23. veebr 2013

Unelmate šokolaaditort (küpsetamata)


Kuigi ma ei ole tegelikult eriti magusasõber ja ampsan alati pigem midagi soolast, siis oma selle aasta sünnipäeval tahtsin ma magustoiduks midagi väga erilist pakkuda. Sain selle tordi jaoks inspiratsiooni oma sõbralt, kes ühes Norra fjordiäärses hotellis kokana töötab ja sarnast torti sealses lõunalauas pakkus. Kohe, kui ma seda nägin, olin ma kindel, et seda ma pean kindlasti proovima. Kindel soov oli mul lisada siia tordi sisse ka kamaluga kirsse ja see oli väga hea mõte. Tegelikult on sellel tordil ju tohutult variatsoone. Näiteks võib vahukoore teha ilma kakaopulbrita ja lisada hoopis vanilli. Saab ilusa valge vahukooretordi, mille sisse sobivad imehästi ka näiteks värsked maasikad. Või katsetada hoopis mango- või astelpajupüreega ja teha kaunis kollane tort.

Ja nüüd väga tähtsa osa juurde - see tort sisaldab ühte geniaalset komponenti. Nimelt kookosvahukoort, mis on lihtsalt võrratu maitse ja konsistentsiga ning koguseliselt saab seda paras ports. See imeline leid leevendab minu kurbust, et hetkel ei müüda enam Eesti poelettidel taimset vahukoor ja vaniljekreemi, mida muidu usinasti küpsetamisel kasutasin. Kookosvahukoore põhimõte on ülimalt lihtne - osta purk kookospiima, jahuta see külmikus maha, keera purk tagurpidi, tee avajaga lahti, vala vedel osa ära ja vahusta järelejäänud paks kookoskreem tuhksuhkru ja endale meeldivate lisanditega ning saad võrratu vahukoore, mis sobib igale poole. Järelejäänud äravalatud kookosvedelikku saad kasutada mõne teise roa või  näiteks kokteili tegemisel.

Aga asume nüüd retsepti juurde. Kuigi varased küsijad on retsepti robustsel kujul juba kätte saanud, siis nüüd on aeg see ka natuke korrektsemalt kirja panna. Ehk pole veel hilja ja see tort leiab oma koha näiteks teie vabariigi aastapäeva või hoopis naistepäeva laual. Igatahes on see ääretult sobilik tort pidulikule lauale, ükskõik, milline sündmus. Kuigi tuleb tunnistada, et mina sööksin seda vist igal argipäeval :)


26 cm läbimõõduga tort

PS! Tundub, et Santa Maria on oma kookospiima koostist muutnud, sest vahustamiseks mõeldud kreem ei eraldu enam nii hästi ja vahukoor ei pruugi õnnestuda. Kui nii peaks juhtuma, saab selle asemel edukalt kasutada kaeravahukoort.

Põhi:

  • 300 g digestiivküpsiseid või gluteenivabu küpsiseid
  • 150 g taimset margariini või natuke kookosrasva

Tee küpsised puruks. Seda saab teha näiteks köögikombainiga või aseta küpsised väikesesse kilekotti ning mudi ja peksa mõnuga tainarulliga või mõne muu vahendiga. Sulata margariin ja sega küpsisepuruga läbi. Määri ümmargune koogivorm õli või margariiniga ning aseta vormi põhja ümmargune küpsetuspaber (mina lõikasin vormi järgi välja). Vala margariiniga läbi segatud küpsisepuru koogivormi põhja ja pressi kätega ühtlaselt laiali. Kata vorm toidukilega ja aseta vähemalt pooleks tunniks külmkappi.

Kate:

  • 2 x 400 g purk Santa Maria kookospiima (seisnud külmikus vähemalt üleöö) või kolm pakki kaeravahukoort
  • 3 - 4 sl tuhksuhkrut
  • 3 sl kakaopulbrit
  • 200 g tumedat vegan šokolaadi (nt. Pergale või Laima või Bitter)
  • 1 pakike torditarretise pulbrit (RUF) või 1 tl agar-agari pulbrit
  • purk kivideta kirsse
  • purustatud mandleid

Sulata šokolaad veevannil ning jäta toatemperatuurile jahtuma. Samal ajal võta maha jahutatud kookospiimapurgid külmikust välja, keera tagurpidi ning tee avajaga lahti. Vala vedel osa pealt ära. Kaabi lusikaga paks kookoskreem purkide põhjast sügavamasse suuremasse kausi. Lisa tuhksuhkur ja kakaopulber ning vahusta miksriga kohevaks. Lisa toatemperatuurini maha jahtunud sulašokolaad ja mõne supilusikatäie veega korraks keema aetud ja läbi mikserdatud tarretise- või agar-agaripulber (mina mikserdasin agari-veesegu veel eraldi läbi enne) ning vahusta kogu kraam veel korralikult läbi.

Võta jahtunud koogipõhi külmikust välja ja aseta sellele kurnatud kirsid. Lisa ka paar supilusikatäit kirsimahla põhja niisutamiseks. Seejärel kaabi lusika või spaatliga kausist kogu vahukoor koogipõhja peale ja silu laiali. Raputa peale veel purustatud mandlid ning aseta kook (kata toidukilega) ööks või päevaks külmkappi tahenema. Kook on võrratult mahlane ja maitsev ka päev-paar peale valmistamist.