30. sept 2013

Ahjusibulad kreemja seene-sidrunitäidisega

See retsept sündis "Sööme ära" kampaania raames ning kuna praegu on täies hoos sibulanädal, siis tuleb siit ka üks korralik sibularetsept. Seekord on sibul lausa täies hiilguses pearoa rollis. Esimest korda proovisin täidetud sibulaid teha juba paar aastat tagasi jõulude ajal. Koos emaga vaaritasime väga maitsvad jõulutoidud valmis ning need sibulad olid kindlasti suureks hitiks.




Seekord sai nende täidis aga kuidagi eriti hea. Kreemjas ning mõnusa sidrunimekiga. Taas figureerib siin minu suur-suur lemmik, päevalilleseemnekreem. Siin teeb see kreem täidise kuidagi "munaseks" ja toekaks. Võib-olla paneb ka kulme kergitama üks koostisosa, milleks on rosinad. Ma ütlen ausalt, et isegi kui see tundub veider, sobivad rosinad siia lihtsalt suurepäraselt. Kes aga üldse rosinaid ei salli, saab need alati ära jätta. Nagu ikka retseptidega, neid saab alati kohandada.

Selle toidu valmistamiseks tasub natuke rohkem aega varuda, kuskil poolteist tundi, aga tulemus on seda väärt! Tõeliselt mõnus vaheldus oli sellist taimset pearooga süüa, midagi hoopis teistmoodi.

8 täidetud sibulat
  • 8 sibulat (näiteks 4 punast ja 4 tavalist)
  • 250 g šampinjone
  • 2 ümmargust sidruniviilu koos koorega
  • 2 peotäit rosinaid (leota kuumas vees mõned minutid)
  • paar spl sidrunimahla
  • soola ja pipart vastavalt maitsele
  • natuke õli

Kreem:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid (leota vähemalt 2 tundi või keeda 15 minutit ning kurna)
  • 150 ml vett
  • kimp värsket tilli

Aja suures potis vesi keema ning lisa koos koorega sibulad. Keeda umbes 15 minutit, kuni sibulad peaaegu pehmed. Tõsta sibulad vahukulbiga sõelale ning loputa külma veega üle. Lõika sibula otsad ära ning eemalda koor. Nüüd õõnesta väikese sakilise või väga terava noaga sibulatel sisud välja, nii-et alles jääb umbes 2 kihti sibulat. Kui sibula põhja tekib auk, lõika järelejäänud sibulasüdamikest väike viiluke ning aseta sibula põhja. Lao sibulad õliga määritud ahjuvormi või -plaadile ja jäta ootele, kuni täidist valmistad. 



Võta 2 järelejäänud sibulasüdamikku (ülejäänud südamikke saad kasutada kastmetes, suppides, taimsetes pasteetides), haki peeneks (ettevaatust - libe!) ning prae pannil kuumas õlis klaasjaks. Lisa peeneks hakitud šampinjonid. Prae, kuni seentest on vesi välja kuumutatud. Lisa hakitud sidruniviilud ning vastavalt maitsele soola ja pipart. Valmista kreem: sega leotatud või keedetud ning kurnatud päevalilleseemned vee ja värske tilliga läbi. Püreesta saumiksriga ühtlaseks kreemiks. Lisa kreem ja leotatud ning kurnatud rosinad pannil praadivatele seentele. Sega hoolikalt ning viimistle veel maitset vajadusel natukese soolaga. 

Võta teelusikas ning täida kõik sibulad. Pintselda kõik sibulad külgedelt natukese õliga ning küpseta 200 C juures 35 minutit. Serveeri näiteks kartulipudru ja kastmega või hoopis riisi, tatra või salatiga.




2 kommentaari :

  1. Tegin neid sibulaid (said maitsvad) ja alguses tundus, et paar sibulat ja täidis, mis see ära ei ole, aga võta näpust - korralik töö nagu sissejuhatuses öeldud on! Aitäh jagamast!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et katsetasid ja et maitses, Eva!! :)

      Kustuta