20. okt 2014

Juurvilja plaadipirukas petersellikreemiga

Toa nurgast jõllitas mind üks priske kodupeet, mille ema mulle just hiljuti saatnud olin. Mõtlesin, et seekord pean sellest midagi põnevamat valmistama. Kuna olin ostnud ka just ühe piraka juurselleri ja kartulit, pidi üks rikkalik juurviljapirukas ahju rändama. Pikalt nuputasin ka pirukapõhja üle, aga jäin ikkagi vana hea pärmitaina juurde, mis sisaldab ka rohkelt täisterajahu. Et pirukas mahlasem oleks, tegin juurviljade alla petersellikreemi, mille põhikoostisaineks olid loomulikult päevalilleseemned .
Kui piruka juurde serveerida veel ka üks kausitäis vürtsikat suppi, ongi üks suurepärane eine sündinud. Pirukat süües mõtlesin, et vürtsika armastajale sobiks kindlasti ka variant, kui igale köögiviljareale veel üks adžikariba niristada.


PS! Juurikad võid juba eelmisel õhtul valmis keeta.



koguseliselt suur ahjuplaaditäis (umbes 25 pirukaruutu)

Pärmitainas:

  • 25 g presspärmi
  • 250 ml käesooja vett
  • ½ tl soola
  • ½ tl kuivatatud tüümiani
  • 200 g nisujahu
  • 120 g täistera nisujahu
  • 2 spl õli

Võta suurem kauss ning aseta sinna pärm. Vala peale vesi, lisa sool ja tüümian. Sega kõik segamini. Sega omavahel jahud ning lisa jahusegu vedelikule. Sega ja sõtku, kuni hakkab juba tainapall moodustuma. Nüüd sõtku kätega edasi. Lisa õli ning sõtku natuke veel. Kata kauss puhta rätiga ning jäta sooja kohta umbes tunniks kerkima (et kerkiks kahekordseks). Samal ajal saad valmistada katte ja kreemi:




Pirukakate:

  • 400 g kartulit
  • 300 g peeti
  • 200 g juursellerit
  • natuke soola ja õli
  • soovi korral natuke adžikat

Keeda kartulid koorega pehmeks ja kurna. Keeda peet ja juurseller koorega pehmeks (mina keetsin samas potis) ja kurna. Juurikad võid juba eelmisel õhtul valmis keeta.


Päevalilleseemne kreem:

  • 150 g kooritud päevalilleseemneid (leota paar tundi või keeda 15-20 minutit)
  • 150 ml vett
  • suurem punt värsket peterselli
  • ½ tl soola

Kurna leotatud või keedetud päevalilleseemned. Püreeri koos vee, peterselli ja soolaga ühtlaseks kreemiks.

Pane ahi 200 kraadi juurde eelkuumenema. Võta kerkinud tainas ja sõtku veel korraks läbi. Määri suurem ahjuplaat õliga ning aseta tainapall sinna peale. Rulli või venita tainas laiemaks ja õhemaks, kuni see katab ühtlaselt tervet ahjuplaati. Määri taina peale ühtlaselt petersellikreem. Kreemi peale lao õhukeseks lõigatud juurviljaviilud. Sapsuta igale köögiviljareale natuke soola (pea meeles, et keedetud köögivili on täiesti mage) ja nirista kõik üle natukese õliga. Jäta ettevalmistatud pirukas veel umbes 10-15 minutiks sooja kohta kerkima, kuni ahi kuumeneb. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, kuni pirukaääred on kuldpruunid. Enne lahtilõikamist lase natuke jahtuda. Serveeri hakitud peterselli ja mõne kosutava supiga.



1 kommentaar :