31. jaan 2015

Oanuudlid küüslaugukastme ja sidrunitofuga


Alustame kõigepealt küüslaugukastmest. Mul on sellega ainult soojad mälestused ja see kaste on olnud meie menüüs aktiivselt juba aastaid. Suviti ei ole selle järele isu, sest suve jaoks on see natuke liiga rammus ja liiga küüslaugune. Küll on see aga terve talvehooaeg eesrindlikult esindatud. Olen selle kastmega "nakatanud" ka oma ema, kas serveerib seda samuti tihti ahjuköögiviljade või pasta juurde. See sobib tõesti peaaegu igale poole, eriti, kui sa oled suur küüslaugufänn nagu mina. Ka ilma rohelise sibulata on kaste väga maitsev. Üldse tasub küüslauku rohkem värskelt kasutada, eriti veel gripihooajal. Värske küüslauk on kordi aromaatsem ja maitsekam. Näiteks suppidesse lisan hakitud küüslaugu ka alles lõpus koos maitserohelisega. Mina olen seda kastet söönud nii isetehtud pasta, poepasta, tatrapudru, kartulipudru kui ka erinevate köögiviljadega. Eriti hästi sobib see ka keedetud vareenikutega. Ning loomulikult on see lausa kokku loodud igasuguste aasiapäraste roogadega nagu need samad oanuudlid sidrunitofuga.

Tofuga saab teha igasugu imesid. Juba ainuüksi taimetoit.ee lehel on 17 tofuretsepti. Üks parimaid viise on tofu muidugi krõbedaks praadida ja seejärel maitsestada. Kindlasti tasub maitseaineid julgelt lisada, sest tofu ise on täiesti mage tooraine. Siinses retseptis küpseb tofu aga hoopis ahjus ning saab samuti suurepärane ja krõbe. Kuna ma olen andunud sidruni austaja, siis sai tofu maitset ja värvi sidrunist, kurkumist, oliiviõlist ja sojakastmest. Koos õhuliste nuudlitega sobib pealt krõbe ja seest pehme tofu nagu valatult.

Ja viimaks jõuame nuudlite juurde. Ma täiesti jumaldan selliseid niitjaid õhukesi nuudleid. Enamasti ongi need tehtud riisist või antud juhul hoopis ubadest. Nii mõnus on neid terve ports ümber kahvli keerata ja seejärel kahvel krõbedasse tofusse susata. Roog on suurepärane ka niisama, aga ploomikaste teeb kõik veelgi paremaks. Ma olen ploomikastme fänn sellest ajast, kui meie sõber René valmistas meile Norras kohevat kuskussi, krõbedaid läätsekotlette ja serveeris seda kõike magusa ploomikastmega. Lihtsalt taevalik!





Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 4 inimesele

Koostis:

Tofu jaoks:

  • 250 g kõva tofut (mina kasutasin köömnetega)
  • 1 sidruni riivitud koor
  • 1 sl sidrunimahla
  • 1 sl sojakastet või tamarit
  • 1 sl (oliivi)õli
  • ¼ tl kurkumit

Küüslaugukaste:

  • 3 suurt küüslauguküünt
  • 3 sl õli
  • 4 sl sojakastet või tamarit
  • 3 kuhjaga sl hakitud rohelist sibulat

+ 200 g oanuudleid




Valmistamine:

Kõigepealt pane ahi 200 C juurde kuumenema. Lõika tofu kolmnurkadeks. Sega sidruni riivitud koor sidrunimahla, sojakastme, õli ja kurkumiga läbi. Kasta tofukolmnurgad hoolikalt kastme sisse ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 C juures 10 minutit, seejärel lükka ahi grilli peale ja küpseta veel 10 minutit, kuni tofu on krõbe.

Samal ajal, kui tofu küpseb, valmista küüslaugukaste. Kasuta küüslaugu purustamiseks pressi või haki küüned hästi väikesteks tükikesteks. Sega küüslauk õli, sojakastme ja hakitud sibulaga läbi.

Keeda oanuudleid paar minutit. Kurna ja sega nuudlid küüslaugukastmega hoolikalt läbi. Serveeri koos tofuga. Seda rooga sobib süüa ka külmalt salatina, aga mulle meeldis sooja toiduna isegi rohkem.








Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar