17. juuni 2015

Kreemjas pastasalat krõmpsu porgandi ja kikerhernestega


Ma kokkan pastasalateid hästi tihti, eriti nüüd suvel. Näiteks kui väljas on palav, aga tahaks ikkagi midagi toitvamat, samas mitte kuuma süüa. Hea pastasalati tegemiseks on palju erinevaid variatsioone. See samagi salat on tegelikult uus versioon sellest pastasalatist. Valmis saab see toit väga kiirelt. Kui pasta ja päevalilleseemned keevad, saad juba köögiviljad hakkida ning pärast lihtsalt kõik kokku segada. Nii-et kahekümne minutiga on sul suur kausitäis maitsvat ja kreemjat pastasalatit.

Tihti kasutatakse porgandi, kikerherne ja varsselleri kombot vegan "tuunikala" eineleibade tegemisel. Aga ka siinses salatis töötab see kombinatsioon suurepäraselt. Kikerherned on ju lihtsalt võrratud ja nii toitvad. Porgand ja seller annavad krõmpsu ja mahlasust ning päevalilleseemnetest tehtud hapukoorekaste teeb kõik veel kordi paremaks. Kui sa aga viimast kasutada ei soovi või ei saa, asenda kaste lihtsalt taimse majoneesiga. Ning kui sa ei fänna varssellerit, kasuta selle asemel hoopis hakitud õunu, marineeritud kurki või muud meelepärast. See retsept on üsna universaalne, nii-et ära pelga katsetada.

Ma usun, et ma ei pea isegi mainima, et seda salatit on suurepärane pakkuda ka grillipeol. See sobib imehästi suitsuste taimsete grillvarraste kõrvale. Minu kallimale maitses see salat nii väga, et ta sõi selle peaaegu kõik üksi ära. Ta peab üldse NII palju minu toiduloomingut igapäevaselt sööma, nii-et kui miski talle eriti mokkamööda on, siis tean, et tasub ka retsept teha. Siin see on. Loodan, et naudid seda salatit sama palju kui meie!

PS! Siin on veel üks hea pastasalat, kus kastmeks on mahe apelsini ja sinepi vinegrett.


Valmistamisaeg: 20 minutit

Kogus: 6-8 inimesele

Koostis:

Pasta ja köögiviljade jaoks:
  • 400 g keetmata pastat (eriti hea on väiksemat sorti)
  • 3 suuremat porgandit
  • 1 väiksem sibul
  • 3 varsselleri vart
  • 400 g purk kikerherneid

Päevalilleseemnekaste:
  • 150 g kooritud päevalilleseemneid
  • 360 ml külma vett
  • 2 sl õunaäädikat või valge veini äädikat
  • 2 sl sojakastet või tamarit
  • 1 tl soola
  • 2 tl karripulbrit
  • 2 tl kuivatatud punet ehk oreganot

Valmistamine:

Keeda pasta soolakas vees al dente. Samal ajal pane ka päevalilleseemned keema. Kuni pasta ja päevalilleseemned keevad, koori porgandid. Lõika porganditest juurviljakoorijaga pöidlapikkused lindid. Pigista porgandilindid tugevalt läbi, siis jäävad need natuke õrnemad ja mahlasemad. Haki sibul ja varsseller peeneks. Kurna ja loputa kikerherned. Sega porgandilindid, sibul, varsseller ja kikerherned suures salatikausis läbi.

Kurna ja loputa pasta külma veega, kuni see on täiesti jahtunud. Vala pasta salatikaussi. Kurna ja loputa päevalilleseemned ning blenderda need koos külma vee, äädika, sojakastme, soola, karripulbri ja punega kreemjaks kastmeks. Vala kaste salatile ja sega kõik korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel soola. Serveeri kohe.

Nipp: kui soovid salati varem valmis teha, tee kõik ettevalmistused ära, aga ära pastat ja köögivilju veel kastmega läbi sega. Tee seda vahetult enne serveerimist.

Nipp: kui sa ei soovi varssellerit kasutada, asenda see näiteks õunaviilude, marineeritud kurgi või muu meelepärasega.

Nipp: kui sa ei saa või ei taha päevalilleseemnekastet kasutada, asenda see taimse majoneesiga, kuhu lisa kastmes mainitud ürte ja vürtse.

Kommentaare ei ole :

Postita kommentaar