17. dets 2013

Läätse-kõrvitsapikkpoiss (gluteenivaba)

Olen selle pikkpoisi retseptiga väga rahul, kuna see hoidis ilusasti koos, ei olnud pudine ning maitses suurepäraselt. Hea võimalus on siin ära kasutada ka kõrvitsat. Pikkpoiss on ääretult hea pühadelaual koos ahjuköögiviljade ja kastmega või lihtsalt külmalt leiva peal. 



26x12 cm leivavormi täis, umbes 10-12 lõiku

  • 3 spl linaseemnejahu/linajahu + 9 spl vett
  • 200 g kuivatatud rohelisi läätsi
  • 100 g riisi
  • 2-3 spl õli
  • 2 sibulat
  • 1 tl soola
  • näpuotsatäis jahvatatud musta pipart
  • 3 küüslauguküünt
  • 200 g riivitud kõrvitsat (võib asendada ka riivitud porgandiga)
  • 3 spl riisijahu
  • 2 tl köögiviljapuljongi pulbrit või vastavalt maitsele soola
  • (4 spl maitsepärmi)
  • 2 spl maisitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl kuivatatud rosmariini
  • 1 tl õunaäädikat
  • 3 spl Felixi suitsust grillkastet või kvaliteetset ketšupit

PS! Kui on võimalik, siis kõige parem on pikkpoiss eelmisel õhtul valmis teha ja järgmisel päeval lõigud üles soojendada. Seisnud pikkpoissi on palju parem lõigata ja see seisab ka paremini koos.

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega linaseemnejahu veega ning jäta segu vähemalt 15-minutiks külmkappi tahenema. Linajahu ja vee segu aitab pikkpoisi tainast paremini siduda ja sobib hästi muna asemel. Keeda läätsed ja riis koos täiesti pehmeks, peaaegu pudruks. Samal ajal kuumuta pannil õli, lisa hakitud sibulad, sool ja pipar. Prae umbes 2-3 minutit, kuni sibul on kuldpruun. Lisa hakitud küüslauk, prae 30 sekundit ning lisa riivitud kõrvits. Prae paar minutit. Nüüd kurna läätsedest ja riisist korralikult vedelik välja. Lisa kurnatud läätsedele ja riisile praetud sibulad, kõrvits ja linaseemnesegu. Suuremas kausis sega läbi kõik kuivad koostisained (riisijahu, puljongipulber, maitsepärm, maisitärklis, küpsetuspulber ja rosmariin). Lisa läbisegatud kuivained läätse-riisisegule koos õunaäädikaga. Sega kõik korralikult läbi. Määri leivavorm õliga ja vala pikkpoisi tainas vormi. Silu lusikaga pealt ühtlaseks, lisa grillkaste või ketšup ja määri see laiali. Küpseta 45-50 minutit 180 kraadi juures. Lase enne serveerimist ja lahti lõikamist kindlasti jahtuda ja taheneda.


2 kommentaari :

  1. Väga põnev retsept, Sandra! Mul on plaanis see roog täna õhtul ära katsetada. Enne aga paar täpsustavat küsimust. Kas küpsetuspulbri asemel võib siin kasutada ka soodat? Kui jah, siis kui palju? Kas ilma maitsepärmita on tulemus samuti hea? Ma pole mahepoest maitsepärmi leidnud. Küll aga leidsin Rapunzeli mahedad pärmihelbed (koostis: teravilja baasil pärm, täistera nisujahu, meresool). Mis muidu maitsepärmi koostiseks on? Suur aitäh ette vastuste eest!:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh, Karin! Soodat võiks panna natuke üle poole teelusikatäie ja sel juhul lisada ka sama palju (õuna)äädikat. Ja ka ilma maitsepärmita saab pikkpoiss väga hea. Mina kasutan muidu sellist maitsepärmi: http://www.bonsoya.ee/est/tooted/kuivsegud-ja-pulbrid/61/maitseparm

      Tasub silmas pidada ka seda, et pikkpoisil tasub peale ahjust võtmist natuke seista lasta ja jahtuda, siis parem lõigata.

      Kustuta

Lisa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly