17. jaan 2015

Maapähkli-tomatikaste (ainult 4 koostisainet)


Maapähklivõid ei olegi ma vist kunagi poest ostnud. Ikka ise teinud, sest see on nii lihtne ja odav. Röstitud ja soolatud maapähklitest saab ka imelisi kastmeid valmistada. Nagu näiteks see apelsinimekiga maapähklikaste, mis sobib hästi värske salati ja grilltofuga. Ning loomulikult maapähkli-tomatikaste, mis valmib kahe minuti ja nelja koostisainega. Kastet saab ka koguseliselt päris palju, oma 800 milliliitrit. Säilitada saab seda edukalt külmas ning valada peaaegu kõige peale. Mina sõin seda näiteks kuskussi-maguskartulisalatiga.




Samuti sobis kaste hästi minu hommikuse tatrahelbepudru peale, eineleivade peale, kartuli kõrvale ja kuhu iganes veel. Kindlasti on see suurepärane ka taimse burgeri vahel. Sa lihtsalt pead seda kastet proovima! Ja kuid oled proovinud, anna siin kommentaarides teada, kuidas maitses ja millega seda sõid :)

Valmistamisaeg: 2 minutit

Kogus: 800 ml kastet

Koostis:

  • 200 g soolatud ja röstitud maapähkleid
  • 2 tomatit
  • 240 ml vett
  • ½  tl soola

Valmistamine:

Blenderda kõik koostisosad ühtlaselt kreemjaks kastmeks.





14 kommentaari :

  1. Kas tomatid peab ka ära koorima eelnevalt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jette, ei pea koorima. Ilma koorimata tuleb ka väga mõnus ja kreemjas kaste.

      Kustuta
  2. Tere Sandra! Suur aitäh selle kastme idee eest! Proovisin järgi ja väga lahe oli :) Panin teda hernepüreesupi sisse.
    Silvia

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, kui tore, et maitses ja hernesupiga sobis see kindlasti, Silvia!

      Kustuta
  3. Hakkasin ka suure õhinaga kreemjat kastet tegema, kuid kreemjat tulemust ei saavutanud. Kasutasin köögikombaini, kuid ka pärast 10.minutilist blenderdamist olid ikkagi väikesed maapähkli tükid sees, lootsin et tulemus jääb ikkagi tükivaba.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Marit, köögikombainiga pole ma ka kunagi vist midagi kreemjat saanud. Kõige kreemjam jääb kannmikseriga ja teisel kohal on saumikser. Aga selle tükisema kastme saad näiteks mõnes soojas toidus ära kasutada, nt.riisiroas või karris.

      Kustuta
    2. Minu köögikombain on just kõvasti võimasam ja annab alati parema tulemuse kui blender. Blenderis oleksin kindlasti veelgi kauem pidanud suristama. Võib-olla jah saumikser oleks parem variant olnud.

      Kustuta
    3. Nii imelik, mul on just üsna kehv blender, aga alati saab kreemjas. Äkki pähklid tahavad sellist kitsamat ruumala purustamiseks nagu blenderis?

      Kustuta
    4. Et see kaste tuleks kindlasti välja kreemjas, siis kõige loogilisem samm on esiteks maapähklid maapähklivõiks suristada ja alles siis lisada tomatid ja vesi ning seda segu suristada kuni kõik on ühtlane.

      Kustuta
    5. Minul jäi kaste kohe alguses väga kreemjas ja ei pidanud eelnevalt võiks tegema. Kui aga on natuke nõrgem köögitehnika, siis võib muidugi pähklid enne võiks teha või ostetud maapähklivõid kasutada.

      Kustuta
    6. Minul jäi kaste kohe alguses väga kreemjas ja ei pidanud eelnevalt võiks tegema. Kui aga on natuke nõrgem köögitehnika, siis võib muidugi pähklid enne võiks teha või ostetud maapähklivõid kasutada.

      Kustuta
  4. Üks mu uus lemmikutest,tänan

    VastaKustuta
  5. Mina ise ei ole vegan, kuid kuna mu poeg on, katsetan kõik huvitavad asjad ära. Maitsemeel on meil pojaga sarnane. Kuna me ise oleme vürtsiarmastajad, panin pärast meie ühist maitsmist ja hindamist asjale veel kaks tšillikauna sisse. Sai väga hea! See lihtsalt vihjeks neile, kes vürtsikamat armastavad. Retsept on muidugi ka iseenesest hea! Tänud!

    VastaKustuta