16. veebr 2015

Taimsed kalakotletid Kalamata kastmega


Retsepti nimes on lausa kaks korda kala mainitud, aga kala siin siiski õnneks pole. Küll on siin aga suurepärast tekstuuri ja mõnusat meremekki. Mulle saadeti proovimiseks pakike erinevate aasiapäraste toiduainetega. Loomulikult asusin ma kohe huviga katsetama. Esimest väga õnnestunud toitu saate kaeda siin. Nüüd on aeg järgmise põneva retsepti käes. Üldjuhul on kõik minu toidud väga lihtsate ja soodsate koostisainetega, aga vahel harva võib ka mõne erandi teha. Mitte et osad järgnevad koostisained hirmkallid oleks, aga kindlasti ei ole need vähemalt minul igapäevases kasutuses. Seda põnevam on teinekord ka köögis katsetamine!

Tulemuseks on krõbedad ja rohke maitsva sisuga taimsed "kala"kotletid. Sisu sai taas nii maitsev, et ma ampsasin seda päris kõvasti pannilt, enne kui see riisipaberisse sai mässitud. Antud toiduga on natuke rohkem nikerdamist, aga see on üks sellistest toitudest, mis lihtsalt on seda väärt. Nagu kapsarullid. Väärt iga sekundit! Kõrvale tegin ühe hästi kreemja ja krehvtise kastme. Loomulikult kasutasin kastme valmistamisel taas päevalilleseemneid, mis ei väsi mind oma universaalsusega üllatamast. Krehvtiseks ja ekstraheaks muutis kastme Kalamata oliivide marinaad. Mul läheb suu vett täis ainuüksi Kalamata oliivide peale mõtlemisega. Need on üks luksusi, mida ma vahel harva endale luban. Küllusliku maitse ja rammusa tekstuuriga oliivid on mu suured lemmikud. Enamjaolt on neil sees ka kivid, aga need saab näppude vahel pigistades kergelt eemaldada. Kalamata oliivide suur pluss on ka see, et nendega käib üldjuhul kaasas taevalik marinaad. See tasub alati alles hoida ning näiteks salatikastmes või selles samas kreemjas Kalamata kastmes kasutada.

Meie igatahes nautisime väga neid krõbedaid ja maitsekaid merekotlette küllusliku kastmega. Eriti hästi sobivad need kartuli ja riisi kõrvale või miks mitte endale ka üks "kala"burger valmistada? Kindlasti üks põnev ja teistsugusem toit, mis on ometi omamoodi tuttava ja rahuldustpakkuva maitse ja tekstuuriga.



Valmistamisaeg: 30-40 minutit

Kogus: 14 kotletti

Koostis:

Kotlettide jaoks:
  • 2 sl õli
  • 300 g juursellerit
  • 250 g kapsast
  • 2 kuhjaga tl kuivatatud tilli
  • 1 tl soola
  • purustatud musta pipart
  • 3 nori lehte
  • 120 ml kuuma vett
  • 400 g purk kikerherneid
  • pakk riisipabereid (100 g)

Paneerimiseks:

Kastme jaoks:
  • 150 g päevalilleseemneid
  • 120 ml Kalamata oliivide marinaadi (punakas)
  • 1 sl sojakastet
  • ½ tl soola
  • 1 sl õunaäädikat või valge veini äädikat

Valmistamine:

Vala kuumale pannile õli. Lisa kooritud ja väikesteks tükkideks lõigatud juurseller. Prae minut-paar. Lisa väikesteks ribadeks lõigatud kapsas, till, sool ja purustatud must pipar. Prae paar minutit. Keera nori lehed võimalikult tihedalt rulli (hästi peenikeseks "sigariks") ning lõika ribadeks. Lisa noriribad pannil praadivale segule. Sega kõik läbi ja vala peale kuum vesi. Kuumuta segu mõned minutid, kuni kapsas on juba pehmem. Kurna ja loputa kikerherned ning tee need kergelt kahvliga puruks (mitte pudruks, aga natuke rohkem katki). Lisa kikerherned pannil praadivale segule. Sega kõik hoolikalt läbi, prae minutike ja eemalda pann tulelt.

Nüüd on aeg riisipaberid ette valmistada. Vala suuremasse kaussi keevat vett. Leota igat riisipaberit paar minutit, kuni need on pehmemad ja rullitavad. Mina leotasin korraga kolm riisipaberit ja kui hakkasin neisse täidist mässima, panin järgmised kolm likku. Aseta iga leotatud riisipaberi keskele kuhjaga supilusikatäis pannil valminud täidist. Keera vasak ja parem riisipaberi külg täidise peale ning seejärel keera ülemine ja alumine ots täidise peale. Põhimõtteliselt käib voltimine täpselt samamoodi nagu siin pannkookide retseptis. Sul peaks tekkima väike täidetud ruuduke nagu pildil olev kotlet. Sega ühes kausis tempura jahu veega läbi ja teisse kaussi pane riivsai valmis. Kasta kotlet kõigepealt tempura segusse ja seejärel riivsaia sisse. Jälgi, et kotlet saaks ilusasti mõlemalt poolt paneeritud. Prae kotlette kuumal pannil õlis, kuni need on mõlemalt poolt krõbedad. Võid neid ka ahjus küpsetada. Siis jäävad nad ainult palju kahvatumad ja ka natuke kuivemad, kuid maitsevad ikka hästi.

Kastme jaoks keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna seemned ja blenderda koos ülejäänud koostisainetega ühtlaselt kreemjaks kastmeks. Serveeri koos kotlettidega.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar