25. veebr 2014

Küpseoad tomatikastmes

Eile käisin võrratul kevadisel jooksul. Õhtupäike kuldas lumest sulanud niite ja SOE tuul paitas põski. Olen küll südatalvel sündinud, aga ikkagi ei jõua alati kevadet ära oodata. Täiesti kaifin iga hommik seda, et päike on kõrgel ja tuba valgust täis ning õhtud järjest valgemad. Vahel näitab aga ilm veel hambaid ning selleks, et päris sooja kevadeni vastu pidada, pakun ühe väga kosutava, soojendava ja toitva roa retsepti. Need küpseoad said nii head, et minu isa võttis kohe mitu portsu ja olen seda oarooga hiljem korduvalt uuesti valmistanud. Toit on ikka hoopis teise maitse ja tekstuuriga, kui ta on pärast pannil hautamist veel mõneks ajaks ahju küpsema pandud. Eriti tomatikastmes road. Serveeri näiteks pasta, riisi, kartuli või tatra kõrvale. 



6 - 8 inimesele

  • 4 sl õli
  • 3 sibulat
  • 2 ½ tl soola
  • näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
  • 3 tl paprikapulbrit
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • 400 g külmutatud rohelisi aedube
  • 450 g külmutatud kollaseid aedube
  • 120 ml vett
  • 400 g valgeid purgiube
  • 400 g punaseid purgiube
  • 500 g tomatipastat
  • 375 ml tomatimahla

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Kuumuta suure vokkpanni peal või paksema põhjaga potis õli. Lisa kooritud ja viilutatud sibulad, sool ja pipar. Prae, kuni sibulad on kergelt kuldpruunid. Lisa paprikapulber ja pruun suhkur. Prae paar minutit, kuni suhkur on sulanud. Lisa rohelised ja kollased aedoad. Prae paar minutit ja lisa vett. Lase ubadel umbes 10 minutit podiseda. Seejärel lisa kurnatud ja loputatud valged ja punased purgioad koos tomatipasta ja tomatimahlaga. Sega ning lase veel 10 - 15 minutit podiseda. Nüüd määri sügavam ahjuvorm õliga kokku ning vala kogu pannil valminud kupatus ahjuvormi. Küpseta ube 200-kraadi juures 45-minutit. Soovi korral kaunista värske maitserohelisega.

3 kommentaari :

  1. Proovisin seda, kuna ülearu suur ubade austaja pole, siis panin šampinjone ka lisaks. Tuli väga hea! :)
    Jään uusi huvitavaid retsepte ootama!
    Hele-Mai

    VastaKustuta
  2. Proovisin retsepti, oli ok. Õige vungi sai söök siis, kui lisasin ka ühe tšillikauna - väga meeldis!

    VastaKustuta