20. nov 2013

Praekapsa-tofupirukas

Ma olen aastaid suur praekapsafänn olnud. Kui ma aga 7 aastat tagasi loomsest toidust loobusin, pidin poes tihti pika ninaga jääma, kuna kõik praekapsad sisaldasid searasva. Nüüd avastasin aga enda suureks rõõmuks, et Põltsamaa Felixil on porgandiga praekapas, mis on tehtud taimeõliga. Peal on isegi tore märge „Sobib taimetoitlastele“. Kapsas ise on väga maitsev, nii-et esimese hooga sõin seda lausa otse purgist. Seejärel otsustasin aga korraliku praekapsapiruka küpsetada, mis on mõnusalt rammus ja jõuluhõnguline. Praetud tofukuubikud ja krehvtine kapsas sobivad siin lihtsalt võrratult. Ideaalne jõuluaja suupoolis!




28 cm läbimõõduga ümmargune pirukas
  •       500 g vegan ehk taimset lehttainast (nt.“Säästu“)
  •       paar spl õli
  •      250 g kõva tofut
  •      1 spl paprikapulbrit
  •      1 purk Põltsamaa Felixi praekapsast porgandiga (520 g)
  •      5 spl Alpro sojakoort (võib ka ära jätta)

Tõsta tainas mõned tunnid enne kokkamist sügavkülmast tavalisse külmkappi, et see saaks piisavalt sulada ning oleks mugavam töödelda. Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema ning valmista täidis. Selleks kuumuta pannil paar supilusikatäit õli, lisa kuubikuteks lõigatud tofu (mina kasutasin köömnetofut) ja prae, kuni tofukuubikud on kuldpruunid. Lisa paprikapulber, sega ning prae veel umbes pool minutit. Seejärel lisa praekapsas ja soovi korral sojakoor. Sega kõik korralikult läbi ning prae paar minutit, kuni vedelikku on natuke vähemaks jäänud. Määri 28 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv koogivorm õliga. Lõika lehttainas pooleks ning rulli jahusel pinnal mõlemad tainaruudud natuke õhemaks. Aseta üks tainaruut koogivormi põhja ning näpista ääred ümaramaks. Lisa kogu täidis. Nüüd aseta teine tainaruut kõige peale ning näpista alumise ja ülemise taina ääred kokku ja silu ääri natuke ümaramaks. Torka kahvliga pirukasse mõned augud. Küpseta 200 kraadi juures umbes pool tundi või kuni pealt kuldpruun. Lase enne lahtilõikamist ja serveerimist natuke jahtuda.

4 kommentaari :

  1. Oeh, need hõrgutavad küpsetised konkreetselt segavad mu sessi. Ei saa enne oma tänase tähtajaga esseed kirjutada, kui olen selle piruka ahju saanud. Mis seal ikka, poodi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haha, minu vabandused! Aga see-eest pirukat mõnus essee kõrvale mugida :)

      Kustuta
  2. Oi, tõesti, see kapsas on lihtsalt ülimaitsev! Olin ka suur praekapsa fänn, aga viimastel aastatel pole seda enam söönud. Mõtlesin homme seda pirukat teha, aga sõin pool purki lihtsalt niisama ära ja pean homme uue purgi järele minema (praegu on muuseas Konsumites jt ETK poodidest väga hea hinnaga). Aga mõtlesin teha pehme tofuga, see on viimasel ajal meelepärasem. Aga retsept tundub muidugi taaskord supermaitsev ja superlihtne :) Marie

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore, et Sulle ka see kapsas maitses, Marie! Ja pehme tofuga on saab ka kindlasti väga maitsev!

      Kustuta