29. aug 2017

Trühvlitort (ainult 4 koostisosa, küpsetamata)


Selle imelise tordi näol on tegelikult tegemist juba õige vana retseptiga. Pärit on see minu kokaraamatust "Taimsed magustoidud". Üldjuhul ma raamaturetsepte blogis ei jaga, aga kuna ma olen seda suurepärast maiust ka juba niikuinii Terevisioonis valmistanud ja pealegi on esimene september lähenemas, kulub ühe maailma lihtsaima tordi retsept alati ära!

Ma olen seda tordikest nii-nii palju viimastel aastatel teinud. Küll sünnipäevadeks, küll teisteks pidustusteks. Eriti mõnus on see, et tort valmib ilma ahjuta ja väga vähese vaevaga. Vaja läheb sul ainult neli koostisosa. Tavalised digestiivküpsised saad soovikorral asendada ükskõik milliste gluteenivabade küpsistega. Katsetada võib ka erinevate taimsete piimadega, aga olen avastanud, et parim ja rammusaim on siin ikkagi kookospiim. Taimne tume šokolaad tähendab seda, et see ei sisalda piima ega muud loomset. Minu lemmikud on näiteks Pergale tumedad šokolaadid. Ka erinevad tumedad küpsetusšokolaadid ja šokolaadinööbid sobivad hästi. Taimne margariin on näiteks Voimix või tumesinine Keiju, aga ka mõned oliiviõlibaasil ökomargariinid. Kookosrasv toimib margariini asemel samuti suurepäraselt.

Ise ka ei usu, et august kohe otsas on. Aeg lendab nii kiiresti ja tuletab sellega meelde, et kõige tähtsam on hetki püüda. Kui kõik on hästi, tuleb seda lihtsalt kogu südamest nautida ja see tunne endale talletada, et see ka edaspidi jõudu annaks. Täna oli üks hästi pikk ja tegus ja tore päev, kus kokkasin oma uue kokaraamatu jaoks retsepte, sõime pastat suurepärase kodutomatikastme ja selle võrratu kartuli ja porgandi juustuga ning panime emaga vürtsikat aasiapärast tomatihoidist purkidesse. Ääretult mõnus hilissuvine päev!

Aga nüüd selle imelihtsa retsepti juurde!

Kogus: 24 cm läbimõõduga ümmargune koogivorm (12 koogitükki)
Valmistamisaeg: 15 minutit pluss koogi tahenemise aeg 

Küpsisepõhi: 

  • 200 g digestiivküpsiseid või gluteenivabu küpsiseid
  • 100 g taimset margariini või kookosrasva

Trühvlikate: 

  • 400 g tumedat taimset šokolaadi (nt. Pergale, Laima või Bitter)
  • 400 g purk kookospiima (või mõnda muud taimset piima või koort) 

(soovi korral lisa šokolaadikattesse ka supilusikatäis kanget alkoholi, näiteks rummi või Metaxat)

Valmistamine:

Tee küpsised puruks. Seda saab teha näiteks köögikombainiga või aseta küpsised kilekotti ning mudi ja peksa mõnuga tainarulliga või mõne muu vahendiga. Sulata margariin ja sega küpsisepuruga läbi. Määri 24 sentimeetrise läbimõõduga ümmargune koogivorm õliga. Aseta vormi põhja ümmargune küpsetuspaber (lõika vormi järgi välja). Vala küpsise-margariinisegu koogivormi ja suru kätega põhja. Aseta küpsisepõhi külmkappi kuni trühvlikatet valmistad. Selleks aseta šokolaaditükid kaussi. Aja piim keema ja vala keev piim šokolaadile. Lisa kange alkohol ja sega, kuni šokolaad on sulanud ja tekib ühtlane kreem. Lase kreemil toatemperatuurile jahtuda. Võta küpsisepõhi külmikust välja ja vala šokolaadikreem küpsisepõhjale. Hoia torti üleöö külmkapis, et šokolaadikreem saaks taheneda.