7. okt 2015

Praeriis küüslaugu, krõbeda tofu ja koorese tomatisalatiga


See toit meenutab mulle meie suve. Kui imeline see oli! Sama võrratu nagu suved lapsepõlves. Nii palju päikest, ujumist ja iga minuti nautimist. Meie tavaline suvepäev oli selline: ärkasime pärast kosutavat und oma metsatares, sõime väljas päikse käes toeka hommikusöögi, läksime metsajooksule imeilusate männimetsade vahel ja peale seda hüppasime järve ujuma. Loomulikult ei puudunud ka maitsvad suvised grillimised ja kohati päris metsikud peod. Ei saa mainimata jätta ka kogu seda lopsakat aiasaaki ja toredaid inimesi, kellega mõnusalt aega sai veedetud. Sügis on olnud aastaid minu lemmik aastaaeg. Aga üle väga pika aja mõtlen ma möödunud suvele väikese magusvalusa nukrusega. See oli tõepoolest eriline ja ma olen selle eest tänulik!

Tagasi selle roa juurde. Ma olen ennegi kirjutanud, et ma ei ole suurim riisifänn. Tavaliselt eelistan ma pastat, aga Basmati riis muutis minu jaoks olukorda. Kui kohev ja maitsev! Nagu väikesed mininuudlid. Me sõime suve jooksul väga palju Basmatit. Ma lihtsalt keetsin jälle portsu valmis ja serveerisin juurde köögivilju ja tomatisalatit. Selline koorene tomatisalat on ju paljude eestlaste lemmik juba lapsepõlvest. Kui tavaliselt on selle tegemiseks vaja hapukoort, siis mina kasutan hoopis taimset köögikoort või taimset majoneesi. Tulemus jääb super!

Ühel suvisel päeval valmistasin riisi koos krõbeda tofuga ja serveerisin juurde seda sama salatit. Perfektne! Järgmine kord seda rooga kokates panin ka retsepti kirja ning lasin fotoka käiku. Suvi või mitte, see toit rokib iga ilmaga. Pehme ja kohev riis, krõbe tofu ja hapukas koorene tomatisalat. Me peaaegu et hingasime selle toidu endale sisse. Nii lihtne aga nii eriline. Soovitan Sul seda esimesel võimalusel valmistada!


Valmistamisaeg: 10-15 minutit

Kogus: 3-4 inimesele

Koostis:

Praeriisi jaoks:

  • 250 g kõva tofut (kasutasin maitsestamata versiooni, Bon Soya)
  • 3 sl õli
  • 500 g keedetud (Basmati) riisi
  • 4 suurt küüslauguküünt
  • ½ tl soola
  • 3 sl sojakastet või tamarit

Tomatisalati jaoks:

  • 4 küpset tomatit või pakike kirsstomateid
  • ½  tl purustatud musta pipart
  • ¼ - ½ tl soola
  • 4-5 sl taimset koort (nt. Alpro Soya) või taimset majoneesi või tee koor ise

Valmistamine:

Kuivata tofu köögirätikuga, et suurem niiskus välja saada. Aja suurem pann kuumaks ja vala sinna õli. Lisa väikesed tofukuubikud ja prae neid mõni minut, kuni need on kuldpruunid ja krõbedad. Lisa keedetud riis ja prae veel paar minutit. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja sool. Prae minut. Lisa sojakaste või tamari ning prae veel minutike. Eemalda pann tulelt.

Salati jaoks sega tomatikuubikud pipra, soola ja taimse koore või majoneesiga läbi. Serveeri koos praeriisiga.

Väike nipp: olen proovinud erinevaid Basmati riise, aga see on osutunud minu lemmikuks. Küll üks kallimaid, aga suur vahe on soodsamatega võrreldes sees. Vahel võib :)

1 kommentaar :