Ma olen aastaid suur praekapsafänn olnud. Kui ma aga
7 aastat tagasi loomsest toidust loobusin, pidin poes tihti pika ninaga jääma,
kuna kõik praekapsad sisaldasid searasva. Nüüd avastasin aga enda suureks
rõõmuks, et Põltsamaa Felixil on porgandiga praekapas, mis on tehtud
taimeõliga. Peal on isegi tore märge „Sobib taimetoitlastele“. Kapsas ise on
väga maitsev, nii-et esimese hooga sõin seda lausa otse purgist. Seejärel
otsustasin aga korraliku praekapsapiruka küpsetada, mis on mõnusalt rammus ja
jõuluhõnguline. Praetud tofukuubikud ja krehvtine kapsas sobivad siin lihtsalt
võrratult. Ideaalne jõuluaja suupoolis!
28
cm läbimõõduga ümmargune pirukas
- 500 g vegan ehk taimset lehttainast (nt.“Säästu“)
- paar spl õli
- 250 g kõva tofut
- 1 spl paprikapulbrit
- 1 purk Põltsamaa Felixi praekapsast porgandiga (520 g)
- 5 spl Alpro sojakoort (võib ka ära jätta)
Tõsta tainas mõned tunnid enne kokkamist
sügavkülmast tavalisse külmkappi, et see saaks piisavalt sulada ning oleks
mugavam töödelda. Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema ning valmista täidis.
Selleks kuumuta pannil paar supilusikatäit õli, lisa kuubikuteks lõigatud tofu
(mina kasutasin köömnetofut) ja prae, kuni tofukuubikud on kuldpruunid. Lisa paprikapulber,
sega ning prae veel umbes pool minutit. Seejärel lisa praekapsas ja soovi
korral sojakoor. Sega kõik korralikult läbi ning prae paar minutit, kuni
vedelikku on natuke vähemaks jäänud. Määri 28 cm läbimõõduga ümmargune lahtikäiv
koogivorm õliga. Lõika lehttainas pooleks ning rulli jahusel pinnal mõlemad
tainaruudud natuke õhemaks. Aseta üks tainaruut koogivormi põhja ning näpista
ääred ümaramaks. Lisa kogu täidis. Nüüd aseta teine tainaruut kõige peale ning
näpista alumise ja ülemise taina ääred kokku ja silu ääri natuke ümaramaks.
Torka kahvliga pirukasse mõned augud. Küpseta 200 kraadi juures umbes pool tundi või kuni pealt kuldpruun.
Lase enne lahtilõikamist ja serveerimist natuke jahtuda.