteenivaba. Mõnusat nautimist!


Valmistamisaeg: 15 minutit

Kogus: 2 - 3 inimesele

  • 2 sibulat
  • 2 sl õli
  • ½ tl soola
  • ½ tl purustatud musta pipart
  • ¼ tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 120 ml vett
  • 200 ml tummisemat taimset koort (nt. Planti kaerakoor, Alpro sojakoor või tee ise taimne koor)

+ kartulipudru retsepti leiad SIIT!

Valmistamine:

Koori sibulad, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Aja pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa sibulaviilud. Prae paar minutit. Lisa sool, pipar ja muskaatpähkel. Prae veel mõned minutid, kuni sibul on pruunikam. Lisa vesi ja lase minutike podiseda. Nüüd lisa taimne koor ja lase veel 5 - 7 minutit kõrgemal kuumusel podiseda. Serveeri.