6. mai 2016

Kartuli ja porgandi juust


Ma olen kartulijuustust juba ammu kuulnud. Iga kord mõtlesin, et see nüüd küll midagi väga erilist olla ei saa. Kartulist kreemjas ja veniv juustukaste? Vaevalt. Aga millegipärast tekkis mul tuhin see lõpuks järgi proovida. Võtsin ette selle retsepti ja asusin köögivilju koorima. Lõpptulemus oli nii-nii maitsev! 


Nuputasin, et kuidas saab siis kahest köögiviljast ja mõnest lisandist nii mõnusalt veniv ja kreemjas ja siidine juustukaste tulla. Eks vast ikka tänu kartuli tärklisesisaldusele. Arvan, et see on võti, miks kastmele jääb just juustune tekstuur. Juustuse maitse annab siin maitsepärm. Seda imelist kastet olen ma seganud nii pasta sisse, lisanud tortilla vahele ja serveerinud dipikastmena küüslauguleibade juurde. Toimib hästi nii kuumalt kui külmalt. Kindlasti sobib ka pitsa ja lasanje peale. Postituse lõppu olen kirjutanud ka variandid, millisena maitseb juust siis, kui ei kasuta maitsepärmi või õli. Aga enne soovitan ülisoojalt see originaal järgi proovida!

Kuna see retsept on nii suurepärane, siis ma lihtsalt pidin selle oma blogisse tõlkima ja kohandama. Rõõmu peab jagama! Loodan, et leiate sellest sama palju rõõmu ja naudite kartulist ja porgandist tehtud dekadentlikult maitsevat juustukastet igas olekus.


Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: neljale-kuuele

Koostis:


  • 300 g kartulikuubikuid (toorest, kooritud kartulist)
  • 150 g porgandikuubikuid (toorest, kooritud porgandist)
  • 8 sl / 30 g maitsepärmi (minu lemmik on Bon Soya, müügil Prismas, Kaubamajas ja ökopoodides)
  • 120 ml külma vett
  • 1 ½ tl soola
  • 80 ml rafineeritud oliiviõli (sest peab olema neutraalne maitse)
  • 1 tl valge veini äädikat, õunaäädikat või sidrunimahla

Valmistamine:

Keeda kartulikuubikud ja porgandikuubikud ühes potis rohkes vees pehmeks (umbes 15 minutit). Kurna ja vala kannmikserisse (sellega saab kaste kõige kreemjam). Lisa maitsepärm, vesi, sool, äädikas või sidrunimahl ja rafineeritud oliiviõli. Blenderda minut-paar, kuni kaste on kreemjas. Kasuta soojalt või jahuta maha (jahtudes kaste ka pakseneb). Säilib külmkapis 2-3 päeva.

Kui valmistad kastme ilma õli lisamata, jääb selle värvus oranžim ja tuhmim. Maitse on hea, aga natuke porgandisem.

Kui sul ei ole maitsepärmi, siis jääb kastme tekstuur sama hea, aga maitse ei ole nii sügav ja juustune, vaid lihtsalt soolakas.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar