22. nov 2016

Kõrvitsapuding


Mu ema saatis mulle kõige ilusama isekasvatatud muskaatkõrvitsa. See oli oma õrna viljaliha ja magusa maitsega juba toorelt nii hea, et näksisin seda algul niisama. Seejärel pistsin kõrvitsa koos teiste köögiviljadega ahju ja valmistasin sellest ühe kreemja kõrvitsapüreesupi. Peale seda oli aeg magustoidu käes. Valmis üks kohev ja hõrk kõrvitsapuding, mis on õrna sidruni- ja kaneelimekiga. Pealegi on sellel nii ilus oranž värv! Ma luban, et see valmib väga lihtsalt. Kindlasti tasub kasutada õiget kookospiima, siis on tulemus just see, mis vaja.


Mis veel uudist? Minu kirjastus andis mulle reedel teada, et mu esimesest kokaraamatust "Kodused ja maitsvad taimetoidud" tehakse kordustrükk! See oli väga ootamatu ja suurepärane uudis. Huvilised lihtsalt nõudvat seda kogu aeg poodidest. Ka mulle on sellel teemal regulaarselt kirju tulnud. Kogu aeg mõtlesin, et nii vana raamat (2012) ja vaevalt, et kordustrükk tuleb, aga näed. Nii tore, aitäh teile, kes selle raamatu vastu on jätkuvalt ja pidevalt huvi tundnud. Ühesõnaga andis Varrak mulle mõned päevad, et võimalikud uuendused ja parandused teha, sest kui kõik läheb hästi, on raamat juba enne jõule poelettidel. Pole vist vaja mainida, et ma olen terve nädalavahetuse nagu maniakk kokanud. Põnev oli ajas tagasi reisida ja jälle põhjalikult enda esimest suurt tööd lähemalt vaadata.


Mis ma avastasin? Selles raamatus on hästi palju lihtsaid köögiviljaretsepte. Kaalikad, peedid ja kapsad on au sees. See on ju tore, sest need kõik on kodumaised ja soodsad. Lisaks - väga paljud retseptid on õlivabad! Samuti ei ole peaagu üldse kasutatud mõnda spetstoodet. See kõik ei olnud mul tol korral taotluslik. Lihtsalt nii ma kokkasin ja sellised need retseptid said.
Tõepoolest väga palju häid retsepe, lausa 100 tükki! Tore oli oma vanu lemmikuid uuesti kohata. Nii-et mõni foto sai välja vahetatud ja üks retsept lisatud ja paar parandust tehtud. On oodata värskendatud, aga vana head raamatut! Lisaks on mul infot, et minu neljas kokaraamat "Taimsed õhtusöögid" peaks ka varsti läbi müüma. Kes ees, see raamatuomanik :)

Ma loodan, et teie nädal on siiani toredalt läinud. Minge vaadake kindlasti Hacksaw Ridge'i, kui te seda veel teinud pole. Ma nutsin selle filma ajal korduvalt, sest see oli lihtsalt nii hea ja pealegi tõsielul põhinev. Ja peale filmi tehke seda mõnusat pudingut :)


Valmistamisaeg: 15 - 20 minutit

Kogus: neljale

PS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Kui kasutad kookospiimasid, siis enne selle toidu valmistamist hoia kookospiimapurki üleöö külmkapis.

  • ½ kg kõrvitsa viljaliha (muskaatkõrvits on parim)
  • 120 ml vett
  • 4 sl suhkrut
  • ½ sl sidrunimahla
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • ¼ tl jahvatatud kaneeli
  • 400 g purk Santa Maria kookospiima (lillas purgis) või pakk kaeravahukoort

Valmistamine:

Lõika kõrvits kuubikuteks ja pane koos vee ja suhkruga keema. Lase umbes 10 - 15 minutit keeda, kuni kõrvits on pehme. Kurna üleliigne vedelik. Lisa sidrunimahl, sidrunikoor ja kaneel. Sega ning purusta kõik ühtlaseks püreeks. Jahuta püree täiesti maha. Võta kookospiimapurk külmikust välja ja keera tagurpidi. Tee avajaga lahti ja vala üleliigne vedelik ära. Kaabi purgi põhja jäänud paks kookoskreem välja. Vahusta kookoskreem või kaeravahukoor koos kõrvitsapüreega ühtlaseks kreemiks. Jaga puding kausikestesse. Võid serveerida kohe, aga parim on see magustoit siis, kui saab paar tundi või üleöö külmas seista. Soovi korral kaunista natukese taimse vahukoore ja sidrunikoorega.