26. sept 2013

Vegan Cheddar juust kookospiimast (sulab ka!)

Mul oli juba ammu silm pidama jäänud sellele retseptile. Tõepoolest ainuke asi, mida ma vahel harva veganina oma "vanast elust" igatsenud olen, on üks korralik juust, mis maitseb hästi ning ka sulab. Kunagi ammu ostsin ökopoest vegan Cheddar juustu. See oli täitsa maitsev ning isegi hästi natuke sulas. Aga kui ma seda retsepti silmasin ja koostisosi nägin, teadsin kohe, et pean selle järele proovima. Tundus uskumatu, et saan ise oma kodus valmistada SULAVA taimse juustu.
Võtsin ette retke ökopoodi ning varustasin end vajalike koostisosadega. Maisitärklist saab väga paljudest toidupoodidest, aga maitsepärmi ja agaripulbrit leidub ikkagi pigem ökopoodides. Kui need ära osta, siis jagub neist kohe paariks juustuteoks.




Olgu öeldud, et muutsin seda retsepti nii, et seda oleks võimalikult lihtne ka Eesti kodudes valmistada. Juust on tehtud kookospiimast just selle tõttu, et kookospiim on üks kõrgema rasvasisaldusega taimseid piimasid ning seetõttu see juust ka sulab hästi. Kartsin, et kookose maik jääb domineerima, aga see oli ainult kergelt aimatav. Ning kuna tegemist on just Cheddar juustuga, siis maitse on krehvtisem ja täidlasem ja seetõttu piisab ka väiksemast kogusest näiteks pitsa peal. Juust jääb üsna soolakas. Soovi korral vähenda natuke soolakogust.

Nii-et kui sa oled vegan või ei talu laktoosi või soovid lihtsalt väga head maitseelamust ja oled igatsenud sulava juustuga pitsat, lasanjet või lihtsalt juustuleiba, siis kääri käised üles ja asu kokkama. Vannun, et tegemist on väga lihtsa retseptiga, mis valmib kiirelt. Soovitan varuda enda lähedusse ainult hea vispel ning umbes 3 supilusikat ja 2 teelusikat. Samuti tasub pliidi kõrvale valmis panna kõik koostisained, et neid siis jooksvalt lisada.

Sellest kogusest saab ühe piraka juustu poolkera, millest jagub kahele inimesele mitmeks päevaks. Pealegi säilib see juust õhukindlas pakendis (näiteks kaanega karbikeses) päris kaua.

NB! Kui kasutad juustu pitsa peal, on riivitud juust või juustutükid kõige parem lisada umbes 5-10 minutit enne pitsa ahjust välja võtmist.

UUENDUS! Olen seda juustu nüüd väga palju kordi valmistanud ning selle aja jooksul on selgunud paar nippi, mida tasuks kindlasti meeles pidada:

1) Varu kõik koostisained kindlasti enda lähedusse ja pane valmis ka 3 supilusikat ja 2 teelusikat (koostisainete mõõtmiseks). Juust valmib küll kiirelt, kuid selle aja jooksul on vaja ka üsna kiiresti tegutseda.


2) Esimest korda seda juustu valmistades soovitan seda retsepti väga täpselt järgida. Ei tasu muuta maitseaineid ega midagi muud lisada või ära jätta. Siis saab selgeks, mis tulemust täpselt saavutada taheti ning järgmine kord saab juba rohkem eksperimenteerida.

3) Juustusegu peab kogu aeg üsna korralikult mullitama ja keema, et kõik koostisained ilusasti seguneksid. Seetõttu ei tasu kuumust liialt madalaks muuta, pigem hoida kõrgema peal. Aga sel juhul võib ka natuke pritsida.

4) Jälgi, et kasutad ikka agaripulbrit, mitte agarihelbeid!

5) Loodan, et nüüd keegi ära ei ehmunud. Kui korra see juust ära teha ja see õnnestub, siis järgmine kord valmib see juba unepealt. Ausalt! :)



Koguseliselt umbes 800 g juustu
  • 2 x 400 g purki täisrasvast kookospiima (näiteks Santa Maria purk, peaasi, et rasvasisaldus oleks 16-17%)
  • 1 tl (valge veini) äädikat
  • 2 tl (mere)soola
  • 3 kuhjaga tl agar-agari pulbrit (kindlasti pulber, mitte helbed!)
  • 1 tl paprikapulbrit
  • 3 tl Meira broilerimaitseainet (sisaldab ainult looduslikke aineid)
  • 5 kuhjaga spl maisitärklist
  • 6 spl maitsepärmi ehk pärmihelbeid





Varu kõigepealt üks väiksem keraamiline, plekist või klaasist kausikene ning määri (oliivi)õliga kokku. Jäta see kõrvale kuuma juustu ootama.

Sega maisitärklis natukese kookospiimaga läbi ja aseta kõrvale. Sega ka agar-agar natukese kookospiimaga läbi ja jäta kõrvale. Aja ülejäänud kookospiim kastrulis keema ning keeda umbes pool minutit, kuni piim on täiesti segunenud. Lisa äädikas, vispelda läbi, lisa sool ja vispelda. Lisa kookospiimaga läbi segatud agar-agar ja vispelda veel korralikult läbi. Keeda ja sega pidevalt vispeldades umbes minut aega. Lisa paprikapulber, broilerimaitseaine ning maitsepärm. Vispelda korralikult ning lisa kookospiimaga läbisegatud maisitärklis. Keeda umbes minut samal ajal jõuliselt vispeldades. Vala kuum ja vedel juust õliga määritud kausikesse ning jäta välja või toatemperatuurile umbes pooleks tunniks jahtuma. Seejärel pane juust umbes 40 minutiks sügavkülma. Lõika juustuääred võinoaga kausi küljest kergelt lahti ning kummuta juustupall lõikelauale või taldrikule. 







Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...