16. nov 2012

Ahjukartulilaevukesed herne-praesibulatambiga

Ma tean, et ütlen seda pea iga toidu kohta, aga see toit sai lihtsalt võrratult maitsev! Igatahes me emaga vitsutasime nagu loomad ja limpsisime näpudki puhtaks. Ja veel tõeliselt soodne toit. Kõige parem oli neid laevukesi süüa just näppudega, kui nad kergelt jahtunud olid. Mõtlesime, et iseenesest sobiksid sellised erinevate täidistega kartulid külmalt suurepäraselt suupistelauale. Saab täita näiteks värvikireva punase peedi-küüslaugutäidisega, erkoranži porgandi-päikesekuivatatud tomati täidisega, pruuni põldoatäidisega, erinevate seentega jne. Kõht sai igatahes mõnest kartulipoolikust väga täis. Retsept ja selle toidu valmistamine on tegelikult väga lihtne ning soovitan soojalt järele proovida. Mulle meeldis selle retsepti juures just see, et ahju läksid toored kartulid. Nii sai tulemus krõbe ja just õige.

PS! Proovisin ära ka peeditäidisega ning sai samuti võrratu. Ja järelejäänud kartulisisusid praadisin nagu praekartuleid. Sai korraga kaks toitu :)



kokku tuleb 14 laevukest

  • 7 ühesuurust keskmist kartulit
  • natuke soola
  • 400 g külmutatud rohelisi herneid
  • 2 sibulat
  • 2 küünt küüslauku
  • natuke pipart
  • 200 ml vett
  • soola vastavalt maitsele
  • 1 tl sojakastet
  • 1 tl palsamveiniäädikat
  • värsket tilli
  • Felixi Kreeka kastet

Pane ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Samal ajal pese ja koori kartulid, lõika pikkupidi pooleks ning uurista väikese noaga ettevaatlikult kartulipoolikute sisu välja. Järelejäänud sisu saad hiljem mõnes panniroas või püreesupis kasutada. Aseta õõnestatud kartulipoolikud ahjuplaadile, lisa igale kartulipoolikule sortsuke õli ning soola. Hõõru kõik kartulid hoolikalt õli ja soolaga sisse ning pane kuuma ahju 35 minutiks küpsema. Samal ajal, kui kartulid küpsevad, saad valmistada hernetambi. Selleks vala pannile 3-4 supilusikatäit õli, aja kuumaks ning lisa hakitud sibul. Prae sibulaid, kuni need on kuldpruunid. Lisa hakitud küüslauk, sega läbi ning lisa külmutatud herned. Vala peale 200 milliliitrit vett, sool, pipar, sega kõik korralikult läbi ning jäta kõrgele kuumusele kaane alla 10 minutiks podisema. Kui herned on pehmed, vala need kaussi, lisa sojakaste ja palsamveiniäädikas ning tambi kartulipudrutambiga pudrusemaks. Kui kartulid on pehmed, võta need ahjust välja, lisa igasse poolikusse umbes 1 supilusikatäis hernetäidist ning pane tagasi ahju 10 minutiks küpsema. Serveeri laevukesi koos värse hakitud tilli ja natukese Kreeka kastmega. Sobib võrratult ka külmaks suupisteks!

6 kommentaari :

  1. Selle retsepti postitamisest saati olen oodanud, et saaks katsetada! Hernepuudus ei takistanud ja tegin läätse-pogandi sisu. Nämma! Aga tahan kindlasti varsti herneversiooni ka proovida :)

    VastaKustuta
  2. Oooo, läätse-porgandi sisu on ka kindlasti võrratu! Ma tegin neid alles peedi-sibula-kaerakoore täidisega, sai ka maitsev. Aga hernetäidis vist ikkagi lemmik :)

    VastaKustuta
  3. [...] Ahjukartulilaevukesed herne-praesibulatambiga on vahvaks ja maitsvaks vahelduseks tavalistele ahjukartulitele. [...]

    VastaKustuta
  4. Tervist! Aitäh huvitava retsepti eest! Selline küsimus hoopis, et millist puljongit Sa kasutad toitude maitsestamisel? Olen siiamaani ostnud tavalisi kuubikuid, milles pidavat olema palju säilitus- jms kunstlikke aineid. Ei oska otsida, kust saaks veidi tervislikumat puljongikuubikut.
    Ja veel üks küsimus (mis küll ei kuulu vist üldse siia teemasse, vabandust, aga siiski) - oled Sa ise valmistanud kaerapiima? Olen kuulnud retseptidest siit-sealt, kuid ei teagi, tuleb ka hea piim välja. Olen ostnud senimaani kaerapiima poest, aga võibolla tuleks soodsam seda ise hoopis valmistada.

    Kõike paremat! :)

    VastaKustuta
  5. Hei Lugeja! Mina kasutan tavaliselt Vegeta Natur puljogipulbrit (olen Prismast ostnud), kus on ainult sool, ürdid ja kuivatatud köögiviljad. Vahel ostan ka eriti odava variandina Maximast Optima köögiviljapuljongi pulbrit, kus samuti ainult sool ja kuivatatud köögiviljad. Ühesõnaga pole maitsetugevdajat (E621) sees, seda väldin. Muidugi on ka ökopoodides väga kvaliteetsed köögiviljapuljongi kuubikud, aga minu jaoks jäävad tihti kalliks. Kaerapiima olen korra proovinud valmistada sojapiima masinaga. Ei tulnud päris see, mida ootasin, aga proovisin ka ainult ühe korra. Kindlasti saab kaerapiima ka kodus kuidagi valmistada ja nii tuleks see oluliselt odavam. See on isegi põnev ja asjalik väljakutse, peaks ette võtma :)

    VastaKustuta
  6. Mina valmistasin kaerapiima pannes täisterakaerahelbed veega ööseks likku, hommikul kurnasin kaerhelbed välja ja alles jäi valkjas vedelik ehk siis piim...

    VastaKustuta