26. okt 2015

Ahjupeedi ja kartuli salat ubade ja maheda maapähklikastmega


See on üks kõige maitsvamaid peedisalateid, mida ma elus söönud olen. Kasukas trügib sinna muidugi tihedalt kõrvale, aga see salat on täiesti omamoodi eriline. Eestlasena on ikka elus palju peedisalateid söödud. Kõik need sünnipäevad rosoljedega. Väikesed reisid, kus teeäärses poes ainuke taimne salat on vinegrett. Külmad talveõhtud röstsaia ja küüslauguse peedisalatiga (nüüd läks mul kõht jälle tühjaks). Peet on tõepoolest imeline ja aja jooksul olen ma loonud palju suurepäraseid peediretsepte.

Seekord oli mul salati isu. Köögikapil oli ootamas paar imeilusat kodukasvatatud peeti (aitäh, ema!). Lisaks oli mul kartuleid, päevalilleseemneid, ube ja peotäis soolapähkleid. Tulemuseks oli ülikreemjas peedi ja kartuli salat toekate ubadega. Peedid muutuvad küpsetades eriti magusaks ja mahlaseks ja siin salatis on need ampsud lihtsalt super! Kaste on parajalt maapähkline, aga mitte liialt. Pigem selline mõnusalt mahe.

Meile igatahes väga meeldis see roog. Minu kallim sõi kaks suurt portsu ja ta isegi ei fänna peeti! Ka pearoaks sobib see hästi, kuna on nii toitev. Maitsvat kokkamist!



Kogus: 4 - 6 inimesele

Valmistamisaeg: 10 minutit aktiivset, 40 minutit passiivset. Kokku: 50 minutit.

Koostis:

Ahjupeetide jaoks:

  • 800 g peete (1 ½ suuremat peeti)
  • ½ tl soola
  • 1 sl õli

Salati jaoks:

  • 1 kg kartuleid (5 suuremat kartulit)
  • ½ tl soola
  • 400 g purgiube (mina kasutasin suuri valgeid)
  • värsket basiilikut serveerimiseks

Maheda maapähklikastme jaoks:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 80 g röstitud ja soolatud pähkleid
  • 480 ml külma vett
  • 1 tl soola
  • 2 sl sojakastet või tamarit


Valmistamine:

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Koori peedid ja lõika suuremateks kuubikuteks. Lisa sool ja õli ning sega läbi. Küpseta 30 - 40 minutit või kuni peedid on pehmed. Jahuta peedid maha.

Keeda kartulid koos koorega pehmeks ja jahuta maha.

Maapähklikastme jaoks keeda päevalilleseemneid 15 minutit. Kurna ja loputa külma veega. Lisa soolapähklid, külm vesi, sool ja sojakaste või tamari. Blenderda paar minutit, kuni tekib kreemjas kaste.

Võta suur salatikauss ja vala sinna peedikuubikud, kartulikuubikud, sool, kurnatud ja loputatud purgioad ning maapähklikaste. Sega kõik läbi. Nüüd tähtis osa: lase salatil mõnda aega seista, et peet saaks korralikult kastmesse imenduda. Seejärel sega kõik taas läbi ja nüüd peaks sul olema ilus roosa salat. Serveeri koos värske basiilikuga.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly