24. nov 2015

Seitani steigid (gluteenijahust)


Kui mõni inimene unistab gluteenivabast koogist, siis mina olen aastaid unistanud gluteenijahust. Kui ligi 9 aastat tagasi taimetoitlaseks hakkasin, lugesin netist imelugusid, mida kõike selle maagilise jahuga korda saata annab. Sel ajal seda loomulikult Eestis müügil ei olnud. Nii-et tuli käised üles käärida ja ise nullist seitanit ehk nisugluteeni valmistada. Ka siin lehel on sellisel viisil seitani valmistamise õpetus. See on mind aastaid truult teeninud ja kindlasti kasutan antud varianti mõnikord ka tulevikus. Aga meeletult teretulnud on spetsiaalse seitanijahu müügiletulek! Esiteks ei pea enam ise jahust tärklist välja pesema ja teiseks saab seitanit ka seestpoolt paremini maitsestada.



Ma ikka imestan, kuidas isegi lihasööjana ei olnud ma üldse suur sardellide või lihakäntsakate fänn, aga taimses kuues söön neid suurima hea meelega. Vahel ikka tuleb isu mõne vana tuttava toidu järele ja neid kõiki saab väga edukalt taimsena valmistada. See steik on üks eriti mõnus talvine amps. Eile sadaski laia lund ja meie sõime seda mahlast käntsakat koos koduste ahjufriikate, seitani keeduleemest tehtud koorese sibulakastme ja pohlamoosiga. Tõeline elamus. Kindlasti on see ka suvel grillil hea.

Steigid valmivad ise väga lihtsalt. Segad kuivained vedelikuga, vormid pätsikese ja lased natuke seista. Siis lõikad neljaks tükiks ja keedad neid maitsestatud vees, kuni teed palju tahkemaks muutuvad. Seejärel praed krõbedaks ja naudid. Antud retseptiga on kindlasti ka mängimisruumi. Soovi korral saad lisada veel endale meeldivaid maitseaineid või teha sellest hoopis muu kujuga muu toit. Näiteks lõikad ribadeks ja teed hoopis kastme. Või sööd neid steike burgeri vahel...mmm....


Kust siis seda imelist jahu osta? Baltimaades on ju nüüd avatud imeline VEGGO Shop, millel on ka oma Eesti pood olemas. Võib-olla oled lugenud seda postitust, kus testin erinevaid Veggo tooteid. Neilt saab mugavalt neti teel kaupa endale otse koju tellida. Kas siis täitsa ukseni või lähimasse pakipunkti. Tõepoolest, ka väga paljudesse väikestesse asulatesse. Saatmine on soodne ja pakk jõuab kohale juba järgmisel päeval. Kas pole tore? Ka see sama seitanijahu on seal müügil. Tore fakt on veel see, et antud jahu maksab 1,99 eurot ja sellest pakist saab valmistada vähemalt kaheksa suurt steiki. Ehk siis vähem kui kahe euro eest kaheksa suurt steiki. Pole paha! Lisaks sisaldab 100 g seitanijahu 75 grammi valku! Mina kavatsen kindlasti varsti uue tellimuse sisse anda. Maitsvat katsetamist :)

Valmistamisaeg: 15 minutit aktiivset, 40 minutit passiivset. Kokku: ligi tund.

Kogus: 4 suurt steiki

Koostis:

Seitan:

  • 165 g seitanijahu (avastasin, et ka Maksimarketis on gluteeni müüa, Gemo Spice "Gluteen" ja suuremas koguses saab seitanijahu ehk gluteenijahu soodsalt osta ka Gemossist)
  • (3 sl maitsepärmi) 
  • 1 sl paprikapulbrit
  • ½ tl soola
  • 180 ml külma vett
  • 2 sl sojakastet

Keetmiseks:

  • 1200 ml vett
  • 3 loorberilehte



Valmistamine:

Vispelda seitanijahu maitsepärmi, paprikapulbri ja soolaga läbi. Sega külm vesi sojakastmega läbi ja lisa see seitanijahule. Sega ja vormi pätsike. Sõtku minutike, et gluteen saaks aktiveeruda. Lase pätsikesel mõni minut seista. Seejärel sõtku pätsike veel korraks läbi ja litsu laiemaks paksuks pannkoogiks. Lõika "pannkook" neljaks ja mudi igat nelikut veel natuke õhemaks.

Pane vesi koos loorberilehtedega keema. Seejärel alanda kuumust, et vesi ainult õrnalt mullitaks, mitte ei keeks suure hooga. See on seitani keetmisel oluline, sest siis jääb tekstuur tihkem ja parem. Aseta steigid vette ja kata pott kaanega, jättes väikese pilu. Lase seitanil 30 - 40 minutit vaikselt podiseda, kuni see on natuke tugevam. Vahepeal vaata, et vesi liiga tugevalt ei keeks. Vajadusel alanda kuumust, et vedelik ainult õrnalt mullitaks. Seejärel kurna ja pressi igast steigist üleliigne vedelik välja. Keetmisleemest saad näiteks väga maitsva kastme valmistada. Mina tegin nii: praadisin sibulat, valasin peale keetmisleeme ja lisasin paar supilusikatäit taimset koort.

Aja pann kuumaks ja vala sinna piisavalt õli. Prae steigid mõlemalt poolt kuldpruuniks ja krõbedaks. Nüüd aseta steigid kaussi, vala neile peale 2 - 3 supilusikatäit sojakastet, kata kauss taldrikuga ja raputa natuke, et steigid ilusasti sojakastmega kokku saaks. Maitse ja lisa vajadusel veel sojakastet, sest steigid peavad maitsekad saama. Serveeri.