17. veebr 2014

Mahlane kihiline köögiviljasalat (kasukas)


Ühe korraliku taimse salati retsept kulub alati marjaks ära. See värvikirev kasukas sai tõeliselt maitsev ja mahlane ning juba mõtlemine sellele tekitab isu seda uuesti valmistada. Minu ema on alati kasukat sarnaselt valmistanud ja see oli ka suureks inspiratsiooniks antud retsepti tegemisel. On rõõm seda retsepti ka teiega jagada, et kõigil, kellel selle klassikalise maitse isu on, saavad seda vegan versioonis valmistada. Üks lemmikuid pühadetoite on see kindlasti!

Kogus: 4 - 6 inimesele

Köögiviljakihid:

  • 175 g peeneks hakitud sibulaid
  • 2 spl äädikat
  • 3 spl pruuni suhkrut
  • 180 ml kuuma vett
  • 200 g peeneks hakitud marineeritud kurki
  • 500 g keedetud ja riivitud porgandeid, jahutatud
  • 300 g keedetud ja riivitud kartuleid, jahutatud
  • 560 g keedetud ja riivitud peeti, jahutatud

Majoneesikaste:

  • 700 g taimset majoneesi (mina valmistan majoneesi ise selle retsepti järgi)
  • 2 spl mahedat sinepit
  • soola ja jahvatatud musta pipart vastavalt maitsele

Tofukiht:

  • 2 spl õli
  • 300 g tofut (pudistatud)
  • ½ tl kurkumit
  • vastavalt maitsele soola
  • jahvatatud musta pipart vastavalt maitsele
  • 3 spl taimset koort
  • 2 tl mahedat sinepit

Sega väiksemas kausis kokku hakitud sibulad, äädikas, suhkur ja kuum vesi. Jäta sibulad külmkappi vähemalt 20-minutiks marineeruma. Majoneesikastme jaoks sega kokku majonees koos maheda sinepi ja natukese soola ning pipraga. Tofukihi jaoks kuumuta pannil paar supilusikatäit õli. Lisa sinna pudistatud tofu koos kurkumi, soola, pipra, taimse koore ja maheda sinepiga. Sega ja prae paar minutit. Eemalda kuumus ja jahuta tofukiht maha. 

Nüüd on kõik valmis selleks, et kasukat kokku hakata panama. Võta suur kauss (soovitatavalt läbipaistev, et oleksid näha ilusad kihid). Pane kausi põhja paar supilusikatäit marineeritud sibulaid. Siis lisa mõni supilusikatäis hakitud marineeritud kurke. Nüüd lisa natuke riivitud kartuleid ja sapsuta neile peale natuke soola. Nüüd lisa paras ports majoneesikastet. Seejärel lisa porgandikiht ja siis peedikiht. Sapsuta neile peale taas natuke soola. Nüüd lisa taas majoneesikiht ja sibulakiht. Jätka sama protseduuri, kuni köögiviljad on otsas. Ära unusta vahepeal natuke soola lisada. Kõige peale lisa tofukiht, mis asendab siin suurepäraselt keedetud mune. 

Jäta salat vähemalt paariks tunniks või üle öö külmkappi tahenema. Salati saad valmistada ka väikestesse kaussidesse ühe suure asemel.