20. aug 2014

Maapähkli-köögiviljakarri

Ma ei tea väga palju eestlasi, kes maapähklivõid armastaks. Meie jaoks on see lihtsalt üsna harjumatu ja uus nähtus. Tegelikult on tegemist väga väärt kraamiga, mis sisaldab mehises koguses taimset valku (tervelt 25 g 100 g kohta). Lisaks annab see soolastes ja magusates toitudes lihtsalt võrratu maitse! Proovi näiteks ka neid imelisi maapähkli-porgandibrowniesid ja krõmpsuvat köögiviljasalatit maapähkli-apelsinikastme ning grilltofuga. Minu menüüs on maapähklivõi viimased aastad üsna jõudsalt figureerinud. Kasutan seda eelnimetatud retseptides, lisan smuutidesse ja peale raskemat jooksu söön isukalt maapähklivõi- ja moosisaibi (USA'st tuntud kui PBJ ehk peanut butter jelly sandwich).

See karri aga on ääretult toitev. Vist üks toitvamaid roogi, mida ma viimasel ajal söönud olen. Pole palju vaja, et kõht juba mõnusalt täis oleks. Maapähkel lisab siin kõvasti rammusust ning koos mahlaste köögiviljade ja küüslaugu ning vürtsidega moodustab see ühe suurepärase koosluse. Pealegi valmib see väga lihtsalt ja on taas üks suurepärane moodus, kuidas praegu lokkavat suvikõrvitsat ära kasutada. See karri jääb õrnalt vürtsikas, nii-et kui soovid vürtsikamat, uha aga karripulbrit juurde!




Kuidas selle retseptiga raha säästa: poes müüdav maapähklivõi on tihti väga kallis ja sisaldab üleliigseid aineid. Mina valmistan juba pikka aega maapähklivõid ise. Ostan lihtsalt 150-200 g röstitud ja soolatud maapähkleid ning suristan köögikombaini, saumiksri või kannmiksriga ühtlaseks võiks. Mitte midagi muud pole lisada vaja. Ainult natuke kannatust on tarvis. Sellest kogusest (150 g) saabki umbes 7 supilusikatäit võid, mida siin retseptis tarvis läheb. Tavaliselt ostan maapähkleid Konsumist või Maximast, kus 150 g pakk maksab natuke üle poole euro. Valin alati sellise, kus on koostises ainult maapähklid, õli ja sool. Kindlasti peavad olema röstitud ja soolatud maapähklid!

neljale-kuuele

Valmistamisaeg: 20 minutit

Maapähklikaste:

  • 7 kuhjaga sl maapähklivõid
  • 400 ml vett
  • 1 sl sidrunimahla
  • 4 sl sojakastet või tamarit

Köögiviljad:

  • 2 sl õli
  • 1 suurem sibul
  • 400 g suvikõrvitsat
  • 1 tl soola
  • 1 keskmine baklažaan
  • 4 suurt küüslauguküünt
  • 1 sl karripulbrit
  • 1 tl kurkumit
  • 400 g rohelisi herneid (mina kasutasin külmutatud)

Maapähklikastme jaoks blenderda kõik koostisosad ühtlaselt kreemjaks. Selleks kasuta saumiksrit või kannimiksrit.

Aja pannil õli kuumaks. Lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit. Lisa suvikõrvitsakuubikud ja sool. Prae mõni minut, kuni kuubikud on juba rohkem kahanenud. Lisa baklažaanikuubikud, peeneks hakitud küüslauguküüned, karripulber ja kurkum. Sega kõik hoolikalt läbi ja prae, kuni baklažaan on juba pehmem. Kui segu kipub põhja jääma, lisa natuke vett. Nüüd lisa rohelised herned ja maapähklikaste. Sega kõik hoolikalt läbi ja lase veel mõned minutid podiseda. Maitse ja lisa vajadusel soola või sojakastet. Serveeri koos riisi või riisinuudlitega.




9 kommentaari :

  1. Hei! Proovisin ka täna teha seda imeilusat sööki! Tekkisid ainult paar küsimust: kas tõesti läheb maapähklikastme jaoks vaja nii palju vett? 400ml? Kas see on normaalne, kui mu kaste väga vedel ja vahune tuli? :D Igatahes, muidu tuli väga maitsev välja (oleks võinud ise tiba rohkem soola sisse panna, aga seda sain ise pärast oma taldrikul juurde panna), kuid välimus mitte nii ilus, kui Sinu tehtud :D Ma kasutasin purgiherneid, mis olid sellise tuhmrohelise välimusega. Igatahes, oli maitsev! Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei Tõnis! Suur tänu katsetamast ja kommenteerimast. Kusjuures ma olen vahepeal isegi rohkem vett kasutanud (500 ml). Tavaliselt pannil kuumutades muutub see kõvasti paksemaks. Aga peaasi, et maitses ja usun, et need purgiherned olid vaatamata tuhmile välimusele ka väga head.

      Kustuta
    2. PS! Hakkasin mõtlema, et ma ise olen maapähklivõi kogu aeg ise teinud. Ehk siis 150 g röstitud ja soolastest maapähklitest saan umbes 6-7 kuhjaga supilusikatäit maapähklivõid. Ehk siis võib-olla jääb kuuest tavalisest supilusikatäiest väheks. Muutsin natuke retsepti.

      Kustuta
  2. Aitäh idee eest, tegin täna ja see oli super-super hea! p.s lisasin ise veel juurde ka paprikakuubikud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii hea kuulda, et maitses! Ja paprika tegi kindlasti roa veel ilusaks värviliseks.

      Kustuta
  3. NIIIII Maitsev, järjekordne superretsept, Sandra! Mul oli ka üks poolik paprika, lisasin selle ka. Muidugi ei tulnud tõesti nii ilus, kui siin pildi peal, ilmselt on üks viga ka saumikseri võimsuses, maapähklivõi jäi pigem selline "crunchy". Samas on see poe "crunchy" ka ju mõnus. Suur suur tänu, teen vist seda kohe varsti jälle :) Marie

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Usun, et crunchy versioon võis ka väga mõnus olla. Super-super, et karri maitses, Marie! :)

      Kustuta
  4. Kaste tuli täiega hea, aga riis läks aia taha : (. Ei oska viimasel ajal üldse sõmerat riisi keeta...

    VastaKustuta
  5. Mulle millegipärast meeldib just pudrune riis rohkem :D Aga sõmera riisi peaks kindlasti saama aurutatud riisiteradest. Need keevad kauem ja jäävad sõmeramad.

    VastaKustuta