4. nov 2015

India pähkli mozzarella


Oi, kui palju ma seda juustu viimasel ajal valmistanud ja nautinud olen! Olen teinud nii palju erinevaid satse ja iga korraga midagi jälle kõrva taha pannud. Nii-et praegune retsept on juba igati tip-top ja peaks kenasti õnnestuma. Siinne retsept on edasiarendus sellest retseptist. Muutsin seal nii mõndagi ja jäin tulemusega väga rahule. Oli ka aeg, sest viimasest vegan juustu retseptist on juba paar aastat möödas. 

Tegemist ei ole sellise klassikalise tahke mozzarellaga, millest saab viile lõigata. Lõpptulemus on lusikaga tõstetav kreemjas kuum juust, mida saab igale poole määrida. Esimene variant on kindlasti pitsa. Ahjus küpsedes jääb see juust lihtsalt suurepärane. Pealt kergelt tahke ja hammustades mõnusalt kreemjas. Olen selle juustuga teinud ka bruschettasid, ning taas oli tulemus ülimaitsev. Kindlasti sobib see juust ka pasta peale või kuumade grillsaiade vahele.


Tavaliselt on india pähklid üsna kallid, aga siinses retseptis läheb neid vaja ainult paar-kolm lusikatäit. See mozzarella maitseb tõeliselt juustuselt ja rahuldustpakkuvalt, aga ometi on ka üsna tervislik. Sisaldab kõigest peotäis pähkleid, vett, maitsepärmi, tapiokitärklist, õunaäädikat ja sutsuke soola. Tapiokitärklis ongi siin peale maitsepärmi ainuke eksootilisem koostisosa, ilma milleta kahjuks ei saa. See teebki juustu venivaks ja juustumoodi. Kui maitsepärmi on lisaks ökopoodidele müügil ka Kaubamajas ja Prismas, siis tapiokitärklist olen siiani ainult ökopoes näinud. Mina olen seda ostnud Tartust, Via Naturalest. Sealt saab seda muide SmartPostiga ka tellida! 

Üks asi, mida olen selle juustu tegemisel avastanud - kindlasti tasub kasutada sellist tapiokitärklist, mis on graanulitena, mitte peene pulbriga. Proovisin ühe korra seda pulbriga valmistada ja tulemus ei olnud üldse see. Jäi lihtsalt india pähkli kreem, mitte veniv juust. Graanulitega on seevastu alati õnnestunud. Mõned graanulid jäävad ka valmis juustus nähtavale. Kui need sind häirivad, siis saad kuuma juustu saumiksriga üle lasta. Mind pole häirinud ja peale pitsa peal küpsemist pole neid näiteks üldse enam. Aga aitab pikast jutust. Proovige ise see väärt kraam järele ja andke kommentaarides teada, kuidas õnnestus!


Valmistamisaeg: 5 minutit aktiivset, 15 minutit passiivset.

Kogus: ühe suure pitsa jagu juustu

Koostis:

  • 50 g india pähkleid (3 - 4 kuhjaga sl)
  • 240 ml kuuma vett
  • 2 kuhjaga sl tapiokitärklist (graanulid, mitte pulber) (PS! Kui kasutad seda juustu pitsa või lasanje peal või pastakastmena, sobib väga hästi ka tavaline maisitärklis!)
  • 2 sl maitsepärmi
  • 1 tl õunaäädikat või valge veini äädikat
  • ½ - ¾ tl soola

Valmistamine:

Keeda india pähkleid 15 minutit. Kurna. Vala pähklid kannmikserisse koos kuuma vee, tapiokitärklise, maitsepärmi, äädika ja soolaga. Blenderda paar minutit, kuni tekib ühtlane vedel piim. Vala vedelik kastrulisse ja asu segu pliidil kuumutama. Kuumuta mõned minutid, aeg-ajalt segades. Segu pakseneb tunduvalt ja tekib veniv juust. Kuumuta seni, kuni saad endale meeldiva paksuse. Mina jätan tavaliselt selliseks, et saab veel ilusasti lusikaga tõsta ja pole päris paks puder tekkinud. Määri juust kohe pitsale või eineleibadele ning küpseta ahjus.